Gazdaság

Megugrott az Angliába vándorlók száma

Portfolio
2013-ban szeptemberig 212 ezer új bevándorló telepedett le hosszú távra az Egyesült Királyságban, ami jelentős növekedés az előző évhez képest a brit statisztikai hivatal szerint. Bár a britek főleg a bolgár és román bevándorlók beáramlásától tartanak, nagyobb részt olasz, spanyol, portugál letelepedők érkeztek.
532 ezer bevándorló érkezett 2013 szeptemberig brit földre és 320 ezren hagyták el az országot, a kettő egyenlege, a nettó migráció 212 ezer volt a most közzétett adatok szerint. Az 532 ezer érkezőből 218 ezren dolgozni, 176 ezren tanulni mentek (de például 66 ezren a családtagjukat követve érkeztek).

Olaszok, spanyolok, portugálok... és megint lengyelek

A nettó migráció nagy részét az Európai Unió felől jövők adták, kétszer annyian, 131 ezren mentek az EU-ból Angliába, mint egy évvel korábban. Érdekes azonban, hogy a 131 ezerből 60 ezer az EU15 országokból származik, ami lényegében az EU korábbi magországait jelentő csoport.

A társadalombiztosítási azonosítók igénylése alapján leginkább a spanyoloktól (52 ezren, 14 ezerrel többen, mint egy évvel korábban), olaszoktól (44 ezren, + 18 ezer), portugáloktól (30 ezren, + 10 ezer fővel) érkeztek többen. Az "újonnan" csatlakozott uniós országok közül (EU8) pedig a lengyelektől (111 ezer, 30 ezer fővel többen, mint egy évvel korábban). Arányait tekintve az olasz igénylők száma ugrott meg leginkább, 67%-kal az egy évvel korábbihoz képest.

A magyarok száma nem ugrott meg

Magyarország felől nem volt jelentősebb megugrás az Angliába érkezők számában, 2013-ban 27 ezer tb-számot igényeltek magyarok, míg 2012-ben 22 ezret, azaz a növekedés 5 ezer fős. Ez persze csak közelítő szám, ráadásul el- vagy visszaáramlást a tb-számok alapján nem tudunk mondani. A tb-számok igénylése szerint a válság után indultak meg a magyarok Anglia felé, 2010-ben 15 ezren, 2011-ben 18 ezren igényeltek azonosítót, számuk minden évben picit emelkedik.

Már nőtt a bolgár és román bevándorlók száma

Bár csak 2014 januárjától nyitották meg teljesen a munkapiacot a bolgár és román bevándorlók előtt, 2013-ban már nőtt a számuk, 24 ezren érkeztek ebből a két országból, míg egy évvel korábban csak 9 ezren.

A bevándorlás harmadik egymást követő negyedévben növekszik szemmel látható módon, miközben a brit belpolitikában egyre hangosabbak a bevándorlásellenes hangok. A brit politikusok leginkább a bolgár és román tömeges bevándorlástól tartanak, és az Economist által korábban közzétett felmérésből is az derült ki, bár az elmúlt időszakban több olasz és spanyol érkezik az országba, a briteket jobban zavarja, ha kelet-európai bevándorlót látnak.

Megugrott az Angliába vándorlók száma
A friss számok ennek ellenére további muníciót szolgáltathatnak a bevándorlásellenességhez. Bár több korlátozást bevezettek, főleg a frissen érkezettek szociális rendszerhez való hozzáférését illetően, az nem valószínű, hogy ez visszatartaná a bevándorlókat. Az adatokból kitűnik, hogy többen vannak az érkezettek között azok, akik már megszerzett állásra mennek és majdnem feleannyian vannak azok, akik munkát keresni mennek oda.
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
romos ház szegénység