Üzlet

Új korszak elé néz a világ: dollárbilliókba kerülhet

Portfolio
A világ gazdaságai egyre nagyobb mértékben fognak villamos energiára támaszkodni a 21. században, megingatva ezzel az olaj szerepét, mint a világ vezető energiaforrása - állítja a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) új jelentése. Felmerül azonban a kérdés: hol és milyen forrásból állítja majd elő a világ a növekvő kereslet kielégítéséhez szükséges áramot. Egészen meglepő megoldások is szóba jöhetnek, akár az autók is biztosíthatják az energiaigényünk egy részét.
A beszámoló elsősorban azt vizsgálja, hogy milyen hosszú távú folyamatok várhatók a világ energiaellátásában, illetve milyen módszerek és technológiák szükségesek egy megfizethető, biztonságos és alacsony károsanyag-kibocsátású energiarendszer eléréséhez. Az IEA szerint ugyan a zöldenergiás technológiák előretörése a fejlődő országokban valamennyire kompenzálta azok visszaszorulását a fejlett ipari országokban, összességében a környezetbarát módszerek térnyerése kisebb mértékű, mint azt a korábbi előrejelzések megjósolták.

Új korszak elé néz a világ: dollárbilliókba kerülhet
Változnak a felhasználók...

Az elektromos áram a világ gazdasági átalakulásának egyik fő hajtóereje. A feltörekvő országokban végbemenő, a lakosság egyre nagyobb részét elérő gazdasági fejődés kapcsán egyre több helyre jutnak el légkondicionálók, számítógépek, okostelefonok és egyéb termékek, melyek üzemeltetéséhez áramra van szükség. Ezen kívül világszerte terjed az elektromos meghajtású járművek használata, így nem meglepő, hogy a világ villamos energia-kereslete várhatóan minden más energiafajtáénál nagyobb mértékben fog nőni. Az IEA előrejelzései szerint a villamos energia-kereslet több mint kétharmadával fog nőni 2011 és 2035 között, ráadásul a fellépő igény nagy részét az OECD-n kívüli, fejlődő országok adják majd.

Új korszak elé néz a világ: dollárbilliókba kerülhet
...és az előállítás módja is

Maria van der Hoeven, az IEA ügyvezető igazgatója szerint a villanyáram szerepe, mint a gazdasági növekedést és fejlődést biztosító energiahordozó, folyamatosan növekedni fog a század első felében. Felhívja a figyelmet azonban arra is, hogy az áram, a benne rejlő rengeteg lehetőség ellenére nem oldja meg minden problémákat, sőt újakat kreál. A világban végbemenő aktuális energiapiaci folyamatokat aggasztónak tartja; elsősorban azt, hogy a szén növekvő felhasználása elhomályosítja a megújuló energiák terén történő előrehaladást. Szintén problémaként emelte ki azt, hogy a villamos energia-rendszer károsanyag-kibocsátása globálisan nem változott az elmúlt 20 évben.

Új korszak elé néz a világ: dollárbilliókba kerülhet


Új korszak elé néz a világ: dollárbilliókba kerülhet
Közép távon, 2035-ig az IEA számításai szerint a jelenlegi 41%-ról 33%-ra csökken majd a szén szerepe, mint áram-előállító erőforrás, de így is a legjelentősebb marad, ráadásul a másik fosszilis energiahordozó, a gáz részesedése is 22% körül stagnálhat. A megújuló energiák szerepe a villamos energia-előállításban jelentősen nőni fog, a jelenlegi 20%-ról 31%-ra, azonban a változó megújuló energiaforrások (VRE), mint a szél- és a napenergia térnyerése komoly kihívásokkal szembesülhet bizonyos piacokon.

Parkolással légkondit Többek között a fukushimai katasztrófa utáni áramkimaradás hívta életre az "autóból a lakásba" (vehicle-to-home / V2H) elvet. A rendszernek köszönhetően lehetséges, hogy a parkolás közben töltődő elektromos autók mintegy áramtárolóként szolgálhassanak a háztartások számára. A rendszer egyébként a ház tetején esetleg elhelyezett napelem panelekkel is összekapcsolható és teljesen feltöltött állapotban egy tipikus Japán háztartás kétnapi energiaszükségletét tudja fedezni. A Nissan LEAF autóin keresztül már több mint 2000 ilyen rendszert adott el. Amerikában is voltak hasonló próbálkozások, ott azonban az autók gyakoribb használata és a lakosság magasabb energiafogyasztása miatt "csak" az áltagos háztartás egynapi igényét tudta fedezni a rendszer. A rendszer még további fejlesztésekre vár, a technológia egyelőre még drága és nem mindenhol kivitelezhető, de közép- és hosszú távon egyre inkább elképzelhető terjedése és kibővítése. Közép távon az irodák részleges áramellátása képzelhető el ilyen módon, hosszú távon pedig még ennél is több. A vehicle-to-grid (V2G) rendszerben feltöltött autók az egész villamosáram-hálózat hatékonyságát növelni tudják, illetve biztosíthatják annak zavartalan működését olyan magas terhelésű időszakokban is, mint amikor pl. nyáron mindenki egyszerre működteti a légkondicionáló és hűtő berendezéseket.

Még mindig túl káros a termelés, de drága az átállás

A villamos energia részesedése a világ teljes energiakeresletéből nagyjából megduplázódott az elmúlt 40 évben, ennek ellenére a jelenleg megtermelt energia nagy része aligha nevezhető alacsony karbonintenzitásúnak. A világ teljes energiafelhasználásának mintegy 40%-át fordítják villamos energia termelésére és ez szintén ekkora hányadát adja az energiával kapcsolatos széndioxid-kibocsátásnak. Az IEA véleménye szerint azonban költséghatékony, gyakorlati megoldásokkal elérhető lenne az energiahatékonyság növelése, a villamos energia-kereslet kordában tartása, valamint az energiatermelés szinte teljes szénmentesítése 2050-re.

Új korszak elé néz a világ: dollárbilliókba kerülhet
Az IEA számításai szerint további 44 ezer milliárd dollárnyi befektetés szükséges ahhoz, hogy biztosítva legyen 2050-re a világ tiszta energiaellátása. Bármennyire is soknak hangzik, ez mégis csak töredéke a világ GDP-jének és bőven ellensúlyozza az a 115 ezer milliárd dollár, amit várhatóan meg lehet takarítani a hatékonyabb és környezetbarátabb energiafelhasználással. Az energiaügynökség legutóbbi jelentése még csak 36 ezer milliárd dollárnyi befektetéssel számolt, ami bizonyítja, hogy minél tovább vár a világ a javasolt intézkedések meglépésével, annál drágábbá válik a globális energiarendszer átalakítása.

Finanszírozási problémát jelenthet azonban a tiszta energiát termelő rendszerre való átállás során az alacsony karbonintenzitású technológiák magas tőkeköltsége, amely még az alacsonyabb üzemeltetési költségek figyelembe vételével is eltántoríthatja a befektetőket.

Vannak alternatívák

A jelentés felhívja a figyelmet arra is, hogy nem mindenhol és nem feltétlenül kell átállni az áramra, ráadásul nem az az egyedüli lehetséges alternatíva. A villamos energiára való átállás lehet a legfőbb eszköz a közlekedési szektor olajfüggőségének kezelésében, azonban egyelőre még nem minden régióban lehetséges a váltás. A fejlődő országok energiacéljai nem feltétlenül ugyanazok, mint a fejlett országoknak, így eltérő megközelítésre lehet szükség.

Arra is felhívja az IEA a figyelmet, hogy a változó megújuló energiaforrások kihasználása egyre népszerűbb, valamint rövidtávon a földgáz is segíthet integrálásukban, illetve a szénenergia leépítésében. Közép- és hosszú távon azonban nem szabad elfelejteni, hogy a földgáz csak egy átmeneti üzemanyagnak tekinthető, nem alacsony karbonintenzitású megoldás, hacsak nem használják mellé a szén-dioxid-leválasztás- és tárolás (CCS) módszerét.

Mi az a CCS? A CCS eljárással a hőerőművekben keletkező füstgázból vegyi eljárással kiválasztják a szén-dioxidot, majd azt egy geológiai képződmény alkotta tárolóba sajtolják. A CCS módszerrel mintegy 80-90%-kal csökkenthető a hőerőművek szén-dioxid-emissziója. Hátrányos tulajdonsága azonban, hogy az eljárás energiaigényes, a szén-dioxid-leválasztó berendezés csökkenti a hőerőmű hatásfokát, és a hosszú távú föld, vagy óceán alatti biztonságos tárolás sem kidolgozott. Az első ipari méretekben működő CCS eljárást használó hőerőmű-blokkot 2008-ban helyezték üzembe a Németországban.

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
wall street