napelem, szigetelés, ablakcsere, uniós pályázat, hitel,
Uniós források

Napelem, szigetelés, ablakcsere: még könnyebben kaphatsz pénzt

Portfolio
Lényeges pontokon tovább lazítottak a családi és társasházi tulajdonosoknak szóló 0%-os uniós hitel feltételein, így könnyebben elérhetővé válnak az energiahatékonysági fejlesztések, például a napelem felszerelése, a szigetelés, vagy az ablakcsere – derült ki a hivatalos uniós pályázati oldalon kedden közzétett közleményből.

Ismét módosította a kiíró a „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” (GINOP-8.4.1/A-17 kódszámú) című uniós hitelprogram termékdokumentációját október elsején, amely számos ponton könnyítést jelenthet a családi házak, illetve a társasházi lakások tulajdonosainak az energiahatékonysági projekt megvalósításában, finanszírozásában. Mindez éppen azon a napon érkezett, amikor egyébként megjelent egy vállalkozásoknak szóló energiahatékonysági és megújuló energiós pályázat is.

A mostani módosítások/lazítások az eddigi pályázati tapasztalatokkal, visszajelzésekkel, és azzal is összefügghetnek, hogy a már több mint két éve nyitva lévő, 105 milliárd forintos keretösszegű pályázatból még mindig bőséges szabad rész van. Nagyon valószínű, hogy a mai módosításokkal párhuzamosan a központi régiónak szóló, ugyanilyen célrendszer szerinti tükörpályázat (VEKOP-5.2.1-17) feltételrendszerét is ugyanígy átírják.

Nagyon sok ponton módosult a termékdokumentáció, de ezek közül első ránézésre ezek tűnnek a leginkább lényegesnek:

 • mind a természetes személyeknél, mind a társasházaknál/lakásszövetkezeteknél érdemben könnyítettek a biztosítéknyújtási szabályokon (ld. alább)
 • a megvalósított fejlesztésnél az utófinanszírozás mértéke 50%-ról 100%-ra emelkedett (így az előfinanszírozás lehetősége megszűnhetett)
 • a végrehajtás alatti szállítók részére is bevezetik a folyósítást (a szállítói finanszírozás keretében)
 • közben viszont a kivitelező által történő kizárólagos beszerzés és számla elfogadhatóságát megszűntetik az anyag- és eszközbeszerzés során
 • lényeges szigorító feltételnek tűnik, hogy a természetes személyek esetén a türelmi időt eltörölték, azaz a hitel folyósítása után rögtön meg kell kezdeni a törlesztést, de közben lazítás is, hogy minimum 6 hónapos rendelkezésre tartási időt vezettek be (ha a szerződéskötés után még valamilyen technikai tényező miatt nem tudja kérni a folyósítást a nyertes)
 • könnyítő feltétel, hogy társasházak/lakásszövetkezetek esetén a projekt fizikai befejezésének határidejét 6 hónappal, míg természetes személyeknél 3 hónappal meg lehet hosszabbítani különösen indokolt esetben
 • szintén könnyítő feltétel, hogy az eddig 8 lakásban maximalizált társasházi/lakásszövetkezeti, sorházi szabály a megújuló energia felhasználására vonatkozóan eltörlése került.
 • fontos lazítás, hogy társasházak/lakásszövetkezetek esetén a pályázatot akkor is be lehet nyújtani, ha nincs még jogerős közgyűlési határozat
 • immár lehet benyújtani támogatási kérelmet ugyanazon támogatható tevékenységre, mint amire korábban is megtörtént;

 • a záró nyilatkozat benyújtási határidejét és feltételeit módosították, emellett a tulajdoni lap másolat elfogadhatóságát tovább bővítették, valamint a köztartozás mentesség igazolására további dokumentációt is elfogadnak

 • társasházak/lakásszövetkezetek esetén a felújítási alap is elfogadható már, mint a hitel visszafizetésének forrása.

Lazítottak a biztosítéknyújtási szabályokon

Természetes személyeknél az 5 millió Ft-ot elérő vagy meghaladó kölcsönösszeg esetén biztosítéki könnyítések az alábbiak szerint

 • a.) a teljes tőkekitettség legalább 50%-ára kell fedezetet biztosítani ingatlan és/vagy természetes személy által elhelyezett óvadék formájában; VAGY
 • b.) az 5 millió Ft-ot meghaladó tőkekitettség legalább 50%-ára kell fedezetet biztosítani ingatlan és/vagy természetes személy által elhelyezett óvadék formájában; VAGY
 • c.) olyan Adóstárs bevonása, akinek a havi nettó jövedelme, az Adós személyéhez hasonlóan, önállóan is megfelel a JTM rendeletben szereplő mutatóknak.

Fontos kitétel, hogy a fenti b.) vagy a c.) pontok választása esetén az alábbi feltételeknek szükséges továbbá megfelelni:

 • Az Adós havi nettó jövedelme el kell, hogy érje a 250 ezer Ft-ot [a c.) pont választása esetén az Adóstárs nettó jövedelme is el kell, hogy érje a 250 ezer Ft-ot];
 • Az Adós munkaviszony esetén nem állhat próbaidő alatt [a c) pont választása esetén az Adóstárs nem állhat próbaidő alatt munkaviszony esetén];

Társasházaknál/lakásszövetkezeteknél az 50 millió Ft-ot és/vagy 1,5 millió Ft/lakást meghaladó kölcsönösszeg esetén biztosítéki könnyítések az alábbiak szerint:

 • a.) Az 50-100 millió Ft közötti kölcsönösszeg, illetve 1,5-3 millió Ft/lakás közötti összeghatárok közötti kölcsönösszegnél fedezeti biztosítékként adósságszolgálati zárolt tartalékszámlán történő 3 havi adósságszolgálatnak (törlesztőrészletnek) megfelelő összeg elhelyezése és annak megléte a kölcsön teljes futamideje alatt. Az 50-100 millió Ft közötti, illetve a lakásonkénti 1,5-3 millió Ft közötti kölcsönösszeg esetén egyéb biztosíték nyújtása nem kötelező.
 • b.) Amennyiben a kölcsönösszeg meghaladja a lakásonkénti 3 millió forintot vagy a teljes kölcsönösszeg meghaladja a 100 millió forintot, úgy a lakásonkénti 3 millió forintot meghaladó, és/vagy a teljes kölcsönösszeg 100 millió forintot meghaladó rész minimum 10%-ára biztosítéknyújtás kötelező, ennek részeként pedig biztosítékként közös tulajdonban lévő, önállóan forgalomképes ingatlant és/vagy követelésen alapított zálogjogot és/vagy a társasház/lakásszövetkezet által elhelyezett óvadékot kell bevonni (a közös tulajdonban lévő, önállóan forgalomképes ingatlan nem tartalmazhat olyan ingatlanrészeket, amelyek forgalomképtelenek), továbbá fedezeti biztosítékként adósságszolgálati zárolt tartalékszámlán történő 3 havi adósságszolgálatnak (törlesztőrészletnek) megfelelő összeg elhelyezése és annak megléte a kölcsön teljes futamideje alatt.

Társasházak/lakásszövetkezetek esetén egyébként a lakásonkénti minimum kölcsönösszeg 500 ezer forintról 250 ezer forintra csökkent.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Beliczay László

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
francia ország koronavírus járvány hullám omikron
varsó lengyelország
pandémia ügyféltér bezárás

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
europai bizottsag