Egyre több vállalkozás használja a Széchenyi Kártya megoldásait
Üzlet

Egyre több vállalkozás használja a Széchenyi Kártya megoldásait

Portfolio
Az elmúlt évek történései, a háborús konfliktus, az infláció és az energiaválság kockázata világszerte történelmi léptékű következményekkel járt a gazdaságokban. Nincs ez másként Magyarországon sem - napról-napra újabb és újabb kihívásokkal kell a vállalkozásoknak szembenézniük. A válság kezelése, a gazdaság újraindítása, a vállalkozások védelme és fejlesztése közös felelősségünk és érdekünk – ez a szándék hívta életre idén is a KAVOSZ és a Portfolio országos rendezvénysorozatát, melynek hetedik, egyben utolsó állomása – Budapest volt.

Az elektrifikáció megállíthatatlanul fog emelkedni a következő években: a kormányzati cél, hogy azt az energiaigényt, ami a gazdaság és a társadalom számára szükséges lesz, ki kell tudni elégíteni - hangsúlyozta nyitóelőadásában Lóga Máté, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára.

Lóga Máté
Lóga Máté

Elmondta: a kormány számításai szerint az elmúlt negyedévek makrogazdasági adatai mellett is gazdasági növekedéssel számolhatunk a 2023-as évre. A gazdaság erősödéséhez, az infláció csökkenéséhez hozzájárul az, hogy a tőzsdei energiaárak elérték a háború előtti szintet. Az infláció letörésének kiemelt jelentősége van abban, hogy a költségvetés terhei csökkenjenek, így további lépések szükségesek – a hónap végéig dönt a kormány az élelmiszer-árstopok jövőjéről – tette hozzá az államtitkár, aki úgy látja, hogy az energiacsapdából kikerültünk, azonban a magas kamatok továbbra is „nyomás alatt tartják” Magyarországot. Ezért is fontos, hogy a lakossági megtakarítások reálértéküket megőrizzék, és minél inkább az állampapírok irányába mozogjanak.

Az állami hitelprogramok jelenleg kulcsfontosságúak a recesszió elkerüléséhez: a Széchényi Kártya Program és a Baross Gábor Hitelprogram – ez utóbbi folytatásáról hamarosan döntés születhet. A közvetlen külföldi tőkebefektetés tekintetében áthelyeződik a hangsúly a bevonzásról a hatékony felhasználás irányába.

Lóga Máté beszámolt arról is, hogy hamarosan a KAVOSZ és az IFKA között új megállapodás fog születni: a cél a vállalkozásfejlesztési ökoszisztéma továbbfejlesztése és a meglévő vállalkozásfejlesztési tudás integrációja.

Percenként 30 millió forint hitelt helyeznek ki a Széchenyi Kártya Program keretében: a fix, alacsony kamat, amit a Széchenyi Kártya Program kínál valós alternatíva a vállalkozások számára, az állami kamattámogatott hitelek lehetőséget nyújtanak a fejlesztésekhez, munkahelyek megtartásához. Nemzetstratégiai szempontból kiemelt terület a kkv-szektor, mert a foglalkoztatás 75 százalékát, a GDP-nek pedig 55 százalékát adja, a Széchenyi Kártya Program célja, hogy hosszú távon maradjon a vállalkozások számára az 5 százalékos kamat: ez a kiszámíthatóság segítséget nyújt például a kezdő vállalkozóknak is – mondta előadásában Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: a bankoknál jelenleg 22,5% az átlagos folyószámlahitel-kamat és 24% az átlagos beruházásihitel-kamat.

Krisán László
Krisán László

A vezérigazgató beszélt arról is, hogy folyamatosan bővítik a KAVOSZ kapacitásait, több termék már digitálisan is igényelhető. A kártyák szektorálisan is elérhetők – agrárium, turizmus -, sőt, az energiaátállásban is segítséget nyújtanak. Az ország több száz Széchenyi Kártya irodájában olyan szakemberek dolgoznak, akik első kézből ismerik a vállalkozók helyzetét, nem véletlen, hogy a vállalkozók folyamatosan fordulnak hozzájuk. Krisán László hangsúlyozta, hogy minden helyzetben másra van szüksége a cégeknek, ami nemcsak a makrogazdasági környezettől függ, de a vállalkozás mértétől is: más igényei vannak egy induló és a generációváltással küzdő cégnek. A jövő kihívásai között említette az ESG-szempontok érvényesítését is a működésben.

Bedécs Péter, az MBH Bank retail régióvezetője beszámolt annak az országos, reprezentatív kutatásnak az eredményeiről, amit a mikro- és kisvállalkozások kihívásairól készítettek. A legnagyobb kihívásokat az energiaárak és alapanyagárak növekedése jelenti a magyar vállalkozások számára, de jelentős munkát generálnak a számlázással és a szerződéskötéssel kapcsolatos teendők is. A vállalatok 61 százalékának jelentősen, 32 százalékának kismértékben nehezíti meg a működését az infláció. 43 százalékuk a jelenlegi, 29 százalékuk pedig a több ügyfélnek magasabb áron való értékesítésben látja a megoldást az infláció okozta nehézségekre. A megkérdezett vállalkozások 65 százaléka csak kismértékű megtakarítással rendelkezik, 12%-uk azonban gyakorlatilag nem rendelkezik tartalékkal.

Bedécs Péter
Bedécs Péter

A retail régióvezető elmondta, hogy az MBH Bank - többek között - a vállalat mérethez igazodó termékajánlatokkal és digitális megoldásokkal, például számlázóprogrammal tudja segíteni a vállalkozásokat, de az ingadozó forgalomhoz alkalmazkodó termékcsaládot és alacsony bankolási költségeket is kínál.

Dászkál János, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) vezető projektmenedzsere előadásában elmondta, hogy az Európai Unió számára kiemelt cél a KKV-szektor támogatása. Ez azt jelenti, hogy vannak kiírások, amikor a szektor szereplői kedvezőbb feltételekkel pályázhatnak, illetve vannak kifejezetten a kis-és középvállalatoknak meghirdetett felhívások. 2021 és 2027 között 377 milliárd eurót költ az EU az úgynevezett új prioritásokra, mely összeg döntő része továbbra is pályázható.

Dászkál János
Dászkál János

A pályázatokon bárki indulhat, hiszen alapvetően a projekt minősége a fontos és nem a pályázó személye: nagyvállalatok, kis- és középvállalatok, növekedési fázisba ért startup cégek, illetve egyetemek, kutatóintézetek vagy nonprofit szervezetek egyaránt sikerrel jelentkezhetnek ezekre a forrásokra.

Szabados Richárd, az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója előadásában arról beszélt, hogy az EU-ban a 2014-2020-as programozási időszakban összesen 85 milliárd euró támogatást kaptak a KKV-k, Magyarországon összesen 5,5 milliárd eurót - ennek legnagyobb része (2,8 milliárd euró) az általános termelőberuházások támogatása volt. Az IFKA vállalkozásfejlesztési programjai közül az egyik legjelentősebb a Magyar Multi Program, amelynek célja a kiemelkedő teljesítményű, valamint jelentős növekedési potenciállal rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások partnerségen alapuló támogatása termelékenységük és hozzáadott értékük jelentős növelése érdekében. A programban 2019-2022 között 67 milliárd forint összesített támogatást helyeztek ki, összesen 140 milliárd forint projektértékre.

Szabados Richárd
Szabados Richárd

Az ügyvezető igazgató felhívta a vállalkozók figyelmét a KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programra, amelynek célja a feldolgozóipari és turisztikai szektorban működő vállalkozások számára támogatás nyújtása az energiaköltségeik (villamos energia-, földgáz-, illetve távhőköltségek) finanszírozásához, illetve opcionálisan energiahatékonysági beruházáshoz kapcsolódó önerőt kiegészítő támogatás biztosítása: itt a a támogatási kérelem benyújtásának határideje energiaköltség támogatására június 30-a.

Sütő Zsolt, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. üzletfejlesztési igazgató helyettese előadásában beszámolt arról, hogy a Garantiqa 30 éves működése alatt közel  600 ezer szerződés és 12 ezer milliárd forint összegű hitel mögé vállalt kezességet. A Zrt. feladata a KKV-k versenyképességének és hitelhez jutásának javítása a kezességvállaláson keresztül: a számok azt mutatják, hogy minden harmadik KKV hitele mögött áll a kezességük. Az elmúlt években jelentősen megnőtt a támogatott hitelhez kapcsolódó kezességek aránya, és a portfólió több mint 65 százaléka kapcsolódik a Széchenyi Kártya Programhoz.

Sütő Zsolt
Sütő Zsolt

Sütő Zsolt kitért arra is, hogy kidolgoztak egy direkt ügyfélportált, ahol a vállalkozások ellenőrizhetik saját garanciaképességüket. Minden vállalkozás letölthet magának egy három hónapig érvényes garancia ígérvényt, amely gyorsítja a hitelfelvételi folyamatot bármelyik finanszírozó pénzintézetnél.

Nagy Julianna, a KPMG ESG és fenntarthatósági szolgáltatások szenior menedzsere szerint már a legkisebb cégeknek is érdemes gondolkozni azon, hogy a vállalkozás számára mit jelenthet a fenntarthatóság. A Környezet, Társadalom és Vállalatirányítás egy olyan keretrendszer, ami a nem pénzügyi teljesítménymutatók széles skáláját öleli fel, és segítségével a vállalatok fenntarthatóságának, valamint a vállalat termékeinek és üzleti gyakorlatának a környezetre és a társadalomra gyakorolt ​​hatása mérhetővé válik.

Nagy Julianna
Nagy Julianna

Fontos szempont egy vállalat ESG értékelése során, hogy annak nem csak a környezetére és társadalomra gyakorolt hatása válik ily módon mérhetővé, hanem ezek vállalatokra gyakorolt hatásai isMinél hamarabb érdemes tehát átgondolni, hogy hogyan kezdjük el az ESG-szempontokat beépíteni a vállalati működésbe.

A rendezvény záró panelbeszélgetésén Kaszás Anikó, a Solvelectric Technologies Kft. ügyvezetője, Kránitz József, a Reverto-Global Kft. ügyvezetője, Mogyorósi Tamás, az Alap Európa Kft. ügyvezető igazgatója és Petis László, az IL-PE Kft. cégvezetője osztották meg tapasztalataikat.

panel roadshow

A cégvezetők beszámoltak arról, hogy komoly kihívást jelent működésükben az energiaárak nehezen kiszámítható, hektikus mozgása, valamint az, hogy jelentősen megdrágultak a bankoktól érkező finanszírozási lehetőségek. Ugyanakkor folyamatosan keresik azokat a finanszírozási forrásokat, amelyek segíthetnek vállalkozásaik fejlesztésében, piacszerzésben: ehhez is használják a Széchenyi Hitelprogram megoldásait.

Címlapkép és fotók: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Sustainable Tech 2024