Előfizetői tartalom

A háború nem várt hatása: ömlik a pénz az ukrán bankokba

Az elmúlt másfél évben számos politikai és katonai elemzés tárgya volt az Ukrajnát ért orosz agresszió és annak következményei. Kevés szó esett ugyanakkor a frontvonalakon túli hátországról, különösen a bankrendszerről. Az országot érő rendkívüli terhek ellenére az ukrán bankrendszer - a hadsereghez hasonlóan okozva meglepetést - megőrizte működőképességét és a lakosság bizalmát, olyannyira, hogy egy év alatt, a háború ellenére, 55%-kal nőtt a bankbetétek állománya.Napóleon óta tudjuk, hogy a háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz és pénz. De nem csupán a hadseregnek van erre szüksége, hanem a hátországnak is. Túlélni a túlélhetetlent. A napi kiadások és bevételek miatt a háztartásoknak, a megtakarításaikat féltő magányszemélyeknek, s különösen az otthonaikat elhagyó millióknak kulcsfontosságú a bankrendszer működőképessége azokban az időkben, amikor a fizikai biztonságba vetett hit naponta szenved csapásokat. Az ország pénzügyi stabilitásának fontos pillére, az ukrán bankbetét-védelem egyetlen napra sem szűnt meg létezni. A háború okozta rémület és felfordulás ellenpontjaként a jegybankkal közösen megcélzott dafke stratégiai üzenetük, a pénzügyi nyugalom (financial peace) mondanivalója egyértelmű: a bankrendszer ellenáll a sokknak, működőképességével szolgálja a gazdaságot, létezésével erősíti a társadalom normalitásba vetett hitét.

Keveset aludtunk az éjjel. - szabadkoznak a nehezen összehozott megbeszélés miatt az ukrán Betétvédelmi Alap (DGF) munkatársai a kamera elé ülve. Kifogástalanul öltözött, mosolygós hölgyek - ám nehéz nem észrevenni a szemük alatti mély árkokat. Mint kiderül, az első beszélgetésünk előtti éjjel volt a tavaly február óta számolt 659. kijevi légiriadó. "Másfél éve...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés