Bank

Kirobbantja-e valaki a forinthitel-háborút?

Intenzív, több százmilliárd forintot megmozgató forinthitelezési verseny indulhat a kedvezményes végtörlesztés hatására a következő hetekben Magyarországon. Minél több devizahitelt forintosítanak a mostani devizahitelesek, annál nagyobb lehet a bankszektor vesztesége. Több nagybank ezért a veszteségeit igyekszik majd minimalizálni, mások viszont tömeges ügyfélszerzésre és forinthitelezésre használhatják fel a kormány által felkínált öt hónapot. Sokan az OTP-t, az FHB-t és a takarékszövetkezeteket emlegetik a lehetséges nyertesek között, a Portfolio.hu értesülései szerint azonban az egyik olasz tulajdonú nagybank és a Fundamenta-Lakáskassza már kezébe is vette a startpisztolyt. Megvizsgáltuk, pénzügyi adottságaik alapján mely hitelintézetek a legesélyesebbek a következő hónapok hitelkiváltási versenyében.

Következtetésünk, hogy a legrosszabbul a két osztrák tulajdonú nagybank járhat. Az OTP, az UniCredit és a Budapest Bank viszont a nagyok közül a legjobb pénzügyi pozíciókkal rendelkezik ahhoz, hogy fontos szerepet vállaljon a forinthitelezési versenyben. A kisebb hitelintézeti szereplők közül az FHB, a Fundamenta és néhány magyar tulajdonú kisbank (pl. Gránit Bank, Széchenyi Bank) mellett a nagyobb takarékszövetkezetek is aktívabbak lehetnek az átlagnál. A kamatverseny lehetőségei ugyanakkor korlátozottak: a stabilitási kockázatok erősödése a jelenleg 9-10%-os THM-mel futó forinthitelek kamatszintjének emelkedését okozhatja. Ebben az esetben az is elképzelhető, hogy a forinthitel-háború gyorsan kifullad, így megindítása önmagában is kockázatos lépésnek bizonyul bármely hitelintézet számára.
A játékelmélet fogolydilemmaként ismeri azt a helyzetet, melybe a kedvezményes végtörlesztésről szóló kormányzati döntéssel kerültek a bankok - írtuk egy korábbi cikkünkben. Minél többen lépnek be a forinthitelezési versenybe, és minél több ügyfél végtörleszt (döntően vélhetően forinthitelből), annál nagyobb lesz a bankok leírási vesztesége. Az egyes bankok érdeke, hogy minél kevesebb saját ügyfél végtörlesszen, más bankoktól viszont minél több ügyfél jöjjön át. Egyszerűen belátható, mindez a kisebb devizahitel-portfólióval, de megfelelő hitelezési képességgel rendelkező bankok malmára hajtja a vizet. A vesztesek pedig azok a bankok lehetnek, amelyeknél a legnagyobb a deviza alapú jelzáloghitelek aránya, a végtörlesztés miatti veszteségek nyomán ugyanis kevés lehet a tőkéjük ahhoz, hogy intenzíven hitelezzenek. E hatást az alábbiakban a 7. pontban számszerűsítjük.

Ki lesz a legbátrabb?

A bankok végtörlesztésből származó közvetlen, kezdeti vesztesége egy meghatározott részvételi arány és árfolyam fényében már kalkulálható, hogy azonban benevez-e egyik vagy másik hitelintézet a forintosítási versenybe, az egyedi pénzügyi mutatóitól is nagyban függ. E mutatók széleskörűen 2010 végére vonatkozóan érhetők el. Az alábbiakban a szerint állítjuk fel a hitelintézetek sorrendjét, miként támogathatják ezek a mutatók forinthitelezési aktivitásukat. Két likviditási, két tőkeellátottsági és két megtérülési mutató alapján mutatják az alábbi ábrák a jelzáloghitelező bankok (adott esetben szakosított hitelintézetek), illetve a 2010 végén tíz legnagyobb mérlegfőösszeggel rendelkező takarékszövetkezet rangsorát. (Az OTP és az FHB esetében konszolidált adatokkal dolgoztunk, az egyedi adatok ugyanis egyes mutatókról torz képet adnának, a stratégiai döntéseket pedig csoportszinten hozzák meg a bankok.)

1. Likviditási mutató: (készpénz + jegybanki és bankközi követelések + értékpapírok) / összes eszköz: minél magasabb, annál több szabad eszköz áll rendelkezésre a hitelezési tevékenység fokozására

Kirobbantja-e valaki a forinthitel-háborút?
2. Hitel / betét arány: minél alacsonyabb, annál nagyobb lehet a belföldi forrásokkal jól megtámogatott hitelezési aktivitás-növelés lehetősége

Kirobbantja-e valaki a forinthitel-háborút?
3. Saját tőke / mérlegfőösszeg: minél magasabb, annál nagyobb a bank tőkeellátottsága, így magasabb lehet a hitelezési képessége (az egyszerűség és összehasonlíthatóság kedvéért számolunk ezzel, és nem a Bázel II. szerinti tőkemegfeleléssel)

Kirobbantja-e valaki a forinthitel-háborút?
4. Tőkefedezettségi mutató (saját tőke / hitel): minél magasabb, annál nagyobb a bank tőkeellátottsága, így magasabb lehet a hitelezési képessége

Kirobbantja-e valaki a forinthitel-háborút?
5. Rendkívüli eredménytől tisztított ROE: Szokásos üzleti tevékenység eredménye / Saját tőke: a bank egyszeri tételektől tisztított eredményességét (ily módon a tőkeképzésen keresztül jövőbeni hitelexpanziós képességét is) mutatja a tőke arányában

Kirobbantja-e valaki a forinthitel-háborút?
6. Rendkívüli eredménytől tisztított ROA: Szokásos üzleti tevékenység eredménye / Mérlegfőösszeg: a bank egyszeri tételektől tisztított eredményességét (ily módon a tőkeképzésen keresztül jövőbeni hitelexpanziós képességét is) mutatja a mérlegfőösszeg arányában

Kirobbantja-e valaki a forinthitel-háborút?
Bár látható, hogy a takarékszövetekzetek előkelő helyet foglalnak el, nem véletlenül használtunk külön színt a bankok esetében: a méret már önmagában is befolyásolja a potenciális hitelezés volumenét. A legnagyobb takarékszövetkezet is csak 68 milliárd forintos mérlegfőösszeggel rendelkezik, így pótlólagos hitelkihelyezése agresszív hitelkihelyezés esetén sem nagyon haladhatja meg a 10-20 milliárd forintot, miközben a teljes hitelintézeti szektor által nyújtandó forinthitel 20%-os részvételi arány mellett is közel 800 milliárd forint. Nagy szerepe lesz tehát a méretnek, így az alábbiakban az egyes szempontok alapján a nagybankokat rangsoroltuk:

Kirobbantja-e valaki a forinthitel-háborút?
A használt pénzügyi mutatók alapján az általunk összeállított (természetesen bizonyos fokig szubjektív) lista azt mutatja, hogy a forinthitelezésre az OTP után az UniCredit és a Budapest Bank rendelkezik a legjobb adottságokkal. Náluk ráadásul az átlagnál alacsonyabb a lakossági devizahitel-állomány, így potenciális veszteségeik is viszonylag kicsik.

A figyelembe vett adatok egy része ugyanakkor egy múltbeli időszakra vonatkozik, és nem felétlenül tükrözi a jelenlegi állapotot. A Portfolio.hu értesülései szerint az egyik olasz nagybank a korábbiakhoz képest is felkészültebben várja a forinthitel-boomot. A fenti adatok alapján valószínű, hogy ez nem a CIB, hanem az UniCredit. A bank ezt firtató kérdésünkre kitérő választ adott. A bankcsoport régiós vezetőjének minapi nyilatkozata viszont egyenesen arra enged következtetni, hogy az UniCredit részéről a közeljövőben nem számíthatunk magyarországi (hitelezési vagy egyéb) expanzióra.A fenti ábrákon ugyanakkor az is feltűnő, hogy a Fundamenta-Lakáskassza meglehetősen jó kondícióban van ahhoz, hogy forinthitelezzen. A lakás-takarékpénztár hitelezési aktivitása épp az elmúlt mintegy egy év során emelkedett számottevően. Értesüléseink szerint ráadásul "kész" hiteltermékkel rendelkezik a társaság - ezt az információnkat a Fundamentánál nem kívánták kommentálni, arra viszont emlékeztettek, hogy a lakáskassza nem nyújt hitelt olyan ügyfeleknek, akik nem rendelkeznek náluk lakáselőtakarékossági számlával. Megfogalmazásuk szerint a cég stratégiai célja továbbra is a hazai lakás-előtakarékosság erősítése. A társaság 2010. évi jelentése szerint ugyanakkor több mint 600 ezer lakás-előtakarékossági számlával rendelkezett tavaly év végén. Nem tudni, ennek hány százaléka devizahitellel kombinált termék, mindenesetre az ilyen konstrukcióval rendelkező devizahitelesek számára elvileg nyújthat a társaság olyan forinthitelt, mely e devizahitelek végtörlesztését szolgálja. Számuk legalább több tízezerre tehető, nekik a piaci mezőny alsó hányadához tartozó (alacsony betéti kamatok által is támogatott) hitelkamat-szint vonzó lehet.

7. Mekkora a potenciális veszteség?

A tömeges végtörlesztések azonnali, egyszeri veszteséget okozhatnak a bankoknak, mely nem csak a jövőbeni forinthitelezési képességüket, de más üzleti terveiket is jelentősen befolyásolhatja. Bár az OTP rendelkezik a legnagyobb deviza alapú jelzáloghitel-állománnyal, a nagybankok közül mégis az ő tőkearányos vesztenivalója a legkisebb: az MNB által becsült 20%-os végtörlesztési arány (a deviza alapú jelzáloghitellel rendelkezők ekkora hányada él a lehetőséggel) és 240 forintos CHF-árfolyam mellett 46 milliárd forintot, vagyis tőkéjének "csak" 3,6%-át veszítheti el. Az osztrák politikusok tiltakozása viszont nem véletlen: tőkearányosan az Ersténél és a Raiffeisennél a legmagasabb a deviza alapú jelzáloghitelek állománya. 20%-os részvételi arány mellett náluk lehet a legnagyobb ezért a tőkearányos veszteség (becsléseink szerint 25, illetve 15%, ami 36, illetve 20 milliárd forintot jelent). Ez esetben az ő forinthitelezési képességük lehet a legrosszabb, amennyiben a növekedéshez szükséges anyabanki támogatás elmarad. A másik oldalon viszont aktív szereplő lehetne e szempont alapján is az UniCredit, hisz potenciális (tőkearányos) vesztesége az OTP után becsléseink szerint a legkisebb. (Mindenhol a legutóbbi publikus tőkeadatokkal - 2011. jún. 30. - számoltunk, az UniCredit kivételével, ahol ez 2010. dec. 31.)

Kirobbantja-e valaki a forinthitel-háborút?


Kirobbantja-e valaki a forinthitel-háborút?
Az alábbi ábrán összegyűjtöttük, melyek azok a legfontosabb ismérvek, amelyek az egyes bankok (illetve hitelintézeti csoportok) forinthitelezési aktivitásának fokozása mellett (+) illetve ellen (-) szólnak.

A nagybankok közül az OTP, az UniCredit és a Budapest Bank rendelkezik a legjobb pénzügyi pozíciókkal ahhoz, hogy fontos szerepet vállaljon a forinthitelezési versenyben. A kisebb hitelintézeti szereplők közül az FHB, a Fundamenta és néhány magyar tulajdonú kisbank (pl. Gránit Bank, Széchenyi Bank) mellett a nagyobb takarékszövetkezetek is aktívabbak lehetnek az átlagnál a hitelezésben.

A kamatverseny lehetőségei ugyanakkor korlátozottak: a stabilitási kockázatok erősödése a jelenleg 9-10%-os THM-mel futó forinthitelek kamatszintjének emelkedését okozhatja. Ebben az esetben az is elképzelhető, hogy a forinthitel-háború gyorsan kifullad, így megindítása önmagában is kockázatos lépésnek bizonyul bármely hitelintézet számára.

Kirobbantja-e valaki a forinthitel-háborút?
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Így építkeznek a magyar családok