Üzlet

Pár ezer forintért kártyaelfogadó lehet a magyar kisvállalkozó is

Portfolio
Egy komolyabb POS terminál ára meghaladja a százezer forintot is, ami sok kisvállalkozásnak eddig nem hozta meg a kedvet, hogy a kártyás fizetők felé is nyisson. Azonban a mobil kártyaolvasók megjelenése pár ezer forintra csökkentette ezt a beruházási költséget, így gyakorlatilag csak annak nem éri meg, aki trükközni akar. Azonban egyre kevésbé éri meg a feketézés.
"Már két-háromszáz forintnyi töpörtyűnél is a kártyát nyújtják" - mondta Fazekas Zoltán, a húsfeldolgozással foglalkozó Fazekas Család Kft. ügyvezetője rámutatva, hogy a piacon is van igény a kártyás fizetésre. Ennek oka, hogy a legtöbben már utalva kapják jövedelmüket, és az egyre népszerűbb érintőkártyák miatt a fizetés ideje sem tart tovább. Sőt, a vállalkozó szerint inkább a készpénzes fizetők tartják fel a sort, mert hiába készülnek mindig rengeteg apróval, rendszerint kifogynak a váltópénzből és nem tudnak visszaadni a nagy címletekkel fizető vásárlóknak.

Többek között ezért is döntött úgy Fazekas Zoltán, hogy mindkét piacon, ahol kereskedelmi tevékenységet folytat bevezeti a plasztikkal való fizetés lehetőségét. Ez ugyanis ma már nem csak a nagy forgalmat bonyolító üzletekben rentábilis opció, hanem kisvállalkozások számára is. Bár egy hagyományos POS terminál beszerzési ára átlagosan 100 ezer forint körül van - amely visszatartó erő lehet egy kisvállalkozás számára - a terminált havidíjas konstrukcióban bérelni is lehet. Ennek költsége bankonként és a terminál képességeitől függően változik.

Elérhető azonban kifejezetten a kkv-k és mozgóárusok számára kidolgozott megoldás is, ahol egyszerűen egy mobileszköz - vagy tablet - és egy 5 ezer forintos mobil kártyaolvasó Bluetooth-szos összekötésével kártyaelfogadóvá válhat egy árus vagy üzlet. A fizetéshez az okoseszközre telepített alkalmazásban meg kell adni a fizetendő összeget, a vevő pedig a mobil kártyaolvasóba teszi vagy ahhoz érinti a kártyáját vagy mobilját, a tranzakció pedig a megszokott módon történik.

Az OTP fizetési rendszerén keresztül futó szolgáltatás ReadyPay néven tavaly év eleje óta elérhető a Vodafone-nál. Az mPOS eszközt és a fizetési alkalmazást az Ingencio Group magyar leányvállalata szállította, a megvalósításban pedig a MasterCard is közreműködött. Az alkalmazás, valamint a kapcsolódó háttérrendszer minden biztonsági előírásnak megfelel.

A szolgáltatás kétféle konstrukcióban érhető el.

Az "Alap" csomag havi díja bruttó 6490 forint, az első 6 hónapban a banki jutalék 0 százalék abban az esetben, ha a bankkártyás forgalom mPOS terminálonként nem haladja meg a havi bruttó 1 millió forintot. 1 millió forint kártyaforgalom felett, illetve a hetedik hónaptól a banki jutalék 1,25 százalék. A nagyobb, úgynevezett "Extra" csomag havidíja bruttó 9990, amiért cserébe az előfizetőnek a 24 hónapos határozott idejű szerződés teljes időtartama alatt nem kell banki jutalékot fizetnie, már, ha havi bruttó 1 millió alatt marad a bankkártyás forgalma. Az egyszeri beruházási költség 4990 forint, ennyibe kerül a terminál.

A megoldás az online rendelt termékek és csomagok kiszállításakor is hasznos lehet az utánvétes fizetésnél, de taxiban vagy ételrendelésnél is lehetővé teszi a bankkártyás fizetést. Az Enet kutatása szerint az online rendelők esetében bár még a készpénzes utánvét a legnépszerűbb fizetési forma, tavaly huszonöt százalékkal nőtt az utánvétes bankkártyás fizetés elterjedtsége. Mert bár előre nem szívesen fizetnek a magyarok, de ha a futárnál van POS terminál, akkor élnek a lehetőséggel.

A szolgáltatás pont azokat a kisvállalkozásokat célozza, amelyek előszeretettel használnak készpénzt, hogy jövedelmük egy részét eltitkolják az adóhatóság elől, ezért aztán nem is szeretnék bevezetni a kártyás fizetés lehetőségét. Ugyanakkor nem szabad lebecsülni a fizetési lehetőségek bővüléséből fakadó versenyelőnyt sem. Polgár Viktor kettlebell trénernek az a tapasztalata, hogy a hozzá járó sportolók kifejezetten kedvelik, hogy lehet plasztikkal is fizetni.

Pár ezer forintért kártyaelfogadó lehet a magyar kisvállalkozó is
Szeretnek kártyával fizetni

Az edzés havidíja 14-20 ezer forint között mozog, ami pont akkora összeg, aminél jellemzően kevesebb készpénz marad a csoporttagok zsebében a nap végére. Így amikor fizetésnap volt - amiről jellemzően sokan megfeledkeztek - mindig a következő alkalomra halasztották a tagdíj befizetést, majd a következőre és így tovább. Amikor meg végre hozták, akkor nem tudtam visszaadni, és mindig számon kellett tartani, hogy ki nem fizetett még. Ezzel szemben a mobil kártyaolvasónál nincsenek ilyen problémák, mert a kártya mindenkinél ott van, időben fizetnek és nem kell készpénzzel bíbelődni.

- mondta Polgár, aki bérli az edzőtermet, így nem mindegy számára, mikor kapja meg a pénzt.

A tréner szerint az edzésre újonnan beiratkozók rendszeresen meglepődnek, hogy plasztikkal is lehet fizetni és nem zsebbe megy a pénz, de véleménye szerint imponál is nekik, hogy törvényes keretek között megy a vállalkozás, ami így versenyelőnyt is jelent neki. Jelenleg egy 60 fős csoportból a tagok közel fele fizet kártyával, a többiek utalnak vagy készpénzes fizetők.

Eddig közel ezer vállalkozással van előfizetése a szolgáltatónak, ezek közül durván tíz százalék a prémium csomagra fizetett elő. Polgár szerint azzal, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adójának (KATA) felső bevételi korlátját 6 millióról 12-re emelték és elérhetővé vált a mobil kártyaelfogadó, valamelyest javult a mikrovállalkozások helyzete.

A cikk megjelenését a Vodafone Magyarország támogatta.

Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
geotermia