Bank

Végtörlesztés, hitelháború, Fundamenta - Mi az igazság?

Portfolio
Mi a véleménye a végtörlesztési törvényről a devizahitellel nem rendelkező Fundamenta-Lakáskassza vezetőjének? Igaz-e, hogy a Fundamenta tömeges hitelkiváltásra készül? Kapnak-e ehhez tőkét? Mi lesz a lakáskassza betétállományával? Lesz-e forinthitel-háború? Dr. Gergely Károlyt, a társaság elnök-vezérigazgatóját kérdeztük.
Portfolio.hu: Csőstül zúdul a kritika a múlt héten hatályba lépett végtörlesztési törvényre. A Fundamenta-Lakáskassza azonban soha nem nyújtott devizahitelt, így azt gondolhatnánk, csak nyerhet az egészen. Mi a véleménye az új helyzetről?



Végtörlesztés, hitelháború, Fundamenta - Mi az igazság?
Gergely Károly: A Bankszövetségnek mi is tagjai vagyunk, véleményünk nem tér el a szervezetétől. Szerencsés, ha a bankvezetők nem foglalnak állást ebben a kérdésben, de egy mondatot nyugodtan megengedhetek magamnak: nyilvánvaló a kormányzat igyekezete, hogy egy nagyon súlyos társadalmi problémát radikális lépéssel oldjon meg. Több százezer a késve törlesztő családok száma, így az otthonmentő kifejezés használata indokolt. A bankok tulajdonosai nem felelnek a magyar állampolgárok lakásaiért, mit kezdjünk tehát azokkal, akik utcára kerülnek? Akkora társadalmi probléma ez, hogy a kormányzatnak megoldást kellett találnia, ugyanakkor a tömeges végtörlesztésben potenciálisan érintett bankok felháborodása is tökéletesen érthető.

P.: Folyik a találgatás, mikor állnak elő nagybankok is akciós, hitelkiváltásra szolgáló forinthitel-termékekkel. Több helyről is azt hallani, lakás-takarékpénztár létére a Fundamenta is aktív szereplő kíván lenni. Igaz ez? Beszállnak a háborúba?

GK.: Tavaly 13,7 milliárd forintnyi hitelt folyósítottunk, idén a végtörlesztés nélkül 35 milliárd forint lett volna a kitűzött cél, ennek 40-45 százaléka azonnali hitel. Becsléseink szerint a végtörlesztés ehhez képest 10 milliárd forintos pluszt jelenthet a következő hónapokban, vagyis a jelenlegi 10-13%-ról megnő a hitelkiváltásra szolgáló hitelek aránya portfóliónkban. Ez az összeg azonban még mindig csak töredéke a teljes piacon megmozduló összegeknek, de már csaknem 250%-kal magasabb hitelkihelyezést jelentene a Fundamentánál, mint a tavalyi évi. Ehhez likviditás és tőke kell. Likviditási problémánk nincs, de a saját tőkére is oda kell figyelnünk. Tőkemegfelelési mutatónk a minimális 8 százalékkal szemben 11 százalék, de magas e tekintetben az anyavállalat elvárása. Nem helyezhetünk ki akármennyi hitelt.

P.: Ha kihagyhatatlan lehetőséget látnának ebben, biztosan adnának a tulajdonosok friss tőkét.

GK.: Nem kérünk tőlük. Azt gondoljuk, hogy a fokozatos növekedés a kívánatos. Tizenöt éve vagyunk a pályán, de csak az utóbbi hónapokban értük el azt, hogy a nagybankokkal hasonlítanak össze minket. Ez Németországban szinte kizárt, egy lakás-takarékpénztárt sosem lehet összehasonlítani egy kereskedelmi bankkal. Egy banknak sokkal hatékonyabban kell működnie, és sokkal több terméke van. Mi azonban komoly, 15-20% körüli részesedést érünk el a lakáshitelezésben idén, ezért figyelt fel ránk mindenki.

P.: A sikereket látva fel is merül a kérdés: miért nem akar a devizahitelek tömeges kiváltása révén is nagyot növekedni a Fundamenta?

GK.: Azért, mert a tőke mellett a kapacitásaink sem végtelenek. Ahhoz, hogy idén 45 milliárd forintnyi hitelt tudjunk kihelyezni, jó minőségű szolgáltatást kell nyújtanunk, a kapacitások folyamatos bővítésével és karbantartásával. A kormányzat lépései bár tehát helyesek, túl gyorsak ahhoz, hogy egy, a hitelezésben viszonylag kis szereplő a nagyon gyorsan tudjon reagálni. Míg például az átfutási idők két-három hónaposak, a kormány rendkívül szűk határidőket szabott. Hogy úgy mondjam, a mi rendszereinek a hosszú távú öngondoskodásra, előrelátásra vannak beprogramozva, semmiképp sem az azonnali hitelnyújtásra. Felelősen gondolkodunk, ezért sem voltunk benne eddig a botránykrónikákban. Sem a bankokat, sem az ügyfeleket nem szeretnénk továbbra sem felhergelni. Az a tisztességes politika, ha a saját ügyfeleink vonatkozásában nyújtunk továbbra is jó minőségű szolgáltatásokat, ezért úgy döntöttünk, az augusztus 31-éig takarékpénztári szerződést kötő ügyfelek vehetnek csak fel nálunk forinthitelt.

P.: A meglévő ügyfelek tábora sem kicsi, hiszen bár a Fundamenta hitelállománya még alacsony, a betéti jellegű megtakarításokkal rendelkezők tábora több mint 600 ezres. Hányan lehetnek közülük a devizahitelesek, és mekkora betétállomány-csökkenéssel számolnak e miatt?

GK.: 60-70 ezer ügyfélnek lehet devizahitele, nyilván ennyien nem fognak tudni élni a végtörlesztéssel. Becsléseink szerint 15-20 milliárd forintnyi olyan megtakarítás van nálunk, amelyet a végtörlesztéshez használhatnak fel az ügyfelek a 260 milliárdos teljes betétállományból. Ez azt jelenti, hogy jövőre ennyi megtakarítással kevesebbel indulunk. Akik viszont nem nyúlnak hozzá lakás-takarékpénztári megtakarításaikhoz, forinthitelt kaphatnak. A betétállomány csökkenését tehát a hitelállomány növekedése kísérheti.

P.: Mi a véleménye, ha a Fundamenta nem is, más bankok kirobbantják-e a devizahitelesek által várt forinthitel-háborút?

GK.: Úgy látom, vannak nagybankok, amelyek a közeljövőben megpróbálnak majd piacot szerezni, az elvesztett ügyfeleket visszaszerezni, vagy újakat gyűjteni. A tömeges végtörlesztések ugyanakkor kamatemelést is kiválthatnak az MNB részéről, így korántsem biztos, hogy az átlagos kamatszint a jelenleginél alacsonyabb lesz.

Végtörlesztés, hitelháború, Fundamenta - Mi az igazság?
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
unicredit