Üzlet

Befutott a mezőny nagy része a Kékszalagon

Portfolio
Új csúcsidővel nyerte meg a 46. Kékszalag Audi Nagydíjat a Fifty-Fifty katamarán, 522 hajós mezőnyben, nyílt versenyben. A magyar építésű katamarán végig magabiztosan vezetett, egy baumtörés sem okozott nagy gondot. A tavalyi győztes Litkey Farkas szinte már a verseny elején kiállásra kényszerült, viszont szinte pontosan megjósolta a verseny végét. A nem túl kegyes időjárás közben sok versenyzőt próbára tett.
Megosztás

A mezőny nagy része már befutott

A mezőny nagy része már a kikötőkben van, reggel 8 óráig közel 400 hajó futott be az 522 induló közül a balatonfüredi célba, 50-60 pedig feladta a küzdelmet a 46. Kékszalag Audi Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenyen. A szervezők tájékoztatása szerint a kellemetlenül nagy esővel induló és komoly szélerősödéssel folytatódó este után "harcos éjszakája" volt az akkor még versenyben lévő 400-450 hajónak. A szél 55-65 km/óra átlagsebességű volt, egyes helyeken 75 km/órás széllökésekkel. A Balaton minden pontját elérte a viharossá fokozódó szélerősödés, amelyet pontosan előre jelzett az Országos Meteorológia Szolgálat. Amint Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője péntek reggel a verseny honlapjának elmondta, három könnyű sérülés történt. Akad néhány olyan hajó, amelyet majd a szél enyhülése után tudnak kivontatni a partra, körülbelül 25-30 hajót vontattak ki eddig. "Voltak olyan hajók, ahonnan a személyzetet lementettük, és a hajók ott maradtak. Három olyan hajóról tudunk, amelyek vagy a nádasban vagy víz alatt vannak. Mintegy két tucatnyi hajó érintett árboctörésben, 25-30-nak sérült a vászna, néhánynak a kormánya törött el" - tette hozzá Bagyó Sándor. (MTI)
Megosztás

Több hajó felborult a Kékszalagon

A Kékszalag vitorlásverseny résztvevőinek mintegy ötöde felkészületlennek bizonyult tudásban, vagy műszakilag, ezért bajba került az egyébként nem rendkívüli időjárásban. A vizimentők csütörtök délután óta folyamatosan mentik az embereket; az anyagi kár jelentős, személyi sérülés csak néhány esetben történt eddig, azok sem súlyosak - mondta Bagyó Sándor, a Vizimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője péntek hajnalban, mentés közben. A 2011-es nagy viharhoz képest jóval kegyesebb az időjárás a Balatonon, 40-60 kilométer/órás szélerősségű a vihar, helyenként esik az eső és rosszak a látási viszonyok - mondta a vízimentők vezetője. A verseny 522-es rekordszámú indulója közül 100-150-re tehető azok száma, akik felkészületlenül vágtak neki a távnak, és jó esetben menet közben feladták a küzdelmet. Eddig 3-4 hajó borult fel és került víz alá, 10-15 árbóc- és 5-6 kormánytörés történt, továbbá 30-40 induló estében vászonszakadás miatt kellett segítséget nyújtani. A vízbekerülteket mind kimentették, eltűnt személyről nincs hír, néhányan megsérültek, amelyek közül a legsúlyosabb vállficam, illetve kézfejtörés volt eddig. Bagyó Sándor emlékezetett arra, hogy a verseny elején mindenkinek felhívták a figyelmét az okostelefonos applikáció lehetőségére, amelynek letöltésével pontosan meg tudják adni a koordinációjukat a hajósok bajba kerülésük esetén. A verseny indulásakor még alig éltek a lehetőséggel, azóta viszont sokan megtették, és ez jelentősen segíti a mentési munkákat. A vízimentők 7 saját és 8, a vitorlás szövetség által biztosított hajót koordinálva dolgoznak csütörtök délután óta folyamatosan. A mentési munkákban a vízirendőrség is részt vesz. Pontos adatokat a későbbiekben közölnek. A jó szélben 522 hajó vágott neki csütörtök reggel a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred 155 kilométeres távnak Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő vitorlásversenyén. A győztes Fifty-Fifty nevű kétárbocos katamarán több mint három órával megjavítva saját rekordját, 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt teljesítette a távot, nagy fölénnyel nyerve a 46. Kékszalag Audi Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenyt. A mezőny egy része jelenleg is küzd a táv teljesítésével, többen feladták a versenyt a rossz időjárás miatt. (MTI)
Megosztás

Ilyen volt az első helyezett befutója

A Fifty-Fifty csapatának hivatalos Facebook-oldalára percekkel ezelőtt került fel a kép a balatonfüredi befutóról. A Józsa Márton vezette legénység a kiírás szerint nagyon boldog, az új rekordidő miatt erre minden okuk meg is van. A Kékszalag oldalán elérhető befutó sorrend szerint a Fifty-Fifty hajóját közel 25 perccel követte a második Naturaqua, majd további 27 perces lemaradással a Black Jack.


Kép forrása: P50 Facebook oldala
Megosztás

Új Kékszalag rekord: 7 óra 13 perc

A 46. Kékszalag Audi Nagydíj győztese 7 óra 13 perc 57 másodperces idővel (ami már hivatalos) a Fifty-Fifty katamarán - közölte hivatalos oldalán a Kékszalag. Ezzel saját rekordidejét javította meg a Fifty-Fifty, miután 2012-ben a 44. Kékszalag versenyt 10 óra 34 perc alatt teljesítette, amivel akkor megdöntötte a Nemere II 75-ös cirkáló 1955-ben felállított 10 óra 40 perces rekordját.


Egy július 14-i kép a Józsa Márton vezette Fifty-Fifty nevű kétárbocos magyar építésű katamaránról és legénységéről.
Megosztás

5050 a tihanyi csőben

A Kékszalag hivatalos oldala szerint az élen járó Fifty-Fifty már a tihanyi csőben jár.
Megosztás

Nagyon megy a Fifty-Fifty

Balatonföldvárhoz ért az első helyen száguldó Fifty-Fifty, körülbelül 17-18 csomóval halad. "Hamarosan átrohanunk a csövön Tihanynál és irány a balatonfüredi befutó" - írták ki a közösségi oldalra épp az elmúlt percekben.


Kép forrása: P50 Facebook-oldala
Megosztás

Feladta a Raffica

Király Zsolt katamaránja, amely Siófoknál még a negyedik helyen fordult, feladni kényszerült a versenyt: leszakadt a lékocsi, így nem tudnak kreuzolni a Raffica Vitorlás Sportegyesület tájékoztatása szerint.


Kép forrása: Raffica Vitorlás Sportegyesület Facebook-oldala
Megosztás

Másnál is akadt probléma

Elszakadt a fokvitorla, de a nagyvitorlával is repülünk tovább - olvasható az RSM DTM Sailing Team Facebook-oldalán, amit egy órával ezelőtt tettek ki. A többtestű katamarán hajó elképesztően néz ki a verseny közben a vízen.


Megosztás

Itt a keszthelyi forduló sorrendje

A keszthelyi fordulónál 10 perccel volt előrébb a Fifty-Fifty hajója a második NATURAQUA hajójánál.


Megosztás

Bajban volt a Fifty-Fifty

Szigligetnél eltört az egyik baum, de van egy másik - tette közzé a Fifty-Fifty. A csapat gyorsan rögzítette, és "bár emiatt nem tudnak kireffelni nagyobb orrvitorlákat húztak most fel".

De mi az a baum? A nagyvitorla alsó élét tartó rúd. Az adott vitorla alsó élének kifeszítésére és a vitorla szélhez való megfelelő szögbe állítására szolgál.



Megosztás

Ez a hajó van a 4. helyen

A Gemini Sailing Team hajója a 4. helyen fordult a keszthelyi bójánál, Balatonfürednek vették az irányt a Facebook oldaluk szerint. Korábban azt írták ki Révfülöpnél, hogy a Fifty-fifty és a Naturaqua már visszafelé jött szembe velük.


Megosztás

Keszthelynél

Az első helyen haladó Fifty-Fifty délután 2 óra környékén elérte Keszthelyt - olvasható a verseny hivatalos Facebook-oldalán. Litkey Farkas, a tavalyi nyertes ehhez annyit szólt hozzá, hogy a Fifty-Fifty "két óra múlva befut".
Megosztás

Felülről nézve

Az MTI légi felvételeket készített a versenyről. Ezeket még a versenyzőknek is érdemes megnézni!


Légi felvétel a 46. Kékszalag Audi Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásverseny balatonfüredi 2014. július 10-i rajtjáról.




Megosztás

Óriási sebességgel az élen

A Fifty-Fifty katamaránja 17-23 csomós sebességet produkál, melyben fontos szerepet játszik a két 20 méteres karbon árboc. A P50 csapat tájékoztatása szerint északi szél fúj továbbra is, a Keszthelyi-öböl felé tartanak már.


Kép forrása: P50 Facebook-oldala.
Megosztás

A meteorológiai szolgálat is felkészült

Az Országos Meteorológiai Szolgálat is készen áll a balatoni vízi élet legjelentősebb eseményére. A versenyben résztvevő több ezer ember biztonsága érdekében honlapján részletesen tájékoztatja a versenyzőket az aktuális és várható időjárásról. Ezek alapján a viharjelzés:


Klikk a képre!
Az OMSZ tájékoztatása szerint főként csütörtök délutántól a záporokból és zivatarokból kifutó, átmenetileg akár viharossá fokozódó szél egy időre jelentősen módosíthatja az alapszelet.


Megosztás

A tihanyi "csőnél"

A Kékszalag portál tájékoztatása szerint az első egytestűek lassan a tihanyi csőbe érnek, így például a Sponsor Wanted, a Raffica, a Principessa és a Capella. Melyik hajó egytestű és melyik hajó többtestű és melyik cirkáló? Itt megtudhatja:


Klikk a képre!
Megosztás

Így állnak a hajók

A Fifty-Fifty és a NATURAQUA után a BLACK JACK fordult harmadiknak a siófoki bójánál. A negyedik helyen jár a GEMINI, és az ötödik helyen áll a RAFFICA, amely tavaly rendkívül nagy versenyt vívott Litkey Lisájával. A tavalyi versenyről itt számoltunk be részletesen.


Megosztás

Ezt tudta a Kékszalagról?

Közel harmincféle hajóosztályban hirdetnek eredményt, vagyis a Kékszalagon rengeteg aranyérem talál gazdára - mutat rá a Kékszalag hivatalos portálja. Az abszolút győzelemre mindössze néhány hajónak, a legmodernebbeknek van esélye. Ám a többiek is megtalálhatják méltó ellenfeleiket, a velük azonos vagy hasonló hajókkal vetélkedve.
Megosztás

Ilyen a verseny

Ha az élő képekre is kíváncsi, akkor kattintson ide!


Megosztás

Ezért szállt ki Litkey

Litkey Farkas percekkel ezelőtt tett közzé tájékoztatást a Facebook-oldalán. Ezek szerint a versenyt szinte azonnal a rajt után feladták. "Elszakadt a forstag tartó két fő kötél közül a jobb oldali, kiesett a kitámasztó rúd és kicsit meg is repedt, ezt nem tudtuk visszaszerelni. A javítás zajlik, estére kész lesz a hajó" - ígéri Litkey.
Megosztás

Így áll az élboly

Az élen haladók már a siófoki bójánál járnak. Az első helyen a Fifty-Fifty katamarán halad, 12 perccel megelőzve NATURAQUA hajóját. A Fifty-Fifty csapatának tájékoztatása szerint a katamarán 16-20 csomó körül tudja tartani sebességét. A helyszíni beszámolók szerint az üldözők a távolba vesznek, a tiszta idő ellenére nem látják az üldözőket.


Kép forrása: P50 Facebook-oldala
Megosztás

Kékszalag: kiesett a nagy esélyes!

Kellemes északi-északkeleti szélben elrajtolt az év versenye - olvasható a Kékszalag hivatalos oldalán. A szél a katamaránoknak kedvezett az induláskor, közöttük is kiemelkedő teljesítménnyel rendelkezik a Fifty-Fifty kétárbocos katamarán.

A címvédő Litkey Farkas viszont kiállt a versenyből, fél 11-kor jelentették, hogy a part felé halad hajója lehúzott vitorlákkal. A hírek szerint megsérült a hajó és emiatt kényszerült a kiszállásra.



Kékszalag: kiesett a nagy esélyes!
Forrás: Kékszalag Facebook-oldala.
Megosztás

522 hajó, nyílt versenyben!

Jó szélben 522 hajó vágott neki 9 órakor Balatonfüredről a 46. Kékszalag Audi Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenynek. A szervezők tájékoztatása szerint 12 többtestű vitorlás található a mezőnyben, ezek számítanak esélyesnek. Közöttük van az Evopro Katamadár, a címvédő, tizenegyszeres győztes Litkey Farkas hajója, amely az 1988-as Amerika Kupára épült. Egyik nagy riválisuk a 2012 óta 10:34 órás idővel abszolút rekorder, Józsa Márton vezette Fifty-Fifty nevű kétárbocos katamarán lesz. Ha a mostani szél kitart a verseny folyamán, már a délutáni órákban várható, hogy visszaérkezik Balatonfüredre a leggyorsabb hajó. Európa leghosszabb távú és legrégebbi tókerülő versenyén, a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred 155 kilométeres távon először 1934. július 27-én indítottak versenyt. Idéntől - az eredeti kiírás szellemiségét figyelembe véve - nyílttá vált a viadal, többtestű és egytestű hajókkal is lehet indulni. Az idei viadalon rajthoz állt az 1955-ben 10 óra 40 perces csúcsot felállító, és azt 57 évig tartó Nemere II-vel tulajdonosa, Láng Róbert, és a 118 éves Kishamis is, fedélzetén Hrehus Györggyel. (MTI)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Díjmentes előadás

Kezdő befektető kalauz - grafikonok, megbízások

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1479180033