Üzlet

Tényleg az év tőzsdei sztorija jön?

Portfolio
Minden idők egyik legnagyobb elsődleges részvénykibocsátására készül a kínai internetes kiskereskedelmi cég, az Alibaba nyáron. A vállalat a napokban közzétette a tőzsdére lépéssel kapcsolatos prospektusát, amelyből fontos részletek derülnek ki. Mit is csinál az Alibaba, amely az év leginkább várt részvénykibocsátását tervezi? Milyenek a kilátások? Lufi vagy nem lufi?
Így kezdődött az Alibaba-sztori...

Az Alibaba Group eredetileg egy internetes kereskedelmi cégként kezdte működését az Alibaba.com oldal indításával. Most már online fizetési megoldásokat, árukereső szolgáltatást, cloud szolgáltatásokat és B2B megoldásokat is kínál.

Az Alibaba.com oldalt 1999-ben indította Jack Ma, az egykori angoltanár. 2003-ban a Taobao "piactérrel" bővül a szolgáltatások palettája, majd 2004-ben elindult az internetes fizetési megoldásokat kínáló Alipay. 2009-től cloud szolgáltatásokat is kínál a társaság, 2010-ben pedig elindította mobilos alkalmazását, amivel ki tudja aknázni az okostelefonok és a táblagépek térhódítása által kínált lehetőségeket.

Mik a fő szolgáltatások?

Alibaba.com: a világ legnagyobb B2B kereskedelmi platformja kisvállalatok számára. 240 országban biztosítja a kapcsolatot az importőrök és az exportőrök között.

Taobao: online vásárlási platform a lakossági fogyasztóknak, a harmadik leglátogatottabb weboldal Kínában. Ingyenes regisztrációt és díjmentességet kínál, elsősorban a hirdetési bevételekből tartja fenn magát: bevételeinek 85%-át teszik ki a hirdetések.

Alipay: internetes fizetési platform, nincsenek tranzakciós jutalékok. Több mint 300 millió felhasználója van és a kínai internetes fizetési forgalom feléért felel.

China Yahoo: a Yahoo kínai internetes tartalomszolgáltatója, ami 2005-ben került az Alibabához. A fókusz a híreken, az e-mail-szolgáltatáson és az internetes keresésen van.

Érdekes számok az Alibabáról:

    231 millió aktív felhasználója van internetes oldalán, a mobilos felhasználók száma 136 millió fő. Egy felhasználó évente átlagosan 49 alkalommal vásárol. A kínai internetes kiskereskedelmi forgalom 80%-a az Alibabán és az érdekeltségi körében tartozó oldalakon bonyolódik. A Kínában kiszállított csomagok 60%-áért az Alibaba felel. 2013-ban 248 milliárd dollár értékben vásároltak termékeket az Alibaba felhasználói, ez a 3,2-szerese annak, amennyiért az eBayen vásároltak a felhasználók. Tavaly az internetes fizetési szolgáltatást kínáló Alipayen 519 milliárd dollárnyi fizetést bonyolítottak, ez több mint a kétszerese az eBay alá tartozó PayPalon bonyolított tranzakcióknak. Mobilon 150 milliárd dollárnyi fizetést bonyolítottak tavaly az Alipay felhasználói, de ebből csak 37 milliárd dollár volt a vásárlás. A többit átutalások tették ki. A teljes kínai mobilos kiskereskedelmi forgalom több mint 76%-a az Alibabán keresztül bonyolódik. Kínában 1,35 milliárdan laknak, ebből 618 millió az internethasználók száma. Ebből 302 millióan vásárolnak interneten, a teljes fogyasztáson belül 7,9% az e-kereskedelem aránya.

Mekkora cég az Alibaba?

A hatalmas kínai felhasználóbázisra támaszkodva hatalmas céggé nőtte ki magát az Alibaba, amely mostanra gyakorlatilag monopolpozíciót épített ki magának Kínában: a kínai internetes kiskereskedelmi piac 80%-át uralja. Globális szinten az eBay és az Amazon számít az e-kereskedelmi piac legnagyobb szereplőjének, hozzájuk képest mégsem kicsi cég annak ellenére, hogy szinte csak Kínára fókuszál. Aktív felhasználói száma a kétszerese az eBayhez képest és több árút adott el tavaly mint a két versenytársa összesen.

Tényleg az év tőzsdei sztorija jön?
A piaci kapitalizáció alapján sem elhanyagolható méretű vállalatról lesz szó a részvénykibocsátást követően. A társaság 116 milliárd dollárra értékeli magát, de az elemzői becslések 136 és 245 milliárd dollár közé esnek, ami azt jelenti, hogy akár az amerikai tőzsde 10 legnagyobb vállalata közé is bekerülhet. Az eBay piaci kapitalizációja jelenleg 64 milliárd dollár, míg az Amazonra jelenleg 138 milliárd dolláros kapitalizáció adódik.

Mi a befektetési sztori?

1.) Masszív profit

Hatalmas növekedés áll az Alibaba mögött és a társaság már bizonyította, hogy ezt bevételre és profitra tudja váltani. Ha a nagy internetes részvénykibocsátásokkal, például a Google 2004-es IPO-jával, a Facebookal vagy a Twitterrel hasonlítjuk össze, az Alibaba jóval erősebb profittermelő képességgel büszkélkedhet, mint amit az internetes óriáscégek fel tudtak mutatni a tőzsdére lépést megelőzően.

Tényleg az év tőzsdei sztorija jön?


Tényleg az év tőzsdei sztorija jön?
2.) Hatalmas növekedés

Az Alibaba bevételei tavaly 70% feletti mértékben emelkedtek, működési eredménye pedig több mint a duplájára nőtt.

Tényleg az év tőzsdei sztorija jön?
3.) Nagy növekedési potenciál

A jövőbeli kilátásokat illetően az Alibaba kiemeli, hogy Kínában jóval kisebb az egy főre eső üzletterület, ami jó hajtóerőt jelent az internetes kereskedelem terjedésének. Az Egyesült Államokhoz képest az ötöde az egy főre jutó üzletterület Kínában.

Tényleg az év tőzsdei sztorija jön?
4.) Letarolja az e-kereskedelmi piacot

A felhasználók száma még mindig dinamikusan növekszik és az új felhasználók aktívak is, a vásárlási érték is dinamikusan emelkedik. Kínában évek óta megfigyelhető trend, hogy a belső fogyasztás fellendülése egyre inkább a gazdasági növekedés motorja, az Alibaba pedig a legnagyobb szereplő Kínában az e-kereskedelemben. Az Alibaba bevételeinek 84%-a kínai kiskereskedelmi tevékenységéből származik.

Tényleg az év tőzsdei sztorija jön?


Tényleg az év tőzsdei sztorija jön?
5.) Mobilizáció

Lehetőséget, de kockázatot is rejt az okostelefonok és a táblagépek terjedése. Eddig jól ki tudta használni a mobilizációs trendeket, az értékesítési volumen közel 20%-ára mobil eszközökről adják le a megrendeléseket a felhasználók. A cég szerint ez a trend folytatódhat, de felhívja rá a figyelmet, hogy a mobil forgalom alakulása kulcsfontosságú a cég üzletmenetére és a növekedésére.

Tényleg az év tőzsdei sztorija jön?
6.) A "kínai PayPal"

Az Alipay-t nem csak vásárlásra használják a felhasználók, de pénzügyi tranzakciók lebonyolítására is, a mobilfizetések terén például már kifejezetten nagy szereplőnek számít. A mobilfizetések térhódításával pedig nem hátrányos, ha jó pozíciókkal rendelkezik a mobilfizetések terén. Viszont a prospektusban az Alibaba kiemelte kockázatként az Alipay-jel kapcsolatban a szabályozást, az internetes és a mobil fizetési megoldások ugyanis a fókuszba kerültek mostanában Kínában.

Árazás

Sokan csalódtak, amikor közzétette a prospektusát az Alibaba, ugyanis jóval alacsonyabb piaci kapitalizációt becsült a társaság, mint amire a piacok számítottak. De visszatekintő P/S ráta alapján még így is drágának számít az Alibaba a közelmúltban tőzsdére ment internetes cégek között. A kínai szektortársakhoz és a két legközelebbi versenytárshoz, az eBayhez és az Amazonhoz viszonyítva is magas árazási szinten kelhetnek el a részvények.

Tényleg az év tőzsdei sztorija jön?
Mindenesetre a bevétel és a profittermelő képesség alapján az Alibaba inkább "tőzsdeérett" cég, mint például a Twitter.

A részvénypiaci hangulat sem igazán kedvez most a kínai internetes cégeknek. Az amerikai tőzsdén bevezetett kínai vállalatok részvényeinek többsége idén jelentősebb korrekciót szenvedett el.

Tényleg az év tőzsdei sztorija jön?
Kasza Elliott-tal

Solventum Corp. - ajándék

Nézegettem a számláimat ma, és az Ersténél észrevettem egy soha nem látott részvényt a portfóliómban. Solvenum Corp. (SOLV), valahol volt egy split, ami elkerülte a figyelmemet. Rákerestem a

Összkép

Merre visz a ballagók útja?

Hétfő reggel a lányokon matrózblúz, a fiúkon öltöny, előttük egy kitöltendő gondolattérkép Ady Endre veresiről. Élete eddig legfontosabb napjain van túl 75 ezer érettségiző diák. Múlt

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Vadonatúj autóvásárlási támogatás jöhet Magyarországon
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hitelezés 2024
2024. május 14.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Ez is érdekelhet
klimavaltozas nap sivatag