Üzlet

Ha csak egy dolog van, amire a céged pénzét költöd, ez legyen az!

Portfolio
A legnagyobb hazai cégek vezetői és HR-szakemberei is ott lesznek a Portfolio május 23-i HR Revolution 2019 konferenciáján, melyen többek között arra keressük majd a választ, hogy HR szempontból mi is kell valójában a gazdasági növekedés, termelékenység fenntartásához, milyen változásra van szükség a cégek részéről, és mégis milyen eszközökkel lehet megtartani a munkavállalókat. Az elmúlt hetekben több, a konferencián is felszólaló szakemberrel készítettünk interjút. Ezek alapján úgy tűnik, azok a cégek tudnak a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetből jól kijönni, akik felismerik a helyzet komolyságát, és lépnek.

A mára szinte minden szektorra jellemző ágazati szintű munkaerőhiány, a nyomában járó erőteljes bérnyomás, a munkavállalók szükségletek szintjén jelentkező igényeinek drasztikus változása mind-mind új kihívások elé állítják a HR-szakembereket és cégvezetőket. Május 23-án, a Portfolio HR Revolution 2019 konferenciáján hazai cégvezetőkkel és HR-szakemberekkel együtt arra keressük a választ, hogy hogyan lehet kezelni a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetet, hogyan lehet növelni a hatékonyságot és milyen szervezetfejlesztési megoldásokat érdemes eszközölni. Az elmúlt hetekben több, a konferencián is felszólaló szakemberekkel készítettünk interjút. Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója az első szekcióban fog előadni, Miért nincs munkaerőhiány Magyarországon címmel. A Portfolio-nak adott interjújában arról beszélt, Magyarországon még vannak tartalékok a munkaerőpiacon annak ellenére, hogy a munkanélküliségi ráta 4% alatti.

Ami a munkaerőpiaci tartalékot illeti, a dolgozók közel 15%-a szürkén vagy feketén foglalkoztatott a kormány ellenőrzése szerint, és ez nem csak kis cégekre igaz, hanem jellemző "a kerítésen belüli fekete foglalkoztatás" is, vagyis a multik beszállítói, munkaerő-kölcsönzőin keresztül feketén alkalmaznak munkatársakat. Nálunk ezen kívül sokkal kevesebb diák dolgozik, mint Nyugat-Európában, csak mert az iskolaszövetkezetek monopolhelyzetben uralják a piacot

- mondta Baja Sándor, aki szerint a cégeknek lépnie kell, ha meg akarják tartani a munkavállalókat.

Ha egy forintja van a cégnek, akkor azt javaslom, hogy közvetlen vezetők képzésére költsék el, mert ők azok, akik miatt elmennek az emberek, vagy akik motiválttá tudják tenni őket, hogy ott maradjanak. Aztán ha van még pénz, lehet szép irodára, karácsonyi partira, gyümölcsnapra költeni, de a legfontosabb mégiscsak a közvetlen vezetők kérdése

- mondta. Kiss Attila, az E.ON Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója részt vesz majd az első szekció vezérigazgatói kerekasztal-beszélgetésén.

Maradéktalanul el tudjuk látni a feladatainkat, de évek óta érzékeljük a hiányt a szakképzett fizikai munkaerő keresésénél, és újabban már a szellemi munkavállalók esetében is

- mondta a Portfolio-nak. Megoldásként többek között duális képzési programok indításával reagáltak: immár 6 magyarországi nagyvárossal működnek együtt szakképzési, míg 4 hazai felsőoktatási intézménnyel villamos- és gázmérnök-képzési területen. Emellett kihelyezett villamosenergetikai tanszéket működtetnek közösen a Debreceni és a Pécsi Tudományegyetemmel. Az utánpótlás nevelésében hasonlóan fontos szerep jut saját alapítású mérnökirodájuknak is.

Mi kell a munkavállalóknak?

A konferencia második szekciójában tart előadást Czeczeli Tamás, aki korábban topmenedzserként dolgozott, most árufeltöltő. A Pénzcentrumnak adott interjújában arról beszélt, amíg magas beosztásban dolgozott és milliókat keresett, a stressz élete szerves része volt, nem egyszer a mentő vitte el.

Ez egy olyan állapot, amiben könnyű figyelmen kívül hagyni a jeleket, hiszen közben ezzel keresed a kenyeredet, és adott esetben sok ember függ tőled, a pénzedtől. Pont ezért a kiégést és a stresszkezelést központi helyen kellene kezelnie minden cégnek

- mondta. Hangsúlyozta, a klasszikus munka-magánélet egyensúly magas pozícióban véleménye szerint nem valósítható meg. Úgy fogalmaz, nehéz elengedni a hatalmat és a presztízst, nem véletlen, hogy kevés menedzser fordít hátat és kezd újra mindent, legalulról. Hammer to Fall - Avagy miért nem működik egy szervezeten belül a HR kommunikáció!? című előadásában arról beszél majd, mi kell valójában a munkavállalóknak, mit tehetnek a cégek, hogy megtartsák a jó munkaerőt.

Ha csak egy dolog van, amire a céged pénzét költöd, ez legyen az!

Digitalizált HR-megoldások

Kelliár Zsolttal, a Talentuno egyik alapítója a toborzási folyamat átalakulásáról tart majd előadást és részt vesz egy panelbeszélgetésben is.

Az iparág ezidáig szinte egyáltalán nem épített a személyes kapcsolatokban rejlő hatalmas potenciálra; megfelelően motiválva egy nagy közösséget arra, hogy ossza meg velünk, hogy ki az, aki éppen munkát keres a környezetében, olyan információhoz jutunk, amit eddig a szolgáltatók csak nagyon nem hatékonyan és manuálisan tudtak megszerezni. A személyes kapcsolatokra támaszkodva csak olyan jelöltekkel kell kapcsolatba lennünk, akikről már pontosan tudjuk, hogy váltani szeretnének. Ez hatalmas hatékonyság-növekedéssel járhat

- mondta a Portfolio-nak adott interjúban, melyben arról is beszélt, országonként eltérő a munka- és toborzási kultúra, az egyik magyar specifikum például, hogy a cégek titkolják a fizetési szinteket.

Milyen lesz a jövő munkahelye?

A konferencia negyedik szekciójában a vezérigazgatók és HR-szakemberek arra keresik majd a választ, mi kell ahhoz, hogy valaki megbízható, kedvelt és népszerű munkáltató legyen, és mindez hogyan néz ki a költségek szintjén. A Márkaépítés és az egészséges szervezetfejlesztés című panelbeszélgetésen részt vesz majd Barathi Tamás, a Colibri HR Solutions, a Zyntern.com, illetve a Blue Colibri alapítója, aki májusban a Portfolio-nak beszélt arról, fontos az employer brandinggel foglalkozni, mert nagyon kevés munkáltató tudja azt magáról, hogy ő milyen munkáltató, és eközben a munkavállalók sem tudják, milyen cégek vannak, azoknak milyen értékei vannak, hol tudnak dolgozni. Nem is volt eddig ezeket hol összehasonlítani. Most javul a helyzet, egyre több olyan platform van, ahol ezeket meg lehet nézni. Arról is beszélt, a megtartásban a vezetőknek hatalmas szerepe van: minden szegmensben és cégméretben kulcskérdés lehet, hogy a management mennyire képes vezető lenni, nem pedig "főnökség", és mennyire képes hatással lenni a saját embereire. Partos Bence, a Mindset Pszichológia egyik alapítója és tulajdonosa is részt vesz a panelbeszélgetésben. A Portfolio-nak adott interjújában kitért arra is, hogy az y, z generációnak ma már nem a pénz a legfontosabb egy munkahelyen, hanem a közösség, valamint hogy formálhassák a kereteket és ne csak megmondják nekik, mit csináljanak. Úgy fogalmazott, fontos, hogy a fiatal munkavállalók sajátjuknak érezzék a munkahelyet, amely keretein belül egy olyan ügyért dolgoznak szívesen, amellyel könnyen tudnak azonosulni.

Nálunk ez olyannyira működött, hogy kezdetben 2 évig önkéntes fiatal szakemberek működtek közre a szaklap életében

- mondta. Zolnay Judit, az amerikai MetLife biztosítótársaság magyarországi leányvállalatának vezérigazgatója szintén ott lesz a május 23-ai konferencián. Arról, hogy hogyan lehet megtartani a jó munkavállalókat, a Portfolio-nak adott interjújában azt mondta, a dolgozók lojalitását a béren felül számos dolog befolyásolja, köztük a juttatási csomag és a kedvező és rugalmas munkakörnyezet is.

Nálunk az, hogy valaki kisgyermekes anya vagy apa, nem jelent hátrányt, nem diszkrimináljuk emiatt, mindenki azonos esélyekkel indul. Nekem is van három gyerekem, tudom, mivel jár ez. Épp ezért próbálunk olyan feltételeket megteremteni, ami megkönnyíti a családos munkavállalók helyzetét

- mondta, hozzátéve, a home office is természetes, és a kötetlen munkaidő sem gond.

Érdemes eljönni

Az egész napos rendezvényen - ahogy a fentiekből is látszik - , a HR-szakmát érintő legfontosabb kérdéseket járjuk majd körbe. Szó lesz többek között HR költség-tervezésről, a digitalizált HR-megoldásokról, a legfrissebb szervezetfejlesztési megoldásokról. Aki még mindig bizonytalankodna, annak ajánljuk a konferencia adatlapján elérhető programot és előadóink, beszélgetőpartnereink teljes névsorát.

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nő tőzsde