Bank

Möbius: hatalmas lehetőséget kapott Magyarország

Portfolio
A világ egyik leghíresebb feltörekvő piaci befektetője, Mark Möbius Magyarországra látogatott a mai napon. Több előadást is tartott a nap folyamán, délután a Budapest Bank Money+ privátbank ügyfeleinek tartott prezentációt, amiben a feltörekvő piaci kilátásokról beszélt. Alapvetően optimista a kilátásokat illetően Möbius, a fundamentumok miatt mindenképpen felülteljesítést vár a piactól. A befektetőknek azt ajánlotta, hogy az árfolyamkilengések csökkentése érdekében érdemes fokozatosan kiépíteni egy feltörekvő piaci portfóliót. Magyarországról is szó esett az előadás folyamán, Möbius szerint nagyon nagy lehetőség számunkra a kínaiakkal kötött megegyezés, hiszen hihetetlenül sok pénze van a kínai államnak.
Utoljára négy évvel ezelőtt járt nálunk a világ egyik leginkább figyelt feltörekvő piaci guruja, Mark Möbius, azonban ezen a napon több hivatalos eseményre is hivatalos volt a 40 milliárd dolláros feltörekvő piaci portfóliót kezelő guru. A Budapest Bank Money+ privátbank a Franklin Templeton Investment-szel közösen tartott ügyféltalálkozóján a kilátásokról tartott egy hosszabb előadást a sokak által ismert befektető. Az eseménynek egy különlegessége is volt, hiszen a Budapest Alapkezelő egy nappal ezelőtt kezdte meg egy olyan alapjának a jegyzését, amely Templeton alapokba fektet majd be.

Mark Möbius az előadását a főbb részvénypiaci indexek teljesítményével kezdte, a rövid távú indikátorok szerint nagyon együtt mozgott a fejlődő és feltörekvő piac, azonban ha hosszabb távon nézzük, akkor a feltörekvő piacok felülteljesítése teljesen egyértelmű. Möbius jellemzően a fundamentumok alapján nagyon optimista a feltörekvő piacokat illetően, azonban mindig kiemeli, hogy hosszú távon érdemes ezen a piacon befektetni.

A sztori továbbra is él

A feltörekvő piacok mellett egyértelműen felhozható a magasabb növekedés, már ebben az évben is szignifikáns különbség lesz a két térség növekedése között, a kilátások pedig ezt a következő időszakban is megerősítik. Ehhez jön az a tény is, hogy a kedvező külkereskedelemnek köszönhetően komoly devizatartalékok gyűltek össze a feltörekvő piaci országokban.

Ezzel kapcsolatban megemlítette a guru, hogy nagyon nagy lehetőség Magyarország számára, hogy Kína szeretne az országban befektetni, többek között azért, mert diverzifikálni akarja a devizatartalékát, és el akar mozdulni a dollár felől. Nagyon sok pénzük van, és ennek megfelelően nagyon optimistán kell értékelni a kínai bejelentést - tette hozzá.

A fundamentumok között emelte még ki Mark Möbius az alacsonyabb államadósságot, valamint az egyre csökkenő inflációt, ami természetesen sok feltörekvő piaci országban még mindig komoly problémát okoz. Ezzel párhuzamosan a rövid távú kamatlábak is csökkenőben vannak, ami szintén kedvező hír a feltörekvő piacokon befektetők számára.

Möbius szerint a feltörekvő piacok nem tekinthetők drágának, a különböző értékeltségi mutatók (P/E, P/BV, osztalékhozam) azt lehet mondani, hogy nem vagyunk történelmi magasságokban, sőt inkább közepesnek lehet mondani a történelmi adatok alapján a piacok értékeltségét.

Milyen témákat figyel a Templeton?

A feltörekvő piacok mellett szól a sokkal nagyobb fogyasztási kereslet. A fizetőképes kereslet masszívan emelkedik ebben a régióban, hiszen nagyon komoly a népesség növekedése, a városiasodás, és a magas növekedésnek köszönhetően a középosztály életszínvonalának emelkedése. Persze alacsony bázisról beszélünk a feltörekvő országokban, az egy főre jutó GDP töredéke a fejlett országokénak. A gyors növekedés azonban a különbséget gyorsan csökkenti.

Möbius egy egyszerű példán keresztül mutatta be, hogy miylen potenciál van a piacon. Kínában 1990-ben mindössze a vidéki lakosság 1 százalékának volt hűtőszekrénye, miközben 2008-ban már 32 százaléknak volt. Hasonló trendet lehet látni a televíziók, a számítógépek vagy a gépjárművek piacán.

A másik fő téma a Templetonnál a nyersanyagok témaköre. Möbius szerint például a feltörekvő piaci kereslet hatására emelkedésre van ítélve például az olaj is. A főbb nyersanyagoknál az elmúlt időszakban nagyon komoly kilengéseket láthattunk, a historikus adatok szerint viszont a trend mindig emelkedő. Az aranyra külön kitért Möbius, véleménye szerint Kínában és Indiában nagyon szeretik az aranyat, a fogyasztás emelkedése pedig támogatást adhat az árfolyamnak.

Kockázatok mindenhol akadnak

A világban nincs kockázatmentes befektetés, együtt kell élnünk a tudattal, hogy bármibe is fektessük a pénzünket, az kockázatnak van kitéve. Pontosan ezért van szükség a diverzifikációra, hiszen ezáltal csökkenthetjük a portfóliónk kockázatát, ha ügyesek vagyunk.

A kockázati oldalon Mark Mobius az államadósságra tért ki, szerinte igaz Európában komoly problémát jelent az adósságválság, azonban Amerikában és Japánban abszolút értékben sokkal nagyobb adóssággal kell megküzdenie az országoknak. A CDS spreadek ennek megfelelően historikus magasságokban vannak több Európai országban is, ami potenciális kockázatot hordoz magában.

Egy régi téma is előkerült Möbius előadásában, mégpedig a származékos ügyletek piaca. Möbius korábban többször is felhívta a figyelmet, hogy a piacot meg kell reformálni, azonban jelenleg is azt lehet látni, hogy a piac mérete elszakadt a gazdasági teljesítménytől. A friss statisztikák szerint a globális GDP tízszeresét érik el a származékos ügyletek a világon, a bankszektor pedig erősen ki van téve ennek a piacnak.

A feltörekvő piaci indexek az elmúlt éveket visszanézve többször is voltak eső trendben, aminek a hossza átlagosan 14 hónap volt, azonban ezt mindig nagyon erős rali követte. Az átlagos emelkedés közel 500 százalékos volt, a rali időtartama pedig közel 70 hónapig tartott. Möbius komikusan ezzel kapcsolatban azt is megjegyezte, hogy ha őt kérdezik, hogy mikor kéne befektetni, akkor azt válaszolja, hogy akkor, amikor pénz van rá. Ezt némileg árnyalva Möbius amellett tette le a voksát, hogy fokozatosan érdemes a kitettséget növelni a feltörekvő piacok irányában, éppen ezért, hogy kilengéseket tompítani tudjuk.
MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
otp