Bank

Milliárdokban gázolnak az ígéretes magyar cégek

Portfolio
Bő egy hónappal ezelőtt kiírták a Jeremie kockázati tőke program új pályázatát, ez már sorrendben a harmadik kör, az Európai Uniós visszatérítendő forrásokat is beszámítva összességében 100 milliárd forintnál is több forrás nyílt meg több részletben az innovatív startup cégek számára. A MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. adatai szerint 2013 első negyedévében már befektetési döntést 93 cég (32 milliárd forint) esetében hoztak a tőkealap-kezelők, és a befektetési időszaknak koránt sincs vége. A 2013-as év azért is különleges, mert a második körös alapkezelők is aktívakká válnak a piacon. A program mindenképpen sikeresnek tekinthető, sorra alakulnak a nagy álmokat szövő cégek, a kockázati tőkének köszönhetően még évekig fennmaradhat az érdeklődés a cégek iránt. Ráadásul az EU a jövőben a visszatérítendő források felé akar elmozdulni, ami jó hír a magyar piac számára.
Hasonló témákról is szó esik a június 12-i Portfolio.hu-HVCA éves iparági konferencián, ahol előadást tart Soros György. Regisztráljon Ön is!


Óriási összegek nyíltak meg a kockázati tőkének köszönhetően

A fejlett országokban a kockázati tőke széles körben elterjedt vállalkozás-finanszírozási forma, alapvetően arra találták ki, hogy azokat a várhatóan magas növekedés elő néző cégeket lehessen pénzügyileg és szakmailag támogatni, amelyek az átlagosnál jóval magasabb kockázatok miatt banki forrásbevonásra nem lennének képesek. Itthon is már régóta létezik az iparág, azonban a Jeremie-program bevezetése előtt csak elvétve találkoztunk tranzakciókkal, és nagyon kevés intézményi befektető fektetett be ezen a piacon.

A helyzet drasztikusan megváltozott, amikor 2009-ben kiírtak két Európai Uniós pályázatot. Az Új Magyarország Kockázati Tőke Program keretében 2009 második felében 8 alapkezelő állíthatott fel tőkealapokat, a legalább 30%-os magán hozzájárulással elindított alapok összes tőkéje 48 milliárd forint volt. Az alapok esetében több megkötést is érvénybe léptettek, például egy évben egy cégbe maximum 1,5 millió eurót lehetett kihelyezni, és a befektetési döntéseket 2013 végéig meg kellett hozni. Az alapok indulására több hónapot kellett várni, azonban a kezdeti nehézségek után 2011-ben és 2012-ben nagyon jelentős kihelyezésekről döntöttek a kockázati tőkések, ami óriási fejlődést indított el az iparágban mind befektetői, mind vállalati oldalról.

A sikereken felbuzdulva hamarosan jött a második kör is, az Új Széchenyi Kockázati Tőke Programot 2012 nyarán hirdették meg. Több változtatás is történt a korábbi kiíráshoz képest, például csökkent a potenciális források nagysága (magánforrásokkal együtt 41 milliárd forintra), a növekedési alapokra való pályázatból pedig kizárták a Jeremie I. nyertes alapkezelőket. A végső összesítés szerint 10 alap állt fel, ebből 6 növekedési tőkéről dönthet, míg 4 magvető tőkéről. Mindez azért hozott új helyzetet a piacon, hiszen a 2013-as esztendőbe úgy érkeztünk meg, hogy egymás mellett futott a két program, az alapkezelők köre bővült, így a verseny is növekedett. Sőt az MV Zrt. 2013 áprilisában egy harmadik pályázatot is meghirdetett (döntés júniusban várható), amelyben 4 alap állhat fel, magánforrásokkal együtt több mint 17 milliárd forint értékben.

Milliárdokban gázolnak az ígéretes magyar cégek
Hatalmas siker a Jeremie-program

Mondani sem kell, hogy a Jeremie-program részeként megvalósuló projekt hatására óriási változás indult el a szegmensben, ma már ott tartunk, hogy egymást érik a start-up rendezvények, a forrásoknak hála egyre több cég kap lehetőséget a kiugrásra. Ez nem is lehetett másképp, mert nagyon sok pénz szakadt egy szempillantás alatt a kkv szektorra, annak is az életpályája elején lévő részére. A pályázatban megfogalmazott korlátozások, valamint a befektetők magas (évente 20-30%-os) hozamelvárásai miatt nagyon sok cég nem juthat hozzá ehhez a finanszírozási forráshoz, azonban szép számmal akadtak cégek, amelyek képesek voltak a terveiket ilyen formában valóra váltani.

A statisztikák is azt mutatják, hogy a befektetések kihelyezésével nem volt probléma, a Jeremie I. győztesek viszonylag könnyedén tudták a pénzeket elkölteni. Az MV Zrt.-től kapott információk szerint nagyon jól állunk, a jóváhagyott ügyletek száma 2013 első negyedévének végén 93 volt, amely több mint 32 milliárd forintot jelent. A szerződött ügyletek már 75 darabnál tartanak, a leszerződött érték 26,4 milliárd, ebből 18 milliárd folyósításra is került. Jól láthatóan 2011-2012 kiugró év volt, a korábbi tendenciák alapján a 2013-as év is erős lehet, hiszen a Jeremie I. és Jeremie II. nyertes alapkezelők közösen fektethetnek be a piacon.

Fontos megjegyezni, hogy az alapkezelők stratégiája sok esetben az, hogy egy adott cégbe nem csak egyszer fektetnek be, hanem több ütemben, erre a pályázati szabályok is lehetőséget adnak. A kihelyezéseket illetően komoly koncentráció figyelhető meg, a magas hozamelvárások miatt vannak olyan fő iparágak (informatika, elektronika, telekom, biotechnológia), ahol szignifikánsan nagyobb összeget költenek el az alapkezelők. Ez viszont nem egyedi eset, külföldön is hasonló tendenciák rajzolódnak ki. Ezen felül a kockázati tőke befektetők egyöntetűen állítják, hogy a piacon a lemorzsolódás nagy, több száz céget kell ahhoz megnézni, hogy 1-2 jó befektetést megtaláljanak.

Milliárdokban gázolnak az ígéretes magyar cégek
Tapasztalatok és a jövő

Az általunk megkérdezett alapkezelők szerint mindenképpen pozitívan lehet értékelni az EU-s források ilyen formájú felhasználását, mert a kkv-k egy szegmense igazán nagy lehetőséget kapott ezzel a kezébe. Azt viszont már a program elején lehetett látni, hogy a portfóliócégek közül nem lehet mindegyik sikeres, az alapkezelők is azzal számolnak, hogy 10 befektetésükből 1-2 lehet igazi sikertörténet, több átlagos cég mellett pedig lesznek veszteséges vagy akár bebukó vállalkozások is. Ráadásul az első pályázati kiíráshoz képest a hazai és nemzetközi gazdasági környezet is sokat változott negatív irányba, ami nem segíti a portfólió-vállalatokat.

Nyilvánvaló, hogy a felfokozott érdeklődés fennmarad, mert újabb és újabb nyertes alapkezelők kezdik el a cégek keresését, azonban már lehet látni, a magyar cégek számára a pályázati feltételek mellett nagyon sok tőkéről van szó, amelynek sikeres kihelyezése nem lesz egyszerű feladat. A verseny 2013-ban nőtt, az első körös alapkezelők sok jó céget elvittek a piacról, így sokkal kevesebb hely marad a Jeremie II. alapoknak az érvényesülésre. Ráadásul nehezíti a helyzetet, hogy privát befektetők is megjelentek a piacon a Jeremie-alapok mellett, plusz az ígéretes cégek közül többen is külföldre kacsingatnak tőkéért.

Amellett, hogy a frissen induló, és magas növekedési potenciállal jellemezhető cégek számára komoly tőke áll rendelkezésre, van egy olyan szegmens a kkv szektorban, ahol tőkehiány van. A Jeremie-pályázatban megfogalmazott limitek az árbevételt (1,5 milliárd és 5 milliárd forint) és az alapítást (5 évnél nem idősebb) illetően nagyon erős korlátot jelentenek, több cégről is azért kellett lemondaniuk a befektetőknek, mert nem tudták ezeket a korlátokat leküzdeni. Az EU a következő költségvetési periódusban a visszaterítendő támogatások arányát kívánja emelni, ami kedvez a Jeremie-programnak, a jövőben a korábbi niche piac elérése érdekében érdemes lenne az adminisztratív korlátokon lazítani.
Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
üres pénztárca