FONTOS Így fut neki Magyarország a nagy lakáshitel-robbanásnak
Bank

Eltörli a kormány a magyar bankok egyik adóját

Portfolio
Az idei 79,2 milliárd forintról 66,5 milliárd forintra csökken a bankadó összege jövőre a 2017-es költségvetés tervezete alapján. A Varga Mihály által az OTP közgyűlésén jelzetthez képest látszólag kisebb csökkentést jelent ez, mégsem az: megszűnik ugyanis az idén 6,3 milliárd forintot jelentő, régebb óta létező hitelintézeti járadék, így a bankok adóterhelése tényleg csaknem 20 milliárd forinttal csökken.

Erről is szó lesz Hitelezés 2016 konferenciánkon, várjuk a jelentkezéseket.


A kormány néhány hónappal ezelőtt ígéretet tett arra, hogy az EBRD-vel és az Erstével tavaly év elején kötött szándéknyilatkozatnak megfelelően nemcsak 2016-ban csökkenti a bankadót, hanem további mérséklést fog végrehajtani a 2017-es költségvetésben is.
A bankadó lényegét tekintve az alábbiak szerint változott eddig:
  • A bankadó alapja mindeddig a hitelintézetek 2009-es korrigált mérlegfőösszege volt, vagyis eléggé elavult.
  • 2010-től 2015-ig az adóalap 50 milliárd feletti részére 0,53%-os felső kulcs, az alatti részére pedig 0,15%-os alsó kulcs volt érvényben.
  • 2016-ban a felső kulcs 0,53%-ról 0,24%-ra csökkent, ami - főleg a nagyobb bankok esetében - 55% körüli bankadó-csökkentésnek felelt meg.
Az EBRD-vel és az Erstével kötött megállapodásban nem pont ez szerepelt 2016-ra vonatkozóan, az akkori vállalás pontos teljesítése azonban az Európai Bizottsággal folytatott vita miatt meghiúsult. A bankadó-csökkentés mértékével azonban lényegében teljesítette a kormány a vállalását eddig. Most jön a második felvonás a 2017-es bankadó meghatározásával.

Továbbra sem tudni, miként változik a bankadó alapja és kulcsa 2017-ben, a frissen közzétett költségvetési tervből azonban kiderült, hogy az újabb adócsökkentés a banki különadó 79,2 milliárdról 66,5 milliárdra való csökkentéséből, illetve a régebb óta létező, idén 6,3 milliárd forintos hitelintézeti járadék eltörléséből jön össze. A cél a hitelezés élénkítése a bankok adóterhelésének mérséklése révén.Eltörli a kormány a magyar bankok egyik adóját
A biztosítóktól beszedett - a beszedett díjak függvényében változó - biztosítási adótól a kormány jövőre az idei 30 milliárd forint helyett 31,5 milliárd forintot vár, a tranzakciós illeték soron pedig 200,9 milliárd forint helyett 205,7 milliárdot irányzott elő.


Erről is szó lesz Hitelezés 2016 konferenciánkon, várjuk a jelentkezéseket.
HitelesAndrás

Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja 2011-ben kezdtem dolgozni egy Takarékszövetkezetben… az azóta eltelt 13 év alatt eszméletlen sokat tanultam, n

RSM Blog

SAP a HR és bérszámfejtés területén

Az SAP rendszer a pénzügy, a beszerzés, és az ügyfélkapcsolatok kezelése mellett a humánerőforrás (HR) és a bérszámfejtés területén is központosított keretet biztosít a vállalatok szám

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nappali szoba lakás belső