Üzlet

Létrehozták Magyarország első 5G-s kapcsolatát

MTI
A Magyar Telekom létrehozta az első magyarországi valós, nem laboratóriumi 5G kapcsolatot hétfőn budapesti székházában.
Az 5G a késleltetés nélküli, folyamatosan rendelkezésre álló villámgyors kapcsolattal a robotokat és gyártósorokat tud kiszolgálni. Az új technológia jelentős fejlődést hozhat például az egészségügyben, a közlekedésben, az oktatásban és az iparban is.

Az elmúlt 5 évben hatszorosára nőtt a Telekom hálózatán a mobilnet-forgalom Magyarországon. Az 5G lehetőségei azonban nemcsak a sebességében rejlenek, hanem a beépített hálózati intelligenciában, és más technológiákkal történő együttműködésében.

Az 5G várhatóan néhány éven belül, 2020-2022-re válik általánosan elérhetővé Európában, így Magyarországon is.

A létrehozott 5G kapcsolaton valós idejű egészségügyi távdiagnózist, és drónnal mentést mutattak be. Tremmel János hálózattechnológiai igazgató arról beszélt, hogy bár a szabványosítás első harmada befejeződött, a következő 2-3 évben még számos 5G szabvány jön. A jelenlegi mobilforgalom több mint 90 százaléka 4G hálózaton történik, majd 2025-re már 50 milliárd eszköz lesz az 5G hálózatra kötve - mondta.

Az 5G alapfeltétele a kiváló minőségű optikai vezetékes hálózat, az 5G hálózaton személyre szabott szolgáltatásokat lesznek képesek nyújtani. A jelenlegi hálózat már 24 éve működik.

Az MTI-nek elmondta: a hálózat költségeiről még nincs információjuk, mivel a tendert még nem írták ki, becsülni sem lehet. Az új hálózatra való átállás a partnerektől, és a meglévő ügyfeleiktől is függ - mondta.

A Magyar Telekom anyacége, a Deutsche Telekom tavaly októberben Berlinben hozott létre valós 5G kapcsolatot Európában elsőként. Budapesten a 3,7 gigahertzes spektrumban működő teszthálózat szabványosítás előtti, kereskedelmi bevezetés előtt álló 5G berendezések segítségével valósult meg. A valós idejű távdiagnózisnak a traumás sérültek ellátásában van kulcsszerepe, a bemutatott esettanulmányban az orvos valós időben információkat kaphat a beteg állapotáról a mentőorvos közreműködésével, még a kórházba érkezés előtt.

A drónokkal történő mentéskor hőkamera segítségével kutattak eltűntek, sebesültek után. A képek pontos földrajzi helyzetmegjelöléssel érkeztek, így a mentőcsapat konkrét ponthoz tud sietni, ami gyorsítja a mentést. Bemutattak egy versenypályáról készített 5G videoközvetítést is, ahol a pályát környezetfüggő információkkal, statisztikákkal együtt láthatják a játékosok.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nő tőzsde