Oscar-díjas sztár, 4,4 milliárdos, többségi magyar befektetés: új sci-fit forgatnak Etyeken
Befektetés

Oscar-díjas sztár, 4,4 milliárdos, többségi magyar befektetés: új sci-fit forgatnak Etyeken

Portfolio
Jelenleg is forgatják a Korda stúdióban az Oscar-díjas Casey Affleck és Laurence Fishburne főszereplésével készülő szuperprodukciót, ami mérföldkövet jelenthet a magyar filmiparban. A Slingshot című sci-fi thriller​ teljes költségvetése 4,4 milliárd forint, a produkció fő befektetője a Széchenyi Alapok - tájékoztatta a Portfolio-t a tőkefinanszírozó.

A Slingshot című sci-fi thriller​ teljes költségvetése 4,4 milliárd forint, ami a valaha volt legnagyobb filmipari befektetés magyar részről.

Ez alkalommal azonban nem a magyar piacra készül produkció, és nem is csak “idehozták” a munkát Hollywoodból: a film magyar többségi finanszírozással, a világpiacra készül, világsztárokkal, amire még nem volt példa.

A film költségeinek 70%-át finanszírozza a Széchenyi Alapok, a maradék 30%-ot pedig társbefektetőként a Los Angelesi Bluestone Entertainment, Richard  Saperstein, a film producerének cége. A Slingshot egy kiélezett sci-fi thriller lesz a főszerepben egy asztronautával, aki a Szaturnusz egy holdja felé tart űrhajójával, de lassan kezdi elveszíteni realitásérzékét, és egyre inkább képtelen megállapítani, hogy mi álom és mi valóság.

Saperstein, aki korábban többek között a New Line Cinema ügyvezető alelnöke volt, producerként olyan sikerek megszületését tette lehetővé, mint a Penge, a Hetedik, a Megtorló vagy a Hancock.

A szereplőgárda is A-listás: a főszereplő asztronautát a 2017-ben legjobb férfi főszerepért Oscar-díjat kapott Casey Affleck játssza, a leginkább talán a Mátrix Morpheusaként ismert Laurence Fishburne űrhajókapitányként tűnik fel benne, a Cannes-i fesztiválon a legjobb színésznőnek választott Emily Beecham pedig a főszereplő barátnőjét alakítja.

A rendező az a svéd-magyar származású Mikael Håfström, akinek szintén nem idegen a thriller műfaja, korábban ő ült a rendezői székben a Kisiklottak, az 1408 és A rítus forgatásán is

A befektetés, amivel világpiacra lép a magyar filmipar

A Slingshot több szempontból is kimagasló és kategóriájában elsőnek mondható hazánkban. A Széchenyi Alapok elképzelése a befektetéssel, hogy a nemzetközi értékesítésen elérhető bevételi potenciált Magyarország rendkívül kedvező filmgyártási adottságaival párosítva tegye sikeressé a filmet.

Varga Mihály gazdaságpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes hétfőn személyesen látogatta meg a forgatás helyszínét Etyeken. 

A miniszter szerint “a mérföldkőnek számító beruházás nem csak azt jelzi, hogy a filmipar és a gazdaság helyreállt, de történelmi jelentőséggel is bír: Magyarország filmes helyszínből a világszintű produkciókat készítő országok sorába lép.”

Magyarország számára a filmipar kiemelt stratégiai ágazat, a versenyképesség megőrzését és fejlesztését az elmúlt években a kormányzat számos támogatással segítette, különösen, amikor a pandémia alatt nehéz helyzetbe került a szakma. 

A forgatás elsősorban az etyeki Korda Filmstúdió műtermében, továbbá külső budapesti helyszíneken zajlik, így például a MÜPA-ban, amely a nemzetközi űrügynökség fogadásának helyszíneként tűnt fel.

A film cselekményének fő helyszínét adó űrhajóbelső szeptembertől épült, ahol a színészek már december óta forgatnak.

Népszerű zsánerbe fektet az alapkezelő

“Jó befektetést világszinten lehet csinálni, mert az itthoni piac kicsi. Ez most így egy másik liga, ami nem csak arról szól, hogy leszerződtetünk egy-két világhírű színészt, itt mindenki profi: színész, rendező, producer és stáb”, tette hozzá Jobbágy Dénes, a Széchenyi Alapok elnök-vezérigazgatója.

A filmet többek között A hatodik érzék, a Mentőexpedíció és az Interstellar inspirálták, Scott Adams eredeti forgatókönyvét Nathan Parker dolgozta át, aki többek között a hasonló témákat feszegető, Hold című sci-fi thriller cselekményét írta.

Ahogy az újabb és újabb technológiai áttörésekkel újra elérhető közelségbe került az űrutazás, miközben magáncégek és ügynökségek aktívan Hold- és Mars-missziókat terveznek, a mozivásznon is egyre nagyobb teret nyernek a hasonló témákkal foglalkozó, nagy költségvetésű filmek.

A cikk megjelenését a Széchenyi Alapok támogatta.

Címlapkép: SZTAA kép szereplői, balról jobbra: Richard  Saperstein, Laurence Fishburne, Varga Mihály, Casey Affleck, Mikael Håfström, Jobbágy Dénes

Találd meg a neked való befektetési alapot!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
pannergy mickolc geotermikus