Így robbanhat be igazán Magyarországon az e-mobilitás

Így robbanhat be igazán Magyarországon az e-mobilitás

Tudatos tervezés mellett már teljes körű családi autóként hosszabb távra is használható elektromos gépjármű, a töltőszabványok egységesítése azonban nagy lökést adhatna ennek a piacnak. Otthontöltővel, biztonságosan néhány óra alatt, közterületen lévő nyilvános töltőknél pedig akár 10-20 perc alatt is fel lehet már tölteni az e-autókat, ha erre műszakilag alkalmas, de van még mit tanulni az elektromobilitással kapcsolatban. Egyebek mellett erről beszélt a Portfolio Business új adásában Radó Edina, az E.ON E-flotta termékmenedzsere.

Súlyos harapófogóban rengeteg magyar cég – így szabadulhatnak

Súlyos harapófogóban rengeteg magyar cég – így szabadulhatnak

A vállalatok az elmúlt években egyfajta harapófogóba kerültek, egyszerre kell ugyanis hatékonyságot növelni és kiszámíthatóságot biztosítani. Itt jön képbe a komplex energiastratégia, ami nagyban javíthatja a cégek működését – egyebek mellett erről beszélt a Portfolio Business podcast új adásában Tóth Zoltán, az E.ON Egyedi ügyfél és települési megoldások értékesítési vezetője.

Komoly feladatokat ró a megújuló energia felfutása a magyar energiarendszerre, de nagyot léphetünk előre a fenntarthatóság felé

Komoly feladatokat ró a megújuló energia felfutása a magyar energiarendszerre, de nagyot léphetünk előre a fenntarthatóság felé

A napokban látott napvilágot a Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) frissített változata, amely – főleg a megújuló energiatermelés területén - számos újdonságot tartalmaz. 2030-ra már nem 6,5, hanem akár 12 gigawatt napelemes kapacitással számol az anyag, valamint a jelenlegi szélerőműkapacitást is megháromszorozná a kormány. Az említett változások jelentős kötelezettségeket rónak a villamosenergiahálózat üzemtetőire, de a szektor más szereplőire is egyaránt. A Portfolio Sustainable World 2023 konferencián Dr. Kiss Csabával, az MVM Zrt. termelési vezérigazgató-helyettesével, Beck Zsófiával, a BCG energia és fenntarthatósági CEE ügyvezető igazgató partnerével és Katona Ádámmal, az E.ON Hungária Zrt. hálózatokért felelős vezérigazgató-helyettesével beszélgetett Weinhardt Attila, a Portfolio energetikai elemzője többek között a megújuló energiaforrások térnyeréséről, a szélerőművi kapacitások növeléséről, Paks I. üzemidejének meghosszabbításáról és a szükséges hálózatfejlesztésekről.

Új alállomást adott át az E.ON

Az E.ON Hungária csoport egy automatizált, távolról irányítható új alállomást adott át szerdán Kisbéren 1,5 milliárd forintos beruházással, a Danube InGrid áramhálózat-fejlesztési projekt részeként.

Itt táncolunk a szakadék szélén, a tőzsde mégis új csúcson - Mi folyik itt?

Itt táncolunk a szakadék szélén, a tőzsde mégis új csúcson - Mi folyik itt?

Miközben évek óta nem látott magasságba emelkedtek a kamatok Európában, az ukrajnai háború továbbra is tart, és az európai gazdaság érezhetően gyengélkedik, a német tőzsde új történelmi csúcsra emelkedett. Persze ehhez az is kellett, hogy az előbb említett negatív tényezőkkel kapcsolatos narratíva jelentős fordulatot vett az elmúlt hónapokban. A csökkenő gázárak, a vártnál jobb vállalati jelentések, és a kínai újranyitás is ott van azon faktorok között, amelyek hozzájárultak az európai tőzsdék, köztük a német piac erős teljesítményéhez. Az új csúcs kapcsán megnéztük, hogy mely komponenseknek volt köszönhető rekorddöntés, illetve mennyi szufla lehet még a DAX-ban.

Készek vagyunk 1 milliárd eurót befektetni a magyar áramhálózatba, de kiszámítható keretekre van szükségünk

Készek vagyunk 1 milliárd eurót befektetni a magyar áramhálózatba, de kiszámítható keretekre van szükségünk

„Nagyjából egymilliárd eurót irányoztunk elő a következő évekre a magyarországi beruházásokra”, amely hálózati fejlesztések megvalósítására „készek és képesek vagyunk”, de „a kiszámítható szabályozói környezet kulcsfontosságú tényező számunkra” – hangsúlyozta Guntram Würzberg a Portfolio-nak adott exkluzív nagyinterjúban. Az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója a kiszámíthatóság fontosságát többször is kiemelte, és bár nagyon konstruktívnak mondta a cég és a kormány közti viszonyt, de jelezte, hogy a Dunaferr-ügybeli tárgyalásokon még nem sikerült megtalálni a megoldást azután, hogy lényegében ingyen kellett adniuk az áramot, és „emiatt bőven kétszámjegyű millió eurónyi veszteséget szenvedtünk el idáig”. Bízik azonban a helyzet rendezésében, ahogy abban is, hogy még az év vége előtt minden olyan lakossági napelemes ügyfelet rá tudnak csatlakoztatni a hálózatra, aki a tavaly október végi határidő előtt jelentkezett, és meg is nyugtatta őket, hogy nem fognak lemaradni a szaldó elszámolásról. Az interjúban ezek mellett szóba került még például az E.ON Hungária üzleti stratégiája, az orosz gázról leválás kérdése, az energiafelhasználásban a további takarékosság lehetőségei, illetve a megújuló energiával kapcsolatos beruházások számos kérdése is. Guntram Würzberg egyébként úgy látja, hogy az energiaválságnak még nincs vége, és „az árak nem fognak a háború előtti szintre csökkenni, a jövőben magasabb energiaköltségekkel kell majd együtt élnünk.”

Vezetőkeringő az energetikában: új elnöke van a MEKH-nek

Vezetőkeringő az energetikában: új elnöke van a MEKH-nek

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalról szóló 2013. évi XXII. törvény 6. § (1) bekezdése alapján a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök kinevezte a Hivatal új elnökét - tájékoztat közleményében a MEKH. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt 2023. január 16-tól Juhász Edit vezeti elnökként, megbízatása hét évre szól.

Nem hétköznapi módszerrel vennék rá a brit háztartásokat energiafogyasztásuk csökkentésére

Nem hétköznapi módszerrel vennék rá a brit háztartásokat energiafogyasztásuk csökkentésére

Az Egyesült Királyság legnagyobb energiaszolgáltatója, a Centrica egy olyan programot indított, amelynek célja, hogy ügyfelei szükség esetén takarékoskodjanak az energiával, és így segítsenek egyensúlyt teremteni a hálózatban, amikor a kínálat szűkös. A Centricához tartozó British Gas első körben több mint 100 000 háztartást céloz meg az intelligens mérőórákkal, arra kérve a fogyasztókat, hogy próbálják meg nagyjából 30 százalékkal csökkenteni áramfogyasztásukat a csúcsidőszakban - írja a Bloomberg.

Energetikai átállás: már a távhőcégeknél is villanykazánokat szerelnek fel

Energetikai átállás: már a távhőcégeknél is villanykazánokat szerelnek fel

Az energetikában jelentős átalakulás zajlik, ami bár már tavaly elindult, de az utóbbi néhány hónap erre jelentősen ráerősített, de a nehézségek mellett ebben lehetőségek is rejlenek – jelentette ki előadásában Tóth András, az E.ON Hungária csoport megoldásértékesítési igazgatója a Portfolio Járműipar 2022 konferenciáján.

Visszautasította az E.ON az Északi Áramlat 1 leállítási kérelmét

Visszautasította az E.ON az Északi Áramlat 1 leállítási kérelmét

Nem támogatja a német E.ON azt a lengyel miniszterelnök által a szombati berlini tanácskozáson követelt tervet, hogy állítsák le az Északi Áramlat 1 nevű, 2011 óta működőképes vezetékpárt, amely az Északi-tenger alatt közvetlenül köti össze Oroszországot és Németországot – írja a Rheinische Post hétfői száma alapján a Reuters.

Eddig nem létező ágazatok jelenhetnek meg, és a munkaerőpiac gondjai is megoldódhatnak

Eddig nem létező ágazatok jelenhetnek meg, és a munkaerőpiac gondjai is megoldódhatnak

A Széchényi Egyetemen működő Greenology Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont keretében, megalakult a hazai építésgazdasági szakmai szervezeteket tömörítő Zöldinnovációs Építésgazdasági Kerekasztal. A Tudásközpont vezetője Prof. Dr. Boros Anita elmondta, hogy a zöldinnovációk segítségével versenyképesebbé válhatnak a vállalatok, zöldebbé a már meglévő, működő iparágak, és új, eddig nem létező ágazatok is létrejöhetnek a gazdaságban, amely a munkaerőpiacon is megmutatkozik.

Fintech-sztár Magyarországon: megszólal a ZEN alapítója

Fintech-sztár Magyarországon: megszólal a ZEN alapítója

A magyar bankszektor első számú digitális és üzleti vezetői, az IT-beszállítói piac kulcsszereplői, a legfontosabb szabályozók, a top tanácsadók és a speciláis szakmai területek szakértői immáron kilencedik alkalommal gyűlnek össze Financial and Corporate IT 2021 konferenciánkon, hogy a bankok digitális transzformációjáról és a legfontosabb fintech trendekről vitázzanak. A rendezvényen sztárelőadót is köszönthetünk: a Magyarországra nemrégiben megérkezett új fintech szereplő, a ZEN illetve a G2A világhírű gamer e-kereskedő alapítóját, Dawid Rozeket egy színpadi interjúban faggatjuk arról, miért éppen a bankok pályájára lépett át új startupjával az e-kereskedelemből. Június 3-ai hibrid konferenciánkra érdemes eljönni, a regisztrációt megnyitottuk.

Hogy juthat egy cég, önkormányzat elérhető áron elektromos autóhoz?

Az nem kérdés, hogy a jövő közlekedése az elektromos meghajtású autókról szól. A környezetkímélő járművek használatával csökken a károsanyag-kibocsátás és a légszennyezés, ráadásul használatuk számos előnnyel jár, az alacsony üzemanyag-költségtől kezdve az ingyenes parkolásig. Az E.ON E-flotta szolgáltatása kedvező áron elérhető vállalkozások és önkormányzatok számára is, és olyan hasznos szolgáltatásokat is tartalmaz, mint a dedikált flottakezelői kapcsolattartó.

  • 1
  • 2
Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.