Videó: kéz-ortézist és nyelvtanulást segítő szoftvert is díjaztak az idei Vodafone Digitális Díjon
Üzlet

Videó: kéz-ortézist és nyelvtanulást segítő szoftvert is díjaztak az idei Vodafone Digitális Díjon

Portfolio
2022-ben negyedik alkalommal hirdette meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Vodafone Digitális Díjat, mellyel célja, hogy ösztönözze és elismerje azokat az innovátorokat, akik digitális ötleteikkel és megoldásaikkal valamely társadalmi kihívásra kínálnak megoldást. A 15 millió forint összdíjazású pályázatra 2022-ben olyan projektekkel lehetett nevezni, melyek napjaink legfontosabb problémáira reagálnak, így a szervezők a társadalom, esélyegyenlőség és környezetvédelmi területtel kapcsolatos nevezéseket vártak.

Magyarországon a kutatás-fejlesztési költések összege 2019-ben meghaladta a 700 milliárd forintot, ez a nemzeti össztermék 1,5 százalékát teszi ki. Összehasonlításképpen az uniós átlag 2,2 százalék. Ezzel Magyarország 2019-re vonatkozóan – az Európai Bizottság által évente felállított – európai innovációs rangsorában a 22. helyen van, a mérsékelt innovátor országok között.

Érdekes az is, hogy felmérések szerint az elmúlt hónapokban csökkent az új terméket és szolgáltatást bevezető vállalkozások száma, a digitális fejlesztések bevezetése viszont nőtt. A mezőgazdaságban is növekedett az innovatív termékeket bevezetők aránya - ez vélhetően azért van, mert az újabb támogatási rendszereknek köszönhetően könnyebb finanszírozni az újabb megoldásokat.

Magyarország a digitális innovációt illetően a digitális infrastruktúra tekintetében különösen jól áll - elsősorban a 4G és az 5G miatt - ám a digitális technológiák alkalmazása tekintetében nagyon rosszul szerepel az ország európai összevetésben, itt mindössze 3-4 országot sikerült megelőznünk - derül ki a K&H innovációs indexéből.

Szakértők szerint sok vállalkozás úgy végez kutatás-fejlesztést vagy innovációt, hogy nem is tud róla, és azt termékfejlesztésnek hívja. Pedig ha mindezt céltudatosan és strukturáltan végezné, cserébe kedvezményeket, támogatásokat kaphatna.

Fontos, hogy a nagyvállalatok támogassák az innovációt

A fenti adatokból is látszik, hogy sok vállalkozásnak, startupnak szükséges innovációihoz pályázati forrásokat is bevonni: ilyenek lehetnek például azok a díjak, versenyek, amelyeket nagyvállalatok írnak ki a hazai vállalkozások, szervezetek fejlesztéseinek támogatására.

Ilyen a 2022-ben negyedik alkalommal meghirdetett Vodafone Digitális Díj is, amelynek célja, hogy ösztönözze és elismerje azokat az innovátorokat, akik digitális ötleteikkel és megoldásaikkal valamely társadalmi kihívásra kínálnak megoldást. Az idei pályázati témák reflektálnak a minket pillanatnyilag körülvevő legfontosabb problémákra és kihívásokra. Az innovációs versenyen bárki részt vehetett, aki a fenti témákra tud reagálni egy már működő, de fejlesztendő projekttel vagy egy éppen bevezetés előtt álló digitális megoldással. A pályázat összdíjazása 15 millió forint volt, ami a pályázat nyerteseinek lehetőséget biztosít a projektjeik előrehaladásában.

Digitális Esélyegyenlőség kategória

Kontekt – Videó hívás létrehozását szeretekkel, egy fizikai gomb lenyomásával

A Kontekt az okos eszközök használatától elzárkózó időseknek szánt, TV képernyőhöz csatlakoztatható készülék, mely elősegíti a videó hívás létrehozását szertetteikkel, egy fizikai gomb lenyomásával. Ezzel a magányukat kívánja enyhíteni, és visszacsatolni őket a család vérkeringésébe. Az eszközön egy nagy zöld és egy nagy piros fizikai gomb van, amivel a hívást fel lehet venni és lerakni. A képet és a hangot a beépített kamera és mikrofon adja. A hívás indítása a másik oldalról történik okos eszközről. A hívás lefuttatását egy alaplapi komputer és az azon lévő szoftver végzi.

Boldog Gizella Alapítvány - Ápolási-gondozási feladatok támogatására szolgáló digitális megoldások

Az ápolási-gondozási feladatok támogatására szolgáló digitális eszközök fejlesztését tűzte ki célul a pályázó csapat. Egy olyan felhő-alapú, mobil eszközre is optimalizált applikációt terveztek, amely kielégíti nem csak a jelenlegi jogszabályok által előírt dokumentálási igényeket, hanem folyamatos, valós 360 fokos képet nyújt a lakó állapotáról, nyomon követhetővé teszi a feladatok ellátását és az ápoló személyzet leterheltségét. Kezelése egyszerű és gyors, hogy minél kevesebb időt vonjon el a tényleges szakmai munkától.

Digitális Társadalom kategória

Ceph Assistant - Fogászati teleröntgen-elemző szoftver

A Ceph Assistant egy digitális teleröntgen-elemző szoftvermegoldást kínál fogászati rendellenességek felismerésére. Rendszerünk gépi tanulás segítségével a röntgenképeken kefalometriai mérőpontokat detektál, emellett egy interaktív felületen lehetővé teszi az elemző orvos számára ezek módosítását. A lehelyezett mérőpontok alapján szoftverünk anguláris és lineáris paramétereket számol, ezek alapján pedig automatizált, teljes körű kefalometriai analízisriportokat készít a páciensek állapotáról.

Járókelő közhasznú Egyesület

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy jelezhessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.  A megkezdett fejlesztéseket folytat a fő célja a pályázatnak. A következő rész nem tud megvalósulni önkéntes munkára alapozva, ezért ezen a ponton projekt manager, fejlesztők, designerek, tesztelők alkalmazására van szükség. Egy reporting rendszer kialakításán dolgoznak, amely lehetővé teszi a bejelentések filterezését terület, illetékes, problémakör, bejelentő vagy egyéb standardizálható kritériumok alapján.

Digital Language Solutions Kft. - Talk@Ease nyelvtanulást segítő applikáció

A Talk@Ease mobilalkalmazás egy különleges talkbot, melyet anyanyelvi angoltanárok és szinkronszínészek segítségével fejlesztettek ki az angol beszédkészség javítására. A beszédfelismerés és a saját fejlesztésű hangvezérlés rendszerünk egyedi kombinációja segíti a felhasználókat abban, hogy a valódihoz nagyon hasonló szituációk során fejlesszék angol beszédkészségüket és szerezzenek értékes társalgási rutint, melyhez rengeteg szakmai segítséget kapnak az apptól.

Briefly Referral Program - a közösség ereje

Briefly  egy platformot hozottlétre a vállalkozások számára, ahol megtalálhatják a legjobb szabadúszókat, és zökkenőmentesen dolgozhatnak velük anélkül, hogy a dolgok adminisztratív oldala miatt kellene aggódniuk. A referral program azért jött létre, hogy még több szabadúszónak és a digitális marketing világában támogatásra szoruló KKV-nak nyújtsanak megoldást. A pályázattal partnerhálózatuk bővítését és a platform továbbfejlesztését, valamint annak népszerűsítését céljuk megvalósítani.

Környezetvédelem és Fenntarthatóság kategória

Volteum Kft. - Elektromos járművek élő üzemeltetésének támogatása

Volteum Kft. elektromos flottamenedzsment szolgáltatást biztosít ügyfelei részére. Saját fejlesztésű web alkalmazásával és szoftvereivel megkönnyíti vállalati partnerek számára a belső égésű járművekből álló flottáik elektrifikálását. A Volteum energiahatékonyság javító elemzésével a partnerek tudatosabban üzemeltetnek elektromos flottákat, amellyel működési költségeket takarítanak meg. Ezeken felül a  Volteum algoritmusai segítségével kiszámítja az elektromos járművek napi használatának energiaigényét, megtervezi a járművek számára a legjobb útvonalat, és optimalizálja a töltési ciklusokat. A Volteum csökkenti a járművek lemerülésének valószínűségét, tervezhetővé teszi a töltések költségét, szükséges idejét, amellyel segíti a vállalatokat és alkalmazottakat, hogy nagyobb hatékonysággal üzemeltessék elektromos flottáikat.

SolSTICE - 3D modell alapú épületenergetikai rendszeroptimalizáció heurisztikus algoritmusa

A SolSTICE projekt egy olyan alkalmazás fejlesztése, amely épületenergetikai rendszertervezés 3D modell alapú asszisztenciáját végzi a napelemes és akkumulátoros megoldásokra fókuszáltan. A szoftverkönyvtár egy épület GPS koordinátái, 3D modellje és fogyasztási profilja alapján képes meghatározni az optimális napelem rendszer méretét, komponenseinek típusát és elhelyezkedését. A fejlesztett könyvtár lakóépületekre, ipari épületekre, napelem parkok hatékony tervezésére is alkalmazható lesz.

dFarm – mezőgazdasági szakembereket támogató megoldás

Szenzoros adatgyűjtéssel, műhold és drón források integrálásával egy szoftver platformon keresztül kimutatásokat és elemzéseket biztosítunk, amelyek támogatják a szakembereket, gazdálkodókat és a mezőgazdasági vállalkozásokat döntéseik meghozatalában és műveleteik megtervezésében a növények termesztése során, ezáltal költséghatékony és fenntarthatóbb megoldást nyújtva a mindennapi munkában.

Az Inkubációs Különdíj nyertese a HandExo, ami egy személyre szabható kéz-ortézis. Az eszköz akár távolról is működtethető egy applikáció segítségével, így segítve a stroke-on vagy egyéb, a kezet és az idegrendszert ért sérülésen átesett betegek mindennapi mozgását, akik így akár már önállóan, aktívan mozgathatják ujjaikat a fejlesztőgyakorlatok közben. A 3D nyomtatással készített, személyre szabható kéz-ortézis, újra definiálhatja a kézrehabilitáció jövőjét.

A cikk megjelenését a Vodafone támogatta.

Címlapkép: Vodafone

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
iran-teheran-irani-zaszlo