naperőmű, napelempark Ajka mellett
Üzlet

Okosfarmok és 5G-s daruk – Budapesten mutatkoznak be a legújabb technológiai innovációk

Portfolio
Szeptember 27-én, Budapesten rendezik a Huawei European Innovation Day 2022-t, ahol hazai és nemzetközi politikai döntéshozók, üzleti vezetők, technológiai szakértők és kulcsfontosságú véleményformálók avatják be a résztvevőket Európa innovációs útjának, digitális átalakulásának részleteibe – tájékoztatták a szervezők a Portfolio-t.  A rendezvényen több világszinten is jelentős – hazai és európai - innováció mutatkozik be.

Lehetséges a technológia segítségével megelőzni a pusztító erdőtüzeket? Drónok és mesterséges intelligencia közreműködésével kivédeni a termőföld szennyezését a mezőgazdaságban? Biztonságossá tenni munkahelyeket távolról, 5G-vel irányított darukkal?Az energiaátmenet és az iparágak digitális transzformációja ma már elképzelhetetlen a technológia széleskörű alkalmazása nélkül. A digitalizáció mára a zöld átmenet hajtómotorjává vált, előretört az áramszektorban, megjelent a hálózatfelügyelet és az épületenergetika területén. Terjed az okos mérés és okos töltés is, teljes iparágak alakulnak át és csökkentik jelentősen karbonlábnyomukat a legmodernebb digitális megoldásokkal. Jövőkutatók szerint az ötödik generációs mobilhálózati technológia nemcsak lehetőség és gazdasági szükségszerűség, de az életszínvonalunk megtartásának és fejlesztésének alapvető infrastruktúrája.

A Huawei szeptember 27-én, Budapesten rendezi meg a Huawei European Innovation Day 2022-t. A nemzetközi eseményen bemutatkoznak a legújabb nemzetközi és magyarországi innovációk, melyekkel nemcsak komplett ágazatok működése alakul át, hanem közelebb kerül a klímasemlegesség korszaka is.

A szervezők a Portfolio-t arról tájékoztatták, hogy az esemény számos témát felölelő vitaindító előadásoknak, szakértői expozéknak, panelbeszélgetéseknek és 5G technológiai kiállításnak is teret ad.

Hazai és nemzetközi politikai döntéshozók, üzleti vezetők, technológiai szakértők és kulcsfontosságú véleményformálók avatják be a résztvevőket Európa innovációs útjának, digitális átalakulásának részleteibe. Az előadók, panelbeszélgetők között lesz Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Steiner Attila energetikáért felelős államtitkár, Radoslaw Kedzia, a Huawei Technologies közép-európai és északi régió elnökhelyettese, Jesus Contreras, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet igazgatója és a robotikával foglalkozó Probotek alapítója, George Delaportas is.

5G: jelentős fejlesztések Magyarországon

Az elmúlt évek fejlesztéseit tekintve nem lehet véletlen, hogy a Huawei Magyarországon rendezi meg innovációs expóját. A vállalat aktív az 5G hálózatok fejlesztésében és az energetikában – elsősorban a napelempiacon – is. Ahogy azzal a Portfolio is többször foglalkozott, különleges privát 5G hálózatot alakítottak ki az East-West Gate vasúti terminálon Fényeslitkén. A technológia specialitása, hogy távolról lehet vele irányítani azokat a darukat, amelyek a konténerek átrakodását végzik. A technológiát a Vodafone és a Huawei közösen telepítette.

A megoldással Európa legnagyobb intermodális vasúti terminálja környezetbarát módon, rendkívül hatékonyan és gyorsan képes majd a rajta keresztül áthaladó nagy mennyiségű árut kezelni.  Ez az első alkalom, amikor ezt a speciális kommunikációs technológiát a tradicionális vasúti iparágban alkalmazzák. Gyakorlatilag késleltetés nélküli kommunikációt tesz lehetővé az irányítás és a daruk között.

A már elkészült fényeslitkei megoldás mellett számos egyéb innováció mutatkozik be Budapesten, köztük a világ legnagyobb tetőre szerelt napelemes megoldása, amely évente 250 millió kilowattóra zöld energiát termel.

Nagy volumenű napelem-projektekben vesznek részt

Bár első hallásra kevesen kötik a Huaweit az energetikához, a vállalat ezen a téren is aktív – Magyarországon is. Ahogy arról néhány hónapja beszámoltunk, hatalmas napelempark épült az Ajkától 10 kilométerre található Halimbán.

A parkban 38 hektáron 72 ezer panelt szereltek fel, amely mintegy 10 ezer háztartás áramszükségletét látja el. A napelempark különlegessége, hogy egy korábbi bányaterület "kizöldítésével" épült, így újrahasznosítható az elhagyott ipari terület. A parkban összesen 200 darab inverter található, a rendszer a legmodernebb Huawei inverterekkel működik.

A cikk megjelenését a Huawei támogatta.

Címlapkép: Portfolio

Lancet-kamikaze-drón-orosz-oroszország
kongresszus amerikai választás 2022 törvényhozás capitolium stock amerika usa
bm-21 grad mlrs

Holdblog Ha én főnök lennék!

HOLD After Hours. Balázst fel-, Zsoltot leminősítettük, Matáv emelkedést ünnepelünk és gyászolunk, szóval diverz...

2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. november 8.
Portfolio Investment Day 2023
2023. október 18.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
repülés légitársaság boeing dreamliner utazás naplemente repülő