Gazdaság

Robbanás a sportiparban: jön a hightech tömegrendezvények kora

Néhány évtizeddel ezelőtt még ritkán említették egy lapon a sportot és az üzletet, mára azonban egy világszinten közel 90 milliárd dolláros iparágról beszélünk. Ma már nemcsak a versenyzők, hanem a hobbisportolók teljesítményét is adatelemző eszközök segítik, miközben a szurkolói élmény is teljesen átalakul - a tévé előtt és a stadionban egyaránt. A technológiai fejlődésnek és a sportinformatika térnyerésének köszönhetően igazi robbanásra számíthatunk a következő években is. Főleg a szenzorok, a sportanalitikai rendszerek, a viselhető technológia és az augmented reality (kiterjesztett valóság) használatának terjedése okozza a sportipar fellendülését, miközben új sportágak jönnek létre és új üzleti modellek születnek.

1 2 3

A technológiai fejlődés felrobbantja a sportipart.
A sport ma kiemelkedően értékes iparágnak számít világszerte, és több különböző területen definiálható üzleti szempontból: például az élsport, a rekreáció, fitnesz és mint szórakozás (sportközvetítések). Ezek közül mindegyik területet jelentősen átalakította a digitális technológia az utóbbi néhány évben, amihez hozzátartozik, hogy ma már egy hobbifutónak is a rendelkezésére áll, ami korábban még az élsportban is elképzelhetetlen volt. Adatok, szenzorok, digitális szolgáltatások és csatornák, közösségi hálók borították a hagyományokat, és még nem beszéltünk a virtuális és kiterjesztett valóságról. Ezek a technológiák nemcsak új eszközöket biztosítanak az edzéshez a profi és a hobbi sportolóknak, hanem ezek terjedésével új sportágak és üzleti modellek jönnek létre.

Így bővül a sportipar

2013-ban a globális sportipar már 76 milliárd dollár bevételt termelt, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2017-ben akár 90,9 milliárd dollár is lehet. Ebbe a csapatokon, sportklubokon és szövetségeken kívül beleszámítanak a sportesemények, az infrastruktúra, a sportszerek, a médiaközvetítések, a szponzorációk, a stadionokban árusított ételek és a sportrelikviák is.

A sportszponzoráció az ágazaton belül az egyik legjelentősebb piac, a sporteseményekből származó bevételek pedig több mint 30 százalékkal nőttek az utóbbi mintegy 10 évben, aminek legnagyobb része a sportesemények közvetítési jogdíjából származik. A jövőben is főleg ezektől várható bővülés, és utóbbi várhatóan jelentősebb lesz, mint a jegyvásárlások.

Jelenleg a technológiai fejlődés tölti be a legfontosabb szerepet a sport mint iparág fejlődésében: nemcsak a sportolók teljesítményét segítik adatelemző eszközök, hanem a sportközvetítések is teljesen átalakulnak, illetve a hobbisportolók lehetőségei is évről évre bővülnek.

Sportinformatika: IT-megoldások a sportban

Az olyan informatikai eszközök, mint a felhőalapú megoldások és az adatelemző szoftverek óriási lendületet hoztak a különböző sportágakban, így nem meglepő, hogy a sportanalitika és a sportinformatika napjainkra az informatikán belül is önálló iparággá nőtte ki magát. De melyek azok a technológiák, amelyek főszerepet játszanak a sportipar forradalmasításában?
  • Sportanalitikai rendszerek (valós idejű adatelemzés, statisztikák)
  • Szenzorok, viselhető technológia
  • Felhőalapú megoldások
  • Mobiltechnológia
  • Virtuális valóság
  • Drónok (bár ezek felhasználása jogi okokból korlátozott)

Ezen technológiák egyenként vagy különböző kombinációkban szinte minden sportágban megjelentek. Íme, néhány példa arra, hogy a technológia hogyan képes támogatni a különböző sporttevékenységeket:

Hawk-Eye, a mindent látó szem

A Hawk-Eye (magyarul sólyomszem) technológia egy brit cég fejlesztése, amit a krikettben 2001, a teniszben 2004 óta használnak. Lényege, hogy hét kamera figyeli a labdát, amely ha áthaladt a gólvonalon, tehát érvényes találat született, akkor rezgő jelzést küld a játékvezető karórájára. 2007-ben az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) is bevezette a használatát a játékosok teljesítményének mérésére és értékelésére.

Szenzoros fejfedők

A tékvandó az egyik legrégebbi küzdősport, amelynek fejlődésére napjainkban nagy hatással van a digitalizáció. Amióta szenzorokkal felszerelt fejfedők segítik a megbízhatóbb pontozást, nem fordulhat elő, hogy a játékvezetők szem elől tévesztik a győzelmet jelentő ütést vagy rúgást, ahogy korábban már megtörtént.

Koncentrációt segítő alkalmazás

A vívásnál a legapróbb koncentrációhiány, egy pillanatnyi fókuszvesztés is "végzetes" lehet, de már erre is van alkalmazás, amit Leslie Sherin idegtudós fejlesztett ki. A sportoló egy érzékelőkkel ellátott headset segítségével, az egy elektromos jelzéseivel tudja irányítani az avatar mozgását egy iPad egy iPhone kijelzőjén. Az ember általában nincs tudatában a koncentrációs szintjének, de az alkalmazással megtanulható a koncentrációs szint irányítása.

Ezek a rendszerek nem abban segítenek, hogy a sportolók gyorsabban mozogjanak vagy nagyobbat ugorjanak, de használatuk pozitív hatással van a teljesítményre: főleg a tanulási folyamatot képesek felgyorsítani, illetve a valós idejű adatok sok esetben elősegítik az eddiginél átláthatóbb pontozást.

A hobbisportolók szép új világa: okostelefon, okosóra, okosmellény

A hobbisportolóknak is rengeteg lehetőségük van már követni és elemezni a saját teljesítményüket, ebben főleg a viselhető szenzoros eszközök, vagy akár okostelefonos alkalmazások segíti őket. Becslések szerint az ilyen technológiák piacának értéke 2022-re eléri a 12 milliárd dollárt, amiből egyre több nagy sportmárka próbál kihasítani egy-egy szeletet, látva a bővülő keresletet.

Robbanás a sportiparban: jön a hightech tömegrendezvények kora
Okosfelső hobbifutóknak (Forrás, AFP, Sam Yeh)
A másik fontos technológia a virtual reality (virtuális valóság): a virtuális futó és biciklis alkalmazások egy pálya valósághű teljesítését szimulálják és vizualizálják tréninggépeken (például a Zwift). Az ilyesmi még nagyon sokba kerül, de már Magyarországon is egyre többen csábulnak el. Télen kifejezetten népszerű a benti edzés (görgős kerékpár tréner), amit így közösségivé, kompetitívvé lehet tenni, ezáltal pedig javítható a téli edzésidőszak eredményessége.

Széles körben elterjedt megoldások azonban jelenleg inkább a futó és egyéb fitneszalkalmazások, amelyek okostelefonon vagy sportórával összekötve mérik az edzések különböző paramétereit (Runkeeper, Endomondo, Strava) Ezekkel az alkalmazásokkal főként a kardiosportok követése válik egyszerűvé: távolság, idő, útvonal, pulzusszám, de a speciális sportórákkal, szenzorokkal aprólékos adatok állnak rendelkezésre akár a futás közbeni talajérintésről, vagy a kerékpározás közben a pedálfordulatról, hőmérsékletről vagy Wattban mért teljesítményről is. Ezek összesítése a felhő-alapú szolgáltatásokban pedig nem csak közösségivé teszi az egyéni hobbisportot, de lakossági szinten is komplex edzésprogramok készíthetőek.

Az összegyűjtött adatok nem csak a sportolónak, de a sportszergyártóknak is értékesek, nem véletlen, hogy több nagy szereplő, mint a Nike, Adidas, Underarmour is létrehozott vagy felvásárolt ilyen alkalmazásokat. Így a fogyasztóikról napi szintű, részletes statiszikákat ismerhetnek meg,a big data elemzések eredményei pedig hasznosak a márkaépítéshez, de az új termékek fejlesztésekor, tervezésekor is.

Meskó Bertalan orvosi jövőkutató szerint az ilyen felhőszolgáltatásra és szenzoros technológiára építő megoldások a jövőben nemcsak a sportban, hanem az egészségügyben is jelentős fordulatot hoznak: az egészségmegőrzés fokozatosan előtérbe kerül a betegek gyógyításával szemben, ezt a területet pedig egészségmenedzsmentnek nevezzük.
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
szénerőmű