Prémium

Lakást keres Budapesten? Erre készüljön (x)

Portfolio
Akár saját részre vásárolna, akár befektetésnek vagy egyszerűen albérletet keres, mindenkinek kulcskérdés, hogy tovább emelkednek-e az árak Budapesten.
A Budapesti Lakáspiaci Riport elemzése szerint a jövő év második felében, több mint 1400 lakás készülhet el. A vg.hu szerint a legtöbb új lakás a XI. és a XIII. kerületben épül, ugyanakkor a projektek számának elszaporodásával egy időben növekedtek az árak is. A lap szerint Budapesten az új lakások négyzetméter ára már közeledik a 700 ezer forinthoz, de várhatóan az építőipari kapacitások szűkössége miatt tovább emelkednek az árak.

Ahogy az FHB Lakásárindex elemzésében rámutatott, Budapesten leginkább a pesti belvárosban növekedtek az árak, ami a piac mélypontjához képest a VII. kerületben az átlagárak 81,5 százalékkal, az V. kerületben pedig közel 80 százalékkal nőttek. A főváros további legdrágább kerületeiben, például a II. és XII. és V. kerületben az 1 millió feletti négyzetméter ár is egyre elterjedtebb.

A Budapesti Lakáspiaci Riport felmérése szerint az eladó lakások számának növekedésével párhuzamosan a korábban már piacon levő projektek lakásai is hamar vevőre találnak. Cornides András, az eladó belvárosi ingatlanokkal foglalkozó Tower Ingatlan értékesítési vezetője szerint "az új építkezések tőkét vonnak el és fognak elvonni a használt lakások piacáról, ami valószínűleg hatással lesz a használtlakás piac keresleti oldalára is."

Lakást keres Budapesten? Erre készüljön
A piacon jelentős lakásminőség javulás figyelhető meg
Egyre szebb lakásokat bérelhetünk ugyanannyiért

Amennyiben valaki albérletet keres Budapesten, annak Pavelka Zsolt, a Tower Ingatlan bérbeadási vezetője azt javasolja, hogy időben kezdjen el keresni, ha még megfizethető ingatlant szeretne bérelni. Árak tekintetében Pavelka szerint némi stabilizálódás figyelhető meg, a korábbi évek intenzív áremelkedését követően, azonban a belváros jellemzően tartja az árait. A szakértő szerint a legkeresettebb kerületek általában a belvárosi és azok közvetlen szomszédságában levő kerületek, ahol a bérlők előnybe részesítik a jó tömegközlekedésű albérleteket, és gyakran a parkolóhelyek is a kritériumok között vannak.

Úgy véli, hogy a jelentős ár-növekedés következtében a piacon az elvárások is magasabbak lettek, mint mondta: "Ami az elmúlt 2-3 év fontos változása, hogy az ingatlanpiac fellendülésének köszönhetően nagyon sok lakást felújítottak, újra bútoroztak. Ezáltal a piacon jelentős lakásminőség javulás figyelhető meg, amit egyre inkább elvárnak az érdeklődők. Míg korábban jobban kompromisszum készek voltak, manapság elvárnak egy bizonyos színvonalat."

Lakást keres Budapesten? Erre készüljön
Pavelka Zsolt, a Tower Ingatlan bérbeadási vezetője
Az Otthontérkép felmérése szerint a bérleti díjak stabilizálódtak a luxuskategóriájú ingatlanok esetében, az elmúlt év közepéig észlelt áremelkedést követően. Holcsik Dániel az Eurocenter bérbeadási vezetője szerint nehéz megjósolni, hogy további áremelkedés várható-e ezen a piacon, azonban a tapasztalata szerint is a minőségben emelkednek az elvárások, egyre jobb színvonalú luxuslakások épülnek, valamint a tulajdonosok a felújításra is többet költenek, amit a legtöbb esetben beépítenek az árba is. Holcsik elmondása szerint ebben a kategóriában Budapesten jellemzően a tágasabb kiadó lakásoknak van nagyobb kereslete, ami a város budai oldalán a legkevesebb 120 négyzetméteres ingatlanokat, Pesten pedig általában a 80 négyzetméternél nagyobb lakásokat jelenti.

Most érdemes befektetni

Pavelka Zsolt szerint a bérbeadást továbbra is jó befektetésnek lehet tekinteni, hiszen "egy frissen vásárolt ingatlan átlagos hozama általában 5-7% körül mozog. Cornides András a befektetők számára legfőképp a belvárosi kerületeket (V., VI., VII., VIII., IX. illetve a XIII.) javasolja, "ahol a bérleti piac sokszereplős és erős. A belváros magasabb minőségben kialakított lakásaira is kiváló a kereslet a külföldről érkező munkaerő (expat-piac) által."

Pavelka Zsolt szerint a bérbeadóknak a jó hozam érdekében érdemes minél jobb állapotban megőrizni az ingatlant, ugyanis az nem csak az ingatlan értékét növeli, hanem az a hozamban is megtérülő befektetést is. Ezt erősíti meg Kirschner Dávid is, aki lakások kezelésével foglalkozik, elsősorban hosszú távra kiadott befektetési ingatlanokkal, ahol rengeteg ügyletnél döntő, hogy a tulajdonos hajlandó-e költeni az ingatlanra.

Ha ez így van, akkor nincs más hátra, mint körülnézni, hiszen már akár működő befektetésként, hosszú távra bérbe adott eladó lakásokat is találhatunk Budapesten, ahol gyakorlatilag az első naptól indul a megtérülés.


Lakást keres Budapesten? Erre készüljön

(x)
RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
illustration-01