Bank

Eltörli a kormány a magyar bankok egyik adóját

Portfolio
Az idei 79,2 milliárd forintról 66,5 milliárd forintra csökken a bankadó összege jövőre a 2017-es költségvetés tervezete alapján. A Varga Mihály által az OTP közgyűlésén jelzetthez képest látszólag kisebb csökkentést jelent ez, mégsem az: megszűnik ugyanis az idén 6,3 milliárd forintot jelentő, régebb óta létező hitelintézeti járadék, így a bankok adóterhelése tényleg csaknem 20 milliárd forinttal csökken.

Erről is szó lesz Hitelezés 2016 konferenciánkon, várjuk a jelentkezéseket.


A kormány néhány hónappal ezelőtt ígéretet tett arra, hogy az EBRD-vel és az Erstével tavaly év elején kötött szándéknyilatkozatnak megfelelően nemcsak 2016-ban csökkenti a bankadót, hanem további mérséklést fog végrehajtani a 2017-es költségvetésben is.
A bankadó lényegét tekintve az alábbiak szerint változott eddig:
  • A bankadó alapja mindeddig a hitelintézetek 2009-es korrigált mérlegfőösszege volt, vagyis eléggé elavult.
  • 2010-től 2015-ig az adóalap 50 milliárd feletti részére 0,53%-os felső kulcs, az alatti részére pedig 0,15%-os alsó kulcs volt érvényben.
  • 2016-ban a felső kulcs 0,53%-ról 0,24%-ra csökkent, ami - főleg a nagyobb bankok esetében - 55% körüli bankadó-csökkentésnek felelt meg.
Az EBRD-vel és az Erstével kötött megállapodásban nem pont ez szerepelt 2016-ra vonatkozóan, az akkori vállalás pontos teljesítése azonban az Európai Bizottsággal folytatott vita miatt meghiúsult. A bankadó-csökkentés mértékével azonban lényegében teljesítette a kormány a vállalását eddig. Most jön a második felvonás a 2017-es bankadó meghatározásával.

Továbbra sem tudni, miként változik a bankadó alapja és kulcsa 2017-ben, a frissen közzétett költségvetési tervből azonban kiderült, hogy az újabb adócsökkentés a banki különadó 79,2 milliárdról 66,5 milliárdra való csökkentéséből, illetve a régebb óta létező, idén 6,3 milliárd forintos hitelintézeti járadék eltörléséből jön össze. A cél a hitelezés élénkítése a bankok adóterhelésének mérséklése révén.



Eltörli a kormány a magyar bankok egyik adóját
A biztosítóktól beszedett - a beszedett díjak függvényében változó - biztosítási adótól a kormány jövőre az idei 30 milliárd forint helyett 31,5 milliárd forintot vár, a tranzakciós illeték soron pedig 200,9 milliárd forint helyett 205,7 milliárdot irányzott elő.


Erről is szó lesz Hitelezés 2016 konferenciánkon, várjuk a jelentkezéseket.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
MBH 4