Hatalmas a kereslet a fizikai arany piacán, kifogynak a készletek
Befektetés

Hatalmas a kereslet a fizikai arany piacán, kifogynak a készletek

Portfolio
Az orosz-ukrán krízis nem kis riadalmat idézett elő a tőzsdéken, és bár a pánikszerű esések után ugyan visszapattanhatnak az árfolyamok, az bizonyos, hogy volatilis időszakra kell felkészülni. Ez pedig a történelem során mindig arra késztette a befektetőket, hogy a nemesfémek piacán keressenek menedéket, ami jelentős árfolyamemelkedést hozhat az arany piacán, amelyre már tavaly is akkora volt a kereslet, hogy a kereskedők sokszor nem tudták kiszolgálni az igényeket. Ukrajna megszállása pedig most rárakott egy lapáttal az inflációs félelmek miatti egyébként is magas keresletre.

Ukrajna orosz inváziója pont egy olyan pillanatban következett be, amikor a nemesfémek árfolyamai egyébként is emelkedő trendben voltak, a történelmi előzmények pedig azt mutatják, hogy a háborús krízis következtében visszaeső gazdasági teljesítmény miatt, a befektetők az aranyhoz menekülnek, mint értéktartó befektetési eszközhöz, ami további emelkedés motorja lehet, főleg, hogy a megnövekedett igényeket a kínálat nem tudja ilyen ütemben kiszolgálni.

A nemesfémek piaca nagyon erős évet tudhat maga mögött, Juhász Gergely, a befektetési arany kereskedelemmel foglalkozó Conclude Zrt. vezérigazgatója szerint már tavaly is többször alakult ki a piacon olyan helyzet, amikor hiába vettek volna a fizikai piacon árut, egyszerűen nem lehetett kapni. „Hasonló helyzet alakult ki, mint 2020-ban, amikor a koronavírus miatti első lezárások idején kínálati hiány volt a piacon. Ilyenkor a befektetési arany és ezüst termékek prémiuma jóval magasabbra megy a tőzsdei árfolyamnál, vagyis a fizikai piacon eltolódik az árjegyzés, magasabban tudnak eladni az eladók, mint a spot ár, a vevők pedig jóval drágábban tudnak vásárolni” – mondta Juhász és hozzátette, hogy kis kiszerelésű rudakat eddig is csak nehezen lehetett beszerezni, és azt is csak kisebb mennyiségekben.

arany, gold

A ma reggeli rossz hírek hatására pedig olyan dömping indult meg, hogy a kereskedők már az utolsó készleteiket árulják ki a kis aranylapkákból. Tömböket rudakat még bőven lehet kapni, de a tendenciát látva ott is kétségessé válhat a beszerzés.

Inflációtól az elektromos autókon át az indiai lagzikig

A World Gold Council aranykeresleti trendjeivel foglalkozó tanulmánya szerint az inflációs félelmek miatt tavaly 8 éves rekordra emelkedett a befektetési aranyrúd és aranyérme kereslete. Emellett a két legnagyobb ékszerfogyasztónak számító Indiában és Kínában a koronavírus miatti lezárások alatt elhalasztott esküvők és fesztiválok miatt jelentős ékszerkereslet maradt talonban 2020 és 2021 első fele között, ami a lazításokat követően valósággal rászabadult az ékszerkereskedésekre 2021 második felében. Az arany ipari kereslete tavaly 9%-kal, összesen 330 tonnára nőtt, amiből az elektronikai ipar 272 tonnát tett ki, ami szintén 9%-kal haladta meg a szektor 2020-as évi aranykeresletét. Bár az arany a 2021-es évet 1806 USD/unciás áron, 4%-kal lejjebb zárta, mint a 2020-as év végét, az USA-ban és Németországban újabb csúcsokat ért el a befektetési aranyrudak és aranyérmék kereslete. A 2020-hoz képest mintegy 281 tonnával magasabb, összességében 1180,4 tonnát kitevő befektetési arany kereslet ugyanakkor nem tudta ellensúlyozni az amerikai arany befektetési alapokból 2021 első hónapjaiban kiáramló tőke hiányát, hiszen tavaly még optimista volt a részvénypiaci hangulat és inkább oda áramlott a pénz.

Hová tűnt az arany a pénzünk mögül?

Azonban az idei évre ez már nem igaz, az inflációtól és pusztító háborútól való félelem egyre inkább a nemesfémekre irányítja a figyelmet: a Conclude-hoz idén 99,8 százalékban vásárlás céljából térnek be az ügyfelek, és az egyes tranzakciók volumene is egyre nagyobb.

Már tavaly novemberben megéreztük, hogy a befektetők felismerték, hogy ez a 7-10 százalékos infláció mégsem csak átmeneti lesz, így hatalmas mennyiségű készpénz érkezett be hozzánk, és főleg a készpénz-helyettesítő funkcióra alkalmas, például 50x1 grammos aranytáblák nagyon népszerűek

– tette hozzá Juhász Kristóf a Conclude értékesítési vezetője.

Ebben a helyzetben rohanták le az oroszok Ukrajnát, aminek hatására teljesen felbolydult a piac.

„Most a beszerzés a legnehezebb, és ha ez végképp elapadna, akkor ott az online rendszerünk, a Goldtresor, ami közvetlenül be van csatornázva a londoni piacra, ott mindig tudunk 400 unciás aranyrudakat venni, amíg a finomítók fel nem zárkóznak a kisebb kiszerelésű lapkák gyártási kapacitásával a keresleti igényekhez. Ezt tettük 2020 tavaszán is amikor a Covid kitört”– tette hozzá Juhász Kristóf, aki szerint ugyanakkor jelenleg annyira egyoldalú a piac, hogy nem várható, hogy hamar normalizálódik a helyzet:

2020 nyara óta fizikai aranyat alig adnak el az emberek, mindenki vésztartalékként tekint az aranyra és csak akkor adnak el, ha nagy szükségük van a készpénzre.

A cikk megjelenését a Goldtresor rendszert működtető Conclude Zrt. támogatta.

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

A Föld legnagyobb részvénytársasága

Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább fejlett kommunikációs képességeink tesznek minket azzá, amik vagyunk. Lehet minket, embere

Kiszámoló

Kiszámoló bankszámla......helyett

Most, hogy a Raiffeisen valami okból elkezdte elüldözni a prémium ügyfeleket (pedig nemrég még 50 ezer forintot is fizetett ugyanezen embereknek, hogy nála nyissanak számlát), arra gondoltam, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Könyvelő

Könyvelő
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
parlament eső hidegfront omsz