Komoly feladatokat ró a megújuló energia felfutása a magyar energiarendszerre, de nagyot léphetünk előre a fenntarthatóság felé

Komoly feladatokat ró a megújuló energia felfutása a magyar energiarendszerre, de nagyot léphetünk előre a fenntarthatóság felé

A napokban látott napvilágot a Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) frissített változata, amely – főleg a megújuló energiatermelés területén - számos újdonságot tartalmaz. 2030-ra már nem 6,5, hanem akár 12 gigawatt napelemes kapacitással számol az anyag, valamint a jelenlegi szélerőműkapacitást is megháromszorozná a kormány. Az említett változások jelentős kötelezettségeket rónak a villamosenergiahálózat üzemtetőire, de a szektor más szereplőire is egyaránt. A Portfolio Sustainable World 2023 konferencián Dr. Kiss Csabával, az MVM Zrt. termelési vezérigazgató-helyettesével, Beck Zsófiával, a BCG energia és fenntarthatósági CEE ügyvezető igazgató partnerével és Katona Ádámmal, az E.ON Hungária Zrt. hálózatokért felelős vezérigazgató-helyettesével beszélgetett Weinhardt Attila, a Portfolio energetikai elemzője többek között a megújuló energiaforrások térnyeréséről, a szélerőművi kapacitások növeléséről, Paks I. üzemidejének meghosszabbításáról és a szükséges hálózatfejlesztésekről.

Új alállomást adott át az E.ON

Az E.ON Hungária csoport egy automatizált, távolról irányítható új alállomást adott át szerdán Kisbéren 1,5 milliárd forintos beruházással, a Danube InGrid áramhálózat-fejlesztési projekt részeként.

Itt táncolunk a szakadék szélén, a tőzsde mégis új csúcson - Mi folyik itt?

Itt táncolunk a szakadék szélén, a tőzsde mégis új csúcson - Mi folyik itt?

Miközben évek óta nem látott magasságba emelkedtek a kamatok Európában, az ukrajnai háború továbbra is tart, és az európai gazdaság érezhetően gyengélkedik, a német tőzsde új történelmi csúcsra emelkedett. Persze ehhez az is kellett, hogy az előbb említett negatív tényezőkkel kapcsolatos narratíva jelentős fordulatot vett az elmúlt hónapokban. A csökkenő gázárak, a vártnál jobb vállalati jelentések, és a kínai újranyitás is ott van azon faktorok között, amelyek hozzájárultak az európai tőzsdék, köztük a német piac erős teljesítményéhez. Az új csúcs kapcsán megnéztük, hogy mely komponenseknek volt köszönhető rekorddöntés, illetve mennyi szufla lehet még a DAX-ban.

Készek vagyunk 1 milliárd eurót befektetni a magyar áramhálózatba, de kiszámítható keretekre van szükségünk

„Nagyjából egymilliárd eurót irányoztunk elő a következő évekre a magyarországi beruházásokra”, amely hálózati fejlesztések megvalósítására „készek és képesek vagyunk”, de „a kiszámítható szabályozói környezet kulcsfontosságú tényező számunkra” – hangsúlyozta Guntram Würzberg a Portfolio-nak adott exkluzív nagyinterjúban. Az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója a kiszámíthatóság fontosságát többször is kiemelte, és bár nagyon konstruktívnak mondta a cég és a kormány közti viszonyt, de jelezte, hogy a Dunaferr-ügybeli tárgyalásokon még nem sikerült megtalálni a megoldást azután, hogy lényegében ingyen kellett adniuk az áramot, és „emiatt bőven kétszámjegyű millió eurónyi veszteséget szenvedtünk el idáig”. Bízik azonban a helyzet rendezésében, ahogy abban is, hogy még az év vége előtt minden olyan lakossági napelemes ügyfelet rá tudnak csatlakoztatni a hálózatra, aki a tavaly október végi határidő előtt jelentkezett, és meg is nyugtatta őket, hogy nem fognak lemaradni a szaldó elszámolásról. Az interjúban ezek mellett szóba került még például az E.ON Hungária üzleti stratégiája, az orosz gázról leválás kérdése, az energiafelhasználásban a további takarékosság lehetőségei, illetve a megújuló energiával kapcsolatos beruházások számos kérdése is. Guntram Würzberg egyébként úgy látja, hogy az energiaválságnak még nincs vége, és „az árak nem fognak a háború előtti szintre csökkenni, a jövőben magasabb energiaköltségekkel kell majd együtt élnünk.”

Vezetőkeringő az energetikában: új elnöke van a MEKH-nek

Vezetőkeringő az energetikában: új elnöke van a MEKH-nek

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalról szóló 2013. évi XXII. törvény 6. § (1) bekezdése alapján a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök kinevezte a Hivatal új elnökét - tájékoztat közleményében a MEKH. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt 2023. január 16-tól Juhász Edit vezeti elnökként, megbízatása hét évre szól.

Nem hétköznapi módszerrel vennék rá a brit háztartásokat energiafogyasztásuk csökkentésére

Nem hétköznapi módszerrel vennék rá a brit háztartásokat energiafogyasztásuk csökkentésére

Az Egyesült Királyság legnagyobb energiaszolgáltatója, a Centrica egy olyan programot indított, amelynek célja, hogy ügyfelei szükség esetén takarékoskodjanak az energiával, és így segítsenek egyensúlyt teremteni a hálózatban, amikor a kínálat szűkös. A Centricához tartozó British Gas első körben több mint 100 000 háztartást céloz meg az intelligens mérőórákkal, arra kérve a fogyasztókat, hogy próbálják meg nagyjából 30 százalékkal csökkenteni áramfogyasztásukat a csúcsidőszakban - írja a Bloomberg.

Energetikai átállás: már a távhőcégeknél is villanykazánokat szerelnek fel

Energetikai átállás: már a távhőcégeknél is villanykazánokat szerelnek fel

Az energetikában jelentős átalakulás zajlik, ami bár már tavaly elindult, de az utóbbi néhány hónap erre jelentősen ráerősített, de a nehézségek mellett ebben lehetőségek is rejlenek – jelentette ki előadásában Tóth András, az E.ON Hungária csoport megoldásértékesítési igazgatója a Portfolio Járműipar 2022 konferenciáján.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Mekkora lakáshitelt vehetek fel, ha átlagkereső vagyok? - Kiszámoltuk, szívderítő számok jöttek ki
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.