Most jöhet az arany nagy ugrása, de az ETF-ek elveszthetik értéküket

Most jöhet az arany nagy ugrása, de az ETF-ek elveszthetik értéküket

Az arany hosszú távú grafikonján alakul egy markáns technikai alakzat, az un. „füles csésze”, ami azt mutatja, hogy nagy árfolyam emelkedés veheti hamarosan kezdetét, de Juhász Gergely a nemesfém kereskedelemmel foglalkozó Conclude Zrt. vezérigazgatója szerint a jelen helyzetben az arany vagyonmegőrzésben betöltött szerepe sokkal fontosabb, mint az árfolyam spekuláció. Juhász szerint sokan nem vesznek tudomást róla, hogy előszobájában vagyunk a pénzügyi rendszer egy olyan szintű átalakulásának, amelyben kulcsszerepet kaphat az arany. A szakember a Portfolio-nak adott interjúban arra is felhívta a figyelmet, hogy azok viszont könnyen megégethetik magukat, akik különböző aranyfedezetű értékpapíroktól (például ETF-ek) várják a vagyonbiztonságot a kézbe vehető, fizikai aranyrudak és érmék helyett.

Hatalmas a kereslet a fizikai arany piacán, kifogynak a készletek

Hatalmas a kereslet a fizikai arany piacán, kifogynak a készletek

Az orosz-ukrán krízis nem kis riadalmat idézett elő a tőzsdéken, és bár a pánikszerű esések után ugyan visszapattanhatnak az árfolyamok, az bizonyos, hogy volatilis időszakra kell felkészülni. Ez pedig a történelem során mindig arra késztette a befektetőket, hogy a nemesfémek piacán keressenek menedéket, ami jelentős árfolyamemelkedést hozhat az arany piacán, amelyre már tavaly is akkora volt a kereslet, hogy a kereskedők sokszor nem tudták kiszolgálni az igényeket. Ukrajna megszállása pedig most rárakott egy lapáttal az inflációs félelmek miatti egyébként is magas keresletre.

Jön a digitális arany, de nem a bitcoin lesz az

Jön a digitális arany, de nem a bitcoin lesz az

Az infláció feltámadása megmozgatta a háztartások megtakarításait, azonban amíg korábban az arany ilyenkor egyértelmű menekülési alternatíva volt, addig ma a nemesfém árfolyama nem igazolja ezt a trendet, amiben komoly szerepe lehet a kriptók iránti kereslet megélénkülésének is. A befektetési arany kereskedelemmel foglalkozó Conclude-nál azonban úgy látják, hogy hosszú távon a kriptók nem fenyegetik az arany pozícióját, sőt, elképzelhető, hogy idővel az arany is a virtuális világba és a felhasználók mobil wallet-jébe költözik, a tokenek mögött valós fedezettel.

A vakcinával együtt jöhet az infláció, ami egekbe repítheti az arany árát

A vakcinával együtt jöhet az infláció, ami egekbe repítheti az arany árát

A történelem során a negatív reálkamatú környezetben mindig felértékelődtek a nemesfémek. A befektetési arany kereskedelemre szakosodott Conclude Zrt. alapítója szerint bár a koronavírus-válságnak rövidtávon deflációs hatása van, a vakcina megjelenésével a felpörgő gazdaság miatt az árak is emelkedni fognak, ami szintén az arany malmára hajthatja a vizet. Ha ugyanis ezt nem fogják ellensúlyozni a jegybankok kamatemeléssel, hogy vonzóbbá tegyék az úgynevezett fiat devizákat (dollár, euro, stb.), akkor a szakértő szerint tíz éven belül a 8 ezer dolláros aranyár sem elképzelhetetlen.

Szárnyal az arany idén, de egy elmélet szerint ez még csak a kezdet

Szárnyal az arany idén, de egy elmélet szerint ez még csak a kezdet

Bár az utóbbi hetekben volt egy kis korrekció az egyébként történelmi csúcsokat döntögető aranyárban, ahogy az ezüst is félelmetes ralin van túl, Juhász Gergely, a Conclude Zrt. és a Goldtresor alapítója szerint hosszú távra még nem késő vásárolni, sőt, azt sem tartja kizártnak, hogy a dollár meggyengülésével és a jövőben várható inflációs nyomás hatására újra komoly szerepet kaphat az arany a pénzügyi rendszer megreformálásában. A fizikai arany szűkössége miatt azonban ez a jelenlegi árfolyam megtöbbszöröződésével lenne csak elképzelhető – a szakértő tíz éves távlaton akár 8 ezer dolláros árfolyamot sem tart lehetetlennek.

Aranybefektetés érintésmentesen: futár viszi házhoz a tömböket (x)

Aranybefektetés érintésmentesen: futár viszi házhoz a tömböket (x)

Az nem újdonság, hogy válságos időkben megnő az arany, mint értékőrző befektetési forma iránti kereslet, az viszont annál inkább, hogy boltbezárások és a szociális érintkezés korlátozása miatt akadozik a hagyományosan fizikai térben zajló kereskedelem. A Goldtresor online rendszere elsősorban a folyamatos megtakarítás ösztönzésére jött létre, azonban a járvány első heteiben az egyetlen működőképes kereskedelmi platform volt, ahol aranyat lehetett kapni, bizonyítva, hogy a fizikai arany adásvétele sem kerülheti el a digitalizációt.

Ilyet még az öreg aranykereskedők sem láttak

Ilyet még az öreg aranykereskedők sem láttak

A rendkívül megnőtt fizikai aranykereslet és a koronavírus megfékezése céljából hozott intézkedések abszurd helyzetet idéztek elő: több, mint egy hónapja jelentősen magasabb áron forog a fizikai aranyrúd, mint a tőzsdei arany ETF-ek, az ezüst pedig gyakorlatilag eltűnt a piacról. Juhász Gergelyt, a Conclude Zrt. és a Goldtresor alapítóját kérdeztük, mit tehet, aki aranyat szeretne most vásárolni, várható-e, hogy a fizikai arany értéke stabilan elszakad a tőzsdei árfolyamtól, és milyen arany árra számít néhány hónapos távon.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.