Bank

Menekül a külföldiek pénze a magyar bankokból

A töretlen jegybanki kamatcsökkentés ellenére nőttek az első negyedévben a bankszektor nettó kamatbevételei, miközben hitelezési veszteségei örvendetes módon csökkentek. A hitelintézetek 70 milliárd forintos nyeresége mögött azonban továbbra is jókora az egyes bankok közötti szakadék. Érdekes adat, hogy csaknem tízszer annyi külföldi (főleg anyabanki) forrás távozott a bankszektorból egy év alatt, mint ügyfélbetét. Sőt, a forráskivonás mértéke jelentősen meghaladta a hitelállomány visszaesését is, amiben persze szerepet játszik a jegybank hitelprogramja is. Az MNB pénteken közzétett első negyedéves banki statisztikáit vizsgáljuk meg részletesebben az alábbiakban.
Nyereséges és veszteséges bankok

69,9 milliárd forint volt 2014 első negyedévében a hazai hitelintézeti szektor nyeresége, ami 6%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. A részvénytársasági hitelintézetek adózott eredménye 6%-kal 68,9 milliárdra, a szövetkezeteké 13%-kal 1,5 milliárdra, a fióktelepeké pedig 48%-kal 2,1 milliárd forintra csökkent.

Menekül a külföldiek pénze a magyar bankokból
Ahogy az alábbi ábrán látható, nem szokott rosszul sikerülni a bankoknak az első negyedév, ami leginkább annak köszönhető, hogy az év végén hitelezési veszteségként elszámolt tételek egy része nem merül fel ilyenkor. Ehhez képest gyenge lett a negyedév: 2012 (végtörlesztéssel sújtott) első negyedévét leszámítva az utóbbi években nem volt ilyen gyenge évkezdete a szektornak.

Menekül a külföldiek pénze a magyar bankokból
Ha elmaradnak idén a sokkszerű állami intézkedések (a devizahiteles csomag ígérete alapján ez meglepő lenne), elképzelhető azért, hogy nyereségesen zárja az évet a szektor. Középtávon javuló tendencia látható az alábbi ábrán, amelyről az is megállapítható, mennyire dominánsak a részvénytársaságként működő hitelintézetek a fióktelepekkel és szövetkezetekkel szemben az eredménytermelésben. Ezért az alábbiakban csak a részvénytárasági hitelintézeteket vizsgáljuk.

Menekül a külföldiek pénze a magyar bankokból
Az egyes bankok magyar számviteli szabályok szerinti első negyedéves eredményét nem ismerjük (az MNB adatai ezzel a módszertannal készültek), a nemzetközi (IFRS) szerint közzétett számokat azonban már többé-kevésbé igen. Nehezen összevethetők ezek az MNB statisztikájával (pl. az éves bankadó egészét nemzetközileg jellemzően az év elején számolják el, a magyar számvitelben pedig negyedévekre elosztva), de látható, hogy az OTP, az UniCredit és a K&H továbbra is nyereséges, míg a CIB, a Raiffeisen és az Erste veszteséges. A polarizáció továbbra is nagy.

Menekül a külföldiek pénze a magyar bankokból
Meg se kottyant a kamatcsökkentés

A jegybanki alapkamat-csökkenés ellenére a bankok nagyobb nettó kamatbevételre tettek szert az év első negyedében, mint egy évvel korábban. A nettó kamatbevételek 4%-os emelkedése annak köszönhető, hogy a kamatbevételek 25%-os esésénél sokkal nagyobb mértékben, 44%-kal csökkentek a kamatráfordítások.

Menekül a külföldiek pénze a magyar bankokból
Ebben persze a betéti kamatcsökkentésnek lehet a legnagyobb szerepe, amelynek hatására ráadásul elmozdult a lakosság a bankoknak olcsó látra szóló betétek felé. Miközben a betétek jórészt átárazódtak, a meglévő hitelállomány egy részének kamatszintje (leginkább a lakossági devizaalapú jelzáloghiteleké) nem követte a kamatcsökkentési ciklust. A bankok mérlegfőösszeg-arányos kamatmarzsa többek között ennek eredményeként az egy évvel korábbi 2,9%-ról 3,2%-ra nőtt.

Menekül a külföldiek pénze a magyar bankokból
A nettó kamatbevételek mellett a jutalékeredmény is emelkedett, mégpedig 31%-kal a tavalyi év első negyedévéhez képest. Ebben a tranzakciós illeték megemelésének is szerepe van, hiszen ezt jórészt áthárították a bankok ügyfeleikre, a költségvetési befizetést pedig más soron, ráfordításként számolják el. A működési költségek egy év alatt így is 1%-kal csökkentek a bankoknál, miközben a hitelezési veszteségek (értékvesztés és céltartalék-változás) 42-ről 32 milliárd forintra csökkentek.

Menekül a külföldiek pénze a magyar bankokból
A hitelezési veszteségek csökkenése sajnálatos módon nem jelenti azt ezúttal sem, hogy a nem teljesítő hitelek aránya csökkent volt a bankoknál. Sőt, minden lényeges szegmensben növekedett a részvénytársasági hitelintézeteknél: a 2013 végihez képest a vállalati üzletágban 16,0%-ról 16,9%-ra, a lakosságiban pedig 18,7%-ról 19,1%-ra. A bankok teljes hitelállományának NPL-rátája 14,2%-ról 14,7%-ra emelkedett három hónap leforgása alatt.

Menekül a külföldiek pénze a magyar bankokból
Menekülnek a külföldi források

Sokat hallani a kamatcsökkentési ciklus bankbetéteket erodáló hatásáról, a számok azonban azt mutatják, hogy ez a hatás csak a lakossági üzletágban érvényesül markánsan: itt egy év alatt 11,3%-kal csökkent a betétállomány, míg a vállalatiban 5,0%-kal nőtt. A részvénytársasági hitelintézetek teljes betétállománya március végére mindössze 125 milliárd forinttal, vagyis 1%-kal lett kisebb egy év alatt, miközben a nettó hitelállományuk 811 milliárd forinttal, vagyis 5,6%-kal apadt.

Menekül a külföldiek pénze a magyar bankokból
A bankok eszközoldalán a hitelek aránya 54,8%-ról 53,8%-ra csökkent, a forrásoldalon viszont a betétek aránya az egy évvel korábbi 47,3%-ról 48,7%-ra nőtt. Lassan ugyan, de halad tehát a bankszektor finanszírozásának helyi alapokra helyezése.

Menekül a külföldiek pénze a magyar bankokból


Menekül a külföldiek pénze a magyar bankokból
Mindez azt is jelenti, hogy a bankok hitel/betét aránya jóval kisebb, mint néhány évvel ezelőtt. A részvénytársasági hitelintézeteket vizsgálva a 175%-os csúcsról 111%-ra csökkent mára a szektor szintjén (a friss tőkemegfelelési mutatót ezúttal nem tette közzé az MNB).

Menekül a külföldiek pénze a magyar bankokból
Feltűnően nagy ütemben hagyják el a közvetlen külföldi források a magyar bankszektort: az egy évvel korábbihoz képest csaknem 22%-kal csökkent ezek állománya. A külföldi forráskivonás egy év alatt bekövetkezett 1213 milliárd forintos mértéke csaknem tízszerese annak, amennyi pénz a betétekből kiáramlott. Míg a közvetlen külföldi források csökkenésének mértéke jóval nagyobb volt a hitelállomány visszaesésénél abszolút értékben is, a betétállomány csökkenése jócskán elmaradt attól, vagyis a hiteleket egyre inkább a betétekből teremtik elő a bankok. Emellett máig mintegy 840 milliárd forint értékben a jegybank növekedési hitelprogramja új forráselemként jelent meg a bankoknál. Ez bruttó kihelyezési (flow) adat: a rövid futamidejű hitelek egy része már visszakerülhetett az MNB-hez.

Menekül a külföldiek pénze a magyar bankokból
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
unicredit