Üzlet

Bréking: mégsem Mészárosék veszik meg a Telenort!

Korábbi lapértesülések alapján többen is érdeklődtek a Telenor kelet-közép-európai operációjáért, a hírekben cseh, brit és amerikai pénzügyi befektetők szerepeltek, de felmerült az is, hogy Mészáros Lőrinchez köthető Konzum csoport venné meg a magyar Telenort. Most kiderült, hogy a Telenor megegyezett a cseh PPF Grouppal arról, hogy eladja a cseh befektetőnek a Telenor kelet-közép-európai operációját.

Csomagban adták el a Telenort

A Telenor megállapodást kötött közép- kelet-európai leányvállalatai eladásáról a PPF Csoport részére 2,8 milliárd euró (27 milliárd norvég korona) cégérték alapján számított áron. A Telenor igazgatósága tervei szerint meghatalmazást kér a társaság éves rendes közgyűlésétől 4,40 norvég korona rendkívüli osztalék kifizetésére.

A tranzakció magában foglalja a Telenor kizárólagos tulajdonában álló magyarországi, bulgáriai, montenegrói és szerbiai mobilszolgáltatóit, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatót. A közép-kelet-európai leányvállalatok a Telenor Csoport árbevételéhez mintegy 11,8 milliárd norvég koronával (9%), EBITDA-jához pedig 4,1 milliárd norvég koronával (8%) járultak hozzá 2017-ben. Együttesen több mint 9 millió ügyféllel és mintegy 3500 munkavállalóval rendelkeznek.

"A Telenor Csoport stratégiája a növekedésre, a hatékonyságra és az egyszerűsítésre épül. Kelet-közép-európai leányvállalataink értékesítésével fontos lépést teszünk az egyszerűsítés terén, és olyan régiókra összpontosítunk a Telenor portfólióján belül, ahol a legnagyobb lehetőséget látjuk az értékteremtésre. Az ügyletet követően skandináviai integrált vezetékes és mobilszolgáltatók valamint erős ázsiai mobilszolgáltatók alkotják majd a Telenor Csoportot. A Telenor biztos benne, hogy térségbeli és iparági tapasztalata révén a PPF Csoportnál jó kézben lesznek a közép-kelet-európai leányvállalatok," - nyilatkozta Sigve Brekke, a Telenor Csoport vezérigazgatója.

25 év

A Telenor 25 éven át rendelkezett mobilszolgáltatókkal a közép-kelet-európai régióban. 1994-ben lépett be a magyar piacra a Pannon GSM felvásárlásával, majd regionális jelenlétét kiterjesztve, 1996-ban elindította el mobilszolgáltatásait Montenegróban, 2006-ban pedig felvásárolta a szerb Mobi 063 szolgáltatót. Bulgáriában 2013-ban vette meg a Globult a Telenor.

Az elmúlt években mind a négy országban jelentősen csökkent az előfizetések száma, a legfrissebb adatok szerint 2015 elejéhez képest Magyarországon 147 ezer, Bulgáriában 581 ezer, Szerbiában és Montenegróban pedig 229 ezer előfizetést veszített a Telenor.
Ez a magyarországi operáció szempontjából különösen fájdalmas, hiszen sokáig az volt a mondás, hogy szeretnék utolérni és megelőzni a piacvezető szolgáltatót, a Magyar Telekomot. Az elmúlt években viszont nem hogy sikerült növelni a Telenor piaci részesedését, hanem még zsugorodott is. Magyarországon az előfizetések száma alapján a Telenornak közel 28 százalékos a piaci részesedése.

Bréking: mégsem Mészárosék veszik meg a Telenort!

Jön az extra osztalék

Az igazgatóság arra kéri majd a társaság 2018. május 2-re összehívott éves rendes közgyűlését, hogy adjon számára meghatalmazást részvényenként 4,40 norvég korona rendkívüli osztalék kifizetésére a tranzakció sikeres lezárásakor. A 2017-re eddig javasolt részvényenkénti 8,10 norvég korona osztalékot is beleszámítva, összesen mintegy 19 milliárd norvég koronát terveznek kifizetni a részvényesek számára 2018-ban. Korábbi bejelentése értelmében a társaság újabb engedélyt fog kérni a közgyűléstől részvények visszavásárlására, hogy a későbbiekben rugalmasan tudjon további kifizetéseket eszközölni a részvényesek felé.

"A bevétel felhasználására tett javaslat egyensúlyt teremt a részvényesi kifizetések folyósítása és a stratégiai rugalmasság megőrzésére irányuló szándékaink között. A rendkívüli osztalék minden idők legmagasabb rendes osztalékához és a nemrég végrehajtott visszavásárlási programhoz adódik hozzá. Jelenleg a meglévő vállalataink fejlesztését és a digitális transzformáció ösztönzését állítjuk a középpontba. Arra számítunk, hogy a következő években több értékteremtő lehetőséget is ki tudunk majd használni a mobilkommunikáció területén és a Telenor régióiban," - mutatott rá Jorgen C. Arentz Rostrup, a Telenor Csoport pénzügyi vezérigazgató-helyettese. "A mai megállapodás megelégedéssel tölt el bennünket, annál is inkább, mert a PPF elkötelezett a tranzakció folyamatának professzionális lebonyolítása mellett."

A Telenor korábban már bejelentette, hogy a 2017-es eredménye után részvényenként 8,1 korona osztalékot fizet ki, a most bejelentett 4,4 koronával együtt 12,5 korona osztalék adódik, a 173 koronás részvényárfolyamot figyelembe véve

7,2 százalékos osztalékhozam adódik.

Ki a vevő?

A PPF Csoport a közép-kelet-európai térség legnagyobb magántőke-befektető csoportjaként megközelítőleg 35 milliárd euró értékű eszközt kezel. Befektetései különböző iparágakra terjednek ki, így a bank- és ingatlanszektorra, a lakossági pénzügyi szolgáltatások piacára, a bányászatra és a távközlésre. Korábbi befektetései közé tartozik a cseh O2 megvásárlása a Telefonicától 2013-ban, és a Nova Broadcasting Group megvásárlása Bulgáriában 2018-ban.

"Ezzel a felvásárlással a PPF Csoport további négy országra terjeszti ki távközlési portfólióját, ezzel megvalósítva régi célját, hogy közepes méretű európai távközlési szolgáltatóvá váljon, felhasználva eddigi tapasztalatait piaci pozíciója megerősítésére," - jelentette ki Ladislav Bartoníèek, a PPF Csoport távközlési befektetésekért felelős részvényese.
A PPF Holding neve nem ismeretlen Magyarországon: az olasz Generali Csoport és a PPF Holding 2008 után a Generali PPF Holding nevű vegyesvállalaton keresztül közösen tulajdonolta a hazai Generali Biztosítót és több más régiós érdekeltséget. A PPF Holding részesedése így közvetett módon 49% volt a hazai biztosítóban. 2013 januárjában jelentette be a Generali, hogy megszünteti az együttműködést, majd márciusban megszerezte a Generali PPF Holding első részvénycsomagját (25%), és teljes mértékben ellenőrzése alá vonta a vállalatot. 2015 januárjában bejelentették a PPF Holding teljes kivásárlását is, így a Generali és a PPF Csoport együttműködése három évvel ezelőtt véget ért.

Olcsó vagy drága?

Az elfogadott tranzakciós ár a cégérték/EBITDA 6,4-szerese a 2017-es EBITDA alapján. A felek megállapodtak a vételár halasztott kifizetéséről, mely szerint a bevételből 400 millió eurót a vevő négy év alatt, négy részletben fizet ki. A 6,4-szeres szorzó nem alacsony, az általunk az iparágban figyelt vállalatok átlagos EV/EBITDA szorzója 5,6, vagyis az átlagosnál magasabb áron vett eszközöket a cseh befektető.

Bréking: mégsem Mészárosék veszik meg a Telenort!

A magyar szál

A lehetséges vevők között a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum is feltűnt, a Portfolio január végén úgy értesült, hogy a Konzum csoport vételi (indikatív) ajánlatot tett a magyarországi operációra. A Telenor magyarországi operációjának esetleges megvásárlása teljes mértékben beleillik abba az üzleti stratégiába, amelyet a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó vállalatok folytattak az elmúlt időszakban. A Konzum és az Opus menedzsmentje ugyanis olyan vállalatokat vásárol, amelyek egy-egy adott iparágban erős pozícióval rendelkeznek és nyereségesen működnek.

A Portfolio kérdésére akkor Jászai Gellért, a Konzum elnöke azt mondta, hogy

A Random Capital konferenciáján tavaly novemberben bemutatott prezentáció, illetve a BÉT honlapján is közzétett befektetői tájékoztató szerint a tőzsdei csoport egyik kiemelt akvizíciós, illetve fejlesztési területe az informatikai-telekommunikációs szektor. Ebbe a stratégiába a tevékenysége miatt a Telenor is beleilleszkedik. A kommunikációnkat továbbra is a tőkepiaci előírások szerint végezzük, ha olyan akvizícióval kapcsolatos döntést hozunk, amely a Tpt. rendelkezései szerint a kibocsátóra, vagy részvényeire kihatással van, azt a szabályozásnak megfelelően a jövőben is közzé fogjuk tenni.

Iparági pletykák alapján egyébként még mindig elképzelhető, hogy a magyar Telenor végül mégis Mészáros Lőrincékhez kerül, a cseh befektető ugyanis dönthet úgy, hogy a most megvásárolt cégcsoportot feldarabolja, és egyesével értékesítheti, vagyis a magyarországi operáció nem egy, hanem két lépésben kerülhet magyar tulajdonoshoz.

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
stock exhange tőzsde részvény bika medve