Üzlet

Így nyír ki minket a cigi

Portfolio
Dohányzás miatt 25 percenként hal meg egy ember Magyarországon. Évente egy kisvárosnyi ember válik a füstölés áldozatává. A dohányzás a férfiaknál 16, a nőknél 19 évvel rövidíti meg a várható élettartamot. Ijesztő tendencia, hogy a kamaszok, a 12-13 évesek körében nő a dohányzók száma, és ha valaki nem dohányzik, de a baráti társaságban akár többen is, azonnal passzív áldozattá válik. Ma van a "Ne gyújts rá!" világnap.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A dohányzás olyan fogyasztói szokás, ami a fogyasztó mellett a környezete egészségét is károsítja. Különösen veszélyes, ha egy várandós nő dohányzik, vagy passzív ártalomként elszenvedi mások cigarettájának füstjét, mert ez a magzatot is károsíthatja.

Európa egyik legszigorúbb dohányzást tiltó intézkedését vezették be Magyarországon 2012. január 1-jén "A nemdohányzók védelméről szóló törvény" keretében (ennek lényeges pontjait itt megtalálják), amitől a hazai szakemberek a dohányzás visszaszorítását várták.

A valóság számokban:
 • A magyar lakosság dohányzása miatt fellépő kiadások évente meghaladják a 440 milliárd forintot.
 • A felnőtt magyar férfiak 32,3 százaléka, a nők 23,5 százaléka dohányzik napi rendszerességgel. Ez az arány jelentősen meghaladja a nyugat-európai átlagot.
 • Hazánkban évente 20.500 ember hal meg a dohányzás következtében.
 • A passzív dohányzás 2.500-3.000 halálesetet okoz évente.
 • A dohányzás a teljes halálozás egyhatodáért felelős.
 • A dohányfüst 4.000 káros komponenst, és több mint 40 különféle rákkeltő anyagot tartalmaz.
 • 11.600 ember hal meg tüdőrákban évente, ezzel a legutolsó helyen állunk a fejlett világban. A tüdőrák kialakulásáért 85-90 százalékban a dohányzás felel.
 • A dohányfogyasztás emelkedése exponenciálisan növeli a dohányzással összefüggő betegségek kialakulásának valószínűségét.
 • A dohányosok gyakrabban betegszenek meg, átlagosan 2,7 nappal többet vannak távol betegség miatt a munkahelyükről. Ennek következtében hazánkban kb. 100 milliárd forint jövedelemveszteség keletkezik éves szinten.
 • A dohányosok a cigarettaszünetek miatt naponta 50-60 perccel kevesebbet dolgoznak.
 • Évente 6 milliárd forint táppénzt fizet ki az egészségbiztosító a dohányosoknak.
 • A munkáltatókra jelentős teher hárul, mivel a táppénz 1/4-ének finanszírozásán túl fizetniük kell a betegszabadság alatti juttatásokat is.
Mintakövetés

Sok dohányos kamaszkorban vagy fiatal felnőttként kezd dohányozni, rendszerint a barátok, a társaság mintáját követve. A korai szakaszban a dohányzás általában kellemes érzést nyújt, pozitív megerősítésként szolgál. Több éven át tartó dohányzás esetén a dohányzás folytatásának fő motivációja a megvonási tünetek és a negatív megerősítés elkerülése lesz.

Hazai kutatások bizonyítják, hogy a sikeres leszoktató programok következtében 30 százalékkal csökkenthető a dohányzók aránya. Azoknak, akik ebben a függőségben szenvednek mindössze 3 százaléka képes egyedül, segítség nélkül leszokni. Ezért a legjobb tanács a leszokni vágyónak: kérjen segítséget! Érdemes körültekintően választani a sokféle leszoktató módszer és intézmények közül.

Az Egészséges Magyarországért Központ intenzív, viselkedéses alapú tanácsadás nyújtásával tudja segíteni a dohányosokat a leszokásban. A csoportos, személyes keretek között zajló foglalkozásokat ingyenesen, a telefonos segítségnyújtást díjazás ellenében biztosítják.

2013. február elejétől működik az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ által irányított ingyenesen hívható, leszokási telefonos szolgáltatás (06-80-44-20-44). Tapasztalt és speciálisan képzett szakemberek várják és segítik a motivált leszokni vágyókat, egy több hívásból álló telefonos tanácsadás során. 2014. januártól 86 tüdőgondozóban működik csoportos leszokás támogatás is, bővítve ezzel a komplex leszokás támogatási rendszert.

Ártalmak

Pipázóknál az ajak- és nyelvrák, cigarettázóknál a gége- és tüdőrák a gyakoribb, akárcsak a passzív nemdohányzók között.

Cigaretta esetében a filter sem igazán csökkenti a káros hatásokat. A dohányzás okozhat légzési betegségeket, COPD-t, asztmát, továbbá ajak-, szájüreg-, gége-, valamint nyelőcsőrákot. A nikotin-, illetve kátránytartalom okozója lehet még hasnyálmirigy- és veseráknak is. A nikotin hat a keringési szervrendszerre, magas vérnyomást, koszorúér-betegséget okoz, károsítja az érfalakat, így agyérbetegségeket, érszűkületet, érelmeszesedést idéz elő. A dohányzás felgyorsítja az öregedési folyamatot.

Miért olyan nehéz leszokni?

Dr. Kliment Edit pszichiáter szerint a nikotin a koffein után a második leggyakrabban használt pszichoaktív szer. A dohányzás nagyon erős addikció, azaz függőség. Az első slukk elszívása után már van hatása a nikotinnak a központi idegrendszerre, mivel kb. 7-19 másodperc alatt ér el az idegsejtekhez. Ez egy nagyon gyors és erős tanulási folyamatot eredményez. A nikotin az idegsejteket különböző ingerületátvivő anyagok kibocsájtására készteti, ezek közül a dopamin-, az agyi jutalmazó rendszer központi összetevőiben okoz változást.

"A dohányzásról való leszokás támogatásában speciális módszerek használatosak, sokkal inkább tanácsadás, mint terápia. Elsősorban motiváljuk az embereket a dohányzás abbahagyására" - mondja dr. Kliment Edit. "Ha ez megtörténik, akkor a visszaesés megelőzése a cél. A dohányzásról való leszokásnak vannak gyógyszeres lehetőségei is, de nagyon fontos a dohányzó saját döntése, hogy le akar szokni. Azaz hiába szeretné a feleség, hogy a férje szokjon le, ha a férj ezt nem akarja, hiába szedi a gyógyszert" - tette hozzá.

"Én elsősorban a megelőző, azaz prevenciós programokat támogatnám, hogy minél kevesebb ember váljon nikotin függővé, mert ha már kialakult a hozzászokás, akkor nagyon nehéz küzdelem a leszokás, mind a függőnek, mind a környezetének. A dohánytermékek adójának növelése révén a termékek árának megemelése is a dohányzásról való sikeres leszokás illetve a napi cigaretta mennyiség csökkentésének egyik elősegítő tényezője lehet" - véli.

Megfogadná a szakorvos tanácsát? Akkor itt megtalálja a választ!

A legújabb adólépések A kormány és kormánypártok részéről látható az a tendencia, hogy a dohánytermékek adóterheit próbálják növelni. Szatmáry Kristóf volt NGM-államtitkár, jelenleg fideszes parlamenti képviselő a múlt héten terjesztette be törvényjavaslatát a dohányipart sújtó különadóról. Ezt a sávos, árbevétel alapú "rendkívüli egészségügyi hozzájárulást" a dohánygyártóknak és nagykereskedőknek 2015-ben kell befizetniük a költségvetésbe. A kormánypárti képviselő azzal érvel: "Magyarországon a dohányzás továbbra is döntő szerepet játszik a betegségek kialakulásában, illetve a halálozási okok között is kiemelt helyen szerepel". "Több tanulmány is kimutatta, hogy a magyarországi dohányzás miatt fellépő, egyéni és állami összes kiadás, illetve bevétel szaldója negatív". Meglátása szerint indokolt a dohánycégek személyes felelősségvállalása a dohányzás okozta károk viselésében. A törvényjavaslat érdekessége azonban, hogy a dohányzás káros hatásainak viselésével magyarázza a bevezetést, de közben egyszeri befizetést ír elő 2015-ben (mintha a gazdasági és egészségügyi következmények egy év után megszűnnének), valamint érdekesség, hogy a nemzeti dohányboltok nem tartoznának a törvény hatálya alá. Ezen kívül Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter épp hétfőn terjesztette be a nemzeti trafiktörvény 2.0-ról szóló törvényjavaslatot, ami tartalmazza a dohánytermékek jövedéki adójának emelését. Ennek értelmében: 1. A cigaretta esetében 15 700 forint per ezer darabra emelkedik a jelenlegi 12 500 forint per ezer darabról és a kiskereskedelmi eladási ár 25 százalékra változik 31%-ról, de legalább 28 000 forint lesz ezer darabonként a jelenlegi 24 920 forintról. 2. A szivarra, a szivarkára a kiskereskedelmi eladási ár 28,5 százaléka lesz az adó mértéke, vagyis nem változik első körben, majd a kiskereskedelmi eladási ár 14 százaléka, de legalább 4 000 forint lesz ezer darabonként. 3. A finomra vágott fogyasztási dohányra 14 000 forint lesz kilogrammonként, a kiskereskedelmi ár százalékában jelenleg érvényben lévő 52%-os arány és a legalább 12 460 forintos kilogrammonkénti adómérték kikerülne. 4. Az egyéb fogyasztási dohányra szintén 14 000 forint lesz kilogrammonként. Jelenleg itt a kiskereskedelmi eladási ár 32,5 százaléka, de legalább 12 460 forint kilogrammonkénti adómérték van érvényben.

vetovita brusszel zaszlo unios koltsegvetes 201130
GettyImages-1211246429 (2)
koronavirus covid-19
európai bizottság
moderna
olajkút
ratatics péter
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
GettyImages-1211246429 (2)