Jobb időkben szívesen választották a vásárlók a magyar termékeket, a mostani élelmiszerdrágulás és a fenyegető recesszió idején azonban félő, hogy a fogyasztók még árérzékenyebbek lesznek. A magyar élelmiszer minőségi ugyan, de az árversenyben gyakran legyőzi a külföldi áru. A megoldás a hatékonyság javítása, ám így is elkerülhetetlennek látszik egy sor hazai feldolgozó bedőlése – hangzott el az Alapvetés, a Portfolio agráriummal és élelmiszerekkel foglalkozó podcastjének legújabb adásában.
Az agrár- illetve élelmiszertermékek régóta nem látott ütemben drágulnak, és a jelek szerint ez a folyamat folytatódni fog az elkövetkező hónapokban is. Az árnövekedés megterheli a fogyasztókat és kivégezheti az agrofood-szektor egyes versenyképtelen szereplőit is.
Az üzemanyagárak és az alapanyag költségek emelkedése miatt jelentős élelmiszerár-növekedés várható a következő hónapokban – mondta az InfoRádiónak a Magyar Gabonafeldolgozók,Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára. Pótsa Zsófia hozzátette, az állattenyésztés nagyon nagy bajban van, a gazdák kénytelenek lesznek árat emelni, mert ha ezt nem teszik meg, akkor az egész iparág tönkre fog menni.
Biztosított a hazai energiaellátás.
Gyakorlati, hasznos, érthető
Korábban nagynak tűnt az összhang.
Két friss rendelettervezet rendelkezne az EU-s források felhasználhatóságáról.
A működés nemcsak költséghatékony, de ellenállóbbá tesz a jelentős áringadozásokkal szemben is.