SA_T_SYSTEMS-39 adatközpont
Üzlet

Egyre több cég keresi az adatközpontokat: Budapesten működik a régió legnagyobbja

Portfolio
Egyre több vállalkozás veszi igénybe az adatközpont-szolgáltatásokat, sőt, a kisebb cégek is folyamatosan nyitnak a technológia felé – tájékoztatta a Portfolio-t a T-Systems. A rendkívül magas szintű biztonság és üzembiztosság mellett a szabványoknak való megfelelés is szempont.

Az adatközpont a gyakorlatban egy olyan létesítményt jelent, ahol céges IT-infrastruktúrát, elsősorban szervereket, adathordozókat, hálózati eszközöket lehet elhelyezni, onnan informatikai rendszereket üzemeltetni. A létesítmények különlegességét az extrém szigorú és biztonságos működés jelenti.

A régió legnagyobb adatközpontját a T-Systems digitális szolgáltató üzemelteti Budapest VIII. kerületében: a központ 2000-ben indult, azóta folyamatosan fejlesztik és bővítik a létesítményt. 14 ezer négyzetméteren, két szomszédos épületben, egymástól független adatközponti kiszolgáló infrastruktúrával működik az adatközpont – tájékoztatta a Portfolio-t az ICT vállalat. Azok, akik itt vesznek szolgáltatásokat igénybe gyakorlatilag korlátlan adatátviteli sávszélességet és optimális hálózati körülményeket kapnak.  

SA_T_SYSTEMS-34

Az adatközpont 21 évvel ezelőtti indulásakor sokan még nem értették a szolgáltatás lényegét. 3-4 évvel később kezdett látványosan megugrani az ügyfelek száma: nagy bankok, pénzügyi szolgáltatók nyitottak az új technológia irányába, őket pedig sok más vállalat követte. A szolgáltatást azok a cégek, pénzintézetek, közműszolgáltatók, hivatalok veszik igénybe, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy az informatikai rendszereik leálljanak egy esetleges szolgáltatói kiesés miatt, vagy például azért, mert a klímagépek nem tudják hűteni a saját irodájukban elhelyezett szervereket.

Bizonyos szektorokban az üzletmenet folytonosság törvényileg szabályozott, így a bevétel kiesése és a presztízsveszteség mellett, jogi kockázata is lehet egy esetleges leállásnak. Egy kritikus szolgáltatás kiesése óránként több tízmillió költséget generál, ami egy egész napos leállás esetén akár százmillió fölé is mehet.

A szolgáltatás már a legkisebb cégeknek is megérheti: akár néhány négyzetmétert is lehet bérelni az adatközpontban,

amelyet professzionális személyzet – villamosmérnökök, gépészmérnökök - üzemeltetnek a nap 24 órájában. A folyamatosan növekvő adatállomány miatt nem elég már a probléma megelőzésére szolgáló folyamatos biztonsági mentés, fontos a skálázhatóság és performancia, amit az adatközponti-szolgáltatások nyújtanak. Az adatközponti kiszolgáló infrastruktúra rendszerek felügyeletét egy központi épületfelügyeleti rendszer látja el.

Fontos tulajdonsága az adatközpontnak, hogy telekommunikációs szolgáltató-semleges: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kezdetektől fogva bármely szolgáltató hasonló kedvező feltételek mellett veheti igénybe az adatközpont szolgáltatásait. Több, mint 30 nemzetközi és helyi telekommunikációs szolgáltató érhető el az adatközpontban, ahol számos magyarországi vezető sávszélesség-szolgáltató épített ki csatlakozást

A biztonság a legfontosabb

Az adatközpontban a legszigorúbb szabványokat is kielégítő biztonsági rendszer, maximális tűzvédelem, garantáltan folyamatos villamos energia-ellátás és a környezeti feltételek szabályozása – például a folyamatosan stabil hőmérséklet - gondoskodik üzleti szempontból kritikus berendezések védelméről, megbízható működéséről. Az épületben működik egy úgynevezett nagyon korai tűzérzékelő, valamint egy környezetbarát, nitrogén gáz-alapú oltórendszer, amely lehetővé teszi a folyamatos üzem melletti oltást és nem tesz kárt az üzemeltetett berendezésekben.

SA_T_SYSTEMS-8

A biztonságot jól mutatja, hogy egy bérlőnek hét ellenőrzési ponton kell keresztülmennie és igazolnia személyazonosságát, mire eljut a saját rendszeréig portán, recepción, fémdetektoros kapun. A környezet is teljesen anonim, így csak oda mehet a bérlő, ahova az engedélye szól, ráadásul azt sem tudja, hogy a szomszédos területen ki tartja a rendszereit. Az létesítményt számos kamera és érzékelő védi, amelyek nem csak a géptermeket védik, hanem akkor is jeleznek, ha a védett kiszolgáló infrastruktúra irányába történne jogosulatlan hozzáférési kísérlet.

Ráadásul a biztonság szerepe túlmutat önmagán: sok cégnek speciális informatikai, információbiztonsági szabályoknak, szabványoknak kell megfelelnie. Egy nagy szolgáltató ezek mindegyikét biztosítani tudja: a T-Systemsnél például 120 ügyfél előírásait is figyelembe tudják venni, köztük például bankkártya-szolgáltatók, fizetéstechnológiai cégek szabványait is. Sok olyan globális cég veszi igénybe a szolgáltatást, akik a szabványokon túlmutató, a kiemelt biztonsági és üzemeltetési elvárásoknak megfelelő, saját minősítési rendszereket dolgoztak ki.

Az adatközpont a hibrid felhőmegoldások számára is stabil alapot jelent: a gyakorlatban minden ilyen szolgáltatásnak szüksége van egy földi lábra, ami megbízhatóan működik, nagy rendelkezésre állású és nem utolsó sorban a biztonsági szempontoknak is megfelel. Aki ismeri és használja a szolgáltatásokat, annak egyszerű adaptálási lehetőséget biztosít a hibrid felhő, hiszen a publikus és privát felhő ötvözeteként rugalmas és átjárható szabadságot biztosít.

A budapesti adatközpontban egyébként közeljövőben jelentős fejlesztéseket terveznek, amelyek lényege, hogy megkönnyítsék az ügyfelek számára a hibrid felhős környezetek létrehozását.

A cikk megjelenését a T-Systems támogatta.

Fotók: T-Systems

tálib harcosok
bét
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni, és milyen eszközöket érdemes használni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bankkartya_hitelkartya_bank_card