Megjött az OTP bejelentése: új piacra lépett be a bank
Bank

Megjött az OTP bejelentése: új piacra lépett be a bank

Portfolio
Igazak voltak a moldovai lapértesülések: az OTP ma be is jelentette, hogy megvette a negyedik legnagyobb moldáv bank, a Mobiasbanca többségi részesedését a francia Societe Generale-tól.
Az OTP Bank bejelentette, hogy adásvételi szerződést írt alá a Societe Generale Csoport moldáv leánybankja, a Mobiasbanca - Groupe Societe Generale S.A. (SGMB) 87,85%-os részesedésének megvásárlásáról. Az adásvételi árat nem közölték.

Az SGMB 13,3%-os piaci részesedésével Moldova 4. legnagyobb bankja. Univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív. A tranzakció pénzügyi zárására várhatóan a következő hónapokban kerülhet sor a szükséges felügyeleti engedélyek megszerzésének függvényében.

Megjött az OTP bejelentése: új piacra lépett be a bank
Az adásvételi szerződés megkötése mellett a két bankcsoport együttműködési megállapodást kötött elsősorban a nemzetközi vállalatok kiszolgálásának támogatására. Az együttműködési megállapodás olyan kulcsterületekre terjed ki, mint a nemzetközi cash-management- és tőkepiaci szolgáltatások, strukturált finanszírozás valamint a befektetési banki tevékenység.

Az együttműködési megállapodás aláírásával a két bankcsoport az országaiban működő nemzetközi cégek számára nyújt változatlan kiszolgálás mellett szolgáltatásokat az említett kulcsterületeken. Az együttműködési megállapodás Magyarországra is kiterjed, melyhez Bulgária és Horvátország hamarosan csatlakozik. Albánia, Szerbia és Moldova a tranzakciók lezárását követően csatlakozik a megállapodáshoz.

Megjött az OTP bejelentése: új piacra lépett be a bank

Az elmúlt évek akvizícióinak az a tapasztalata, hogy az OTP igyekszik könyv szerinti érték alatt bankot venni, de ha igazán jó minőségű, jól menedzselt és nagy piaci részesedésű pénzintézetet talál, akkor a könyv szerinti érték 1-1,5-szörösét is kifizeti. A Mobiasbanca piaci részesedése relatíve nagy, és profitábilisan, magas saját tőke arányos megtérüléssel működik, ezért nem ördögtől való gondolat azt feltételezni, hogy az OTP akár egyes-másfeles P/BV-n vette meg a bankot. A Mobiasbanca saját tőkéje 2017 végén 1,5 milliárd moldáv lej volt, az mostani árfolyamon 24,7 milliárd forintnak felel meg, a könyv szerinti érték másfélszerese pedig közel 37 milliárd forint lenne.

A moldovai bankról itt írtunk részletesebben:
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Robert Rooney, Morgan Stanley