Gazdaság

Mit ígérnek a pártok? Így adózunk a választások után

Kádár Piroska
Az adórendszer az, amivel kapcsolatban szinte minden párt ígér valamit a választások utánra. Többkulcsos adó, visszahozott kedvezmények és érdekes áttranszferálások, vagy éppen még alacsonyabb egykulcsos adó? Mégis mennyi pénzt jelentene nekünk a Fidesz, a baloldali összefogás, a Jobbik vagy éppen az LMP adóprogramja? Mi a helyzet a sokat kárhoztatott különadókkal? A cikk végén szavazhat is az egyes programokra.

1 2

A nagyobb ellenzéki pártok mind ígérnek adórendszeri változtatásokat, különös tekintettel a személyi jövedelemadóra. Ezek alapján megpróbáltuk összeállítani, mire számíthatunk a legnépszerűbb pártok adótervei alapján.

Ami közvetlenül a zsebünket érinti: szja

A pontos kép összeállítása persze nem egyszerű, minden politikai programból hiányoznak részletinformációk, amiket feltételezésekkel kellett pótolnunk. Az szja forgatókönyveket - az egyszerűség kedvéért, na meg mivel a családi adózást illető terveket kevésbé tudunk - minden esetben gyermektelen egyéni adózókkal számoltuk. A családi adózással kapcsolatos ismerhető terveket ezért külön kezeljük. Az még általánosságban elmondható, hogy többnyire kevéssé megfogalmazott, mennyi valósulna meg a tervekből közvetlenül a választások után, vagy csak több év alatt. Nézzük akkor, mit ígérnek a pártok!
A Fidesz, a baloldal, a Jobbik és az LMP adóígéretei.
Fidesz: 16%

A Fidesz adóterveit illetően az eddigi adórendszer folytatásával számoltunk. Tehát 16% az szja és nincs adójóváírás. Az szja e szerint nem csökken tovább, mivel erre vonatkozó konkrét ígéret nem jelent meg. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter többször elmondta, a 10% alatti szja kérdése 2015-2016-ban kerülhet napirendre, Orbán Viktor pedig úgy nyilatkozott az szja-kulcs további csökkentését illetően, hogy "szeretné megélni", illetve "ha lesz egy számjegyű szja". Ezek alapján a kulcs csökkentését nem tekintettük konkrét ígéretnek, ráadásul a Fidesznek nincs kimondottan választási programja, amiben adóígéretek megjelenhettek volna. A napokban Orbán Viktor ugyan beszélt a 10 pontban a "munkát terhelő adók további csökkentéséről", de hozzá is tette, az "egészségügyi- és nyugdíjkassza állapotát kell figyelni, hogy az adókulcsok vagy a járulékok oldalán van-e tér a csökkentésre". Ez az ígéret sem annyira konkrét, hogy azzal számítást végezhetnénk.

Baloldali összefogás: adójóváírás és több kulcs

A baloldali pártok részéről a tervek némileg szerteágazóak. Az MSZP-nek 8 pontja van, az Együttnek programja is. Amivel számolni tudtunk, hogy visszavezetnék az adójóváírást az adórendszerbe, illetve az szja-rendszerrel 280 ezer forintig mindenki jól járna, miközben az átlagbér kétszeresénél bejönne egy magasabb kulcs, ami a jelenleginél magasabb, de 30% alatti. Az egyszerűség kedvéért felső kulcsként majd 29%-kal fogunk számolni. Tulajdonképpen ide tartozik az az ígéret is, hogy a nettó minimálbért 100 ezer forintra emelnék, mivel az elhangzottak alapján ezt valószínűleg ugyancsak adójóváírással valósítanák meg, legalábbis részben.

Az Együtt programjából kiderül még, az adójóváírás miatt a minimálbér környékén havi 8-10 ezer forint lenne a nyereség az adózóknak, ami a kereset emelkedésével fokozatosan csökken, de teljesen csak jóval az átlagbér felett vezetnék ki a kedvezményt. Tehát az alap adójóváírás 10 ezer forint körül lenne, mi ezzel fogunk számolni, és teljesen 280 ezer forintos bruttó bérnél fogjuk kivezetni. Az szintén le van írva az Együtt programjában is, hogy a felső szja-kulcs 30% alatti lenne.

Megjegyzendő, az MSZP nyolcpontos programja nem tartalmaz konkrét adóígéretet, így az egykulcsos adó megszüntetését sem. Az adóígéretek így inkább nyilatkozatokban, az Együtt programjában és közvetetten a minimálbéres ígéretben jelennek meg.

Mesterházy Attila egyik legutóbbi nyilatkozata ráadásul bonyolította a képet, mert bejött egy 50 ezer forintig teljes adó- és járulékmentesség is, de mivel ez máshol nem jelent meg, illetve további konkrétumok hiányában ezzel nem számoltunk.

Jobbik: három kulcs

A Jobbik szintén visszaállítaná a progresszív adózást. A programjukból az derült ki, legalább három kulcsot vezetnének be. A legalacsonyabb jövedelmi sávban 16% helyett 12% lenne az szja-kulcs, e fölött progresszív lenne az adórendszer, de 16%-nál magasabb adókulcs csak az átlagbér kétszeresénél lépne be. Hogy a 12% és 16% között lenne-e még további átmenet, illetve, hogy mennyi lenne a felső kulcs, az nem derül ki. Az egyszerűség kedvéért felső kulcsként itt is 29%-kal számoltunk.

LMP: töröljük el a járulékokat!

Hirtelen ránézésre az LMP programja tűnik legradikálisabbnak. Az alap szja-rendszer ugyancsak három kulcsos lenne, a kulcsok 12%, 24% és 36%. A legfelső kulcs már kimondottan magasnak mondható, ráadásul a többi elképzeléshez képest jóval hamarabb, már az átlagbér szintjén (nagyjából bruttó 230 ezer forintnál) belépne. Ez elég drasztikus adóemelést jelentene, azonban ezt ellentételezné, hogy e mellett szerepel egy drasztikus járulékcsökkentés is. A programjuk szerint "a munkaadói járulékon kívül minden adót és járulékot el kell törölni, és ezek helyett be kell vezetni egy egységes, progresszív jövedelemadót". Arról nincs szó, hogy ez mennyi idő alatt valósulna meg. Ennek a lépésnek igen nagy költségvetési hatása lenne, amit itt most nem részletezünk, de ez valószínűvé teszi, hogy egy lépésben a terv nem lenne megvalósítható.

Mindenesetre a terv megvalósulása azt jelentené, hogy a bruttó bérből jelenleg fizetendő 18,5%-os járulék nem lenne. A munkaadói járulék (27+1,5%) az LMP szerint egyelőre változatlan maradna.
Ez a cikk folytatódik
1 2
Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
London