nav
Gazdaság

Game over: még hatásosabb lesz a NAV csodafegyvere

Teljes körűvé válik az online számla adatjelentés 2021. januárjától, bekerülnek a rendszerbe a cégek közötti számlákon túl a magánszemélyeknek és a külföldi vállalkozásoknak (EU-s és harmadik országbelinek egyarán) kiállított számlák is. Mivel a jelentendő számláknál nincs értékhatár, minden belföldi és külföldi vevő felé kiállított számla adata be kell hogy érkezzen a NAV-hoz.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az alábbiakban Németh Lilla, az RSM adóüzletágának vezetőjének írását közöljük.

Újabb jelentős változás előtt állnak a magyarországi számlakiállítók, a gazdálkodóknak és a szolgáltatóknak is egy újabb szabályrendszerhez kell alkalmazkodniuk. A napokban megjelent NAV online számla 3.0 séma alkalmazására kitűzött céldátum 2021. január 1. Ekkortól indul az online számla 3.0 azonban – vélhetően a korábbi időszakok felkészülési tapasztalatai alapján –, már most bejelentette a pénzügyminisztérium, hogy 2021. április 1-ig szankciómentes időszak keretében további időt biztosít a gazdálkodók számára a felkészüléshez, rendszereik átállításához. 

Lesz is újabb feladatuk az IT és adó, könyvelési szakembereknek, hiszen a verzióváltás újabb teendők elé állítja a gazdálkodókat és a számlázóprogramok, adatriportálási rendszerek fejlesztőit.

Két fronton is módosul az online számla jelentés:

  1. egyrészt bővül a jelentendő számlák köre (kiterjed szinte az összes értékesítési számlára),
  2. másrészt új sémát (3.0) is kell alkalmazni a jelentéshez.

Miért van szükség újabb online számla módosításra?

Röpke két hónap telt el a 2.0 séma július elsejei bevezetése óta, miért kell mégis újra az adatszolgáltatással foglalkozni a cégeknél, adózóknál? Nos ennek több oka is egyértelmű a NAV részéről.

2021. január 1-től már a magánszemélyek felé kiállított számlákat is le kell jelenteni, sőt a közösségi és az export ügyleteket is. Ezzel tulajdonképpen

eléri a teljeskörűséget az online számla rendszer, hiszen a gazdálkodók által kiállított összes számlát látni fogja az adóhivatal.

Azért, hogy a megfelelő adattartalom jelölésre kerülhessen, szükség volt 2.0 jelentős továbbfejlesztésére.

Az elektronikus számlázás terén is jelentős változás jön, hiszen a séma szerinti 3.0 XML is tekinthető majd e-számlának! Ha az adóalany így nyilatkozik az adatszolgáltatásában, akkor az XML révén egyben elektronikus számla kerül beküldésre. Ilyen esetben a számla teljes adattartalmának megadására lesz szükség, nem lesz elegendő az áfatörvény szerinti kötelező adattartalom, ezért jogszabálymódosításra is számíthatunk. Ugyanakkor - mivel a számlán kötelező a név, cím adatok feltüntetése, de ennek XML-be emelése és riportálása a magánszemélyek esetében adatvédelmi szempontok miatt kifejezetten tiltott - a NAV differenciál, a privát vásárlónak kiállított számla XML-je nem minősülhet elektronikus számlának.

Az XML mint e-számla egy újabb lépés az e-áfabevallás felé

Az XML egyenlő számla alapvetés rengeteg lehetőséget és feladatot ad mind a cégek, mind a tanácsadók számára. A pénzügyi adminisztrációs területen a digitalizáció sokféleképpen megjelent már, egyre több folyamat válhat automatizálttá - a szabályozási nyomás, rugalmasabb munkavégzés, többes, távoli hozzáférések hatására – ezáltal gyorsabbá is. Most a rutinszerű feladatokon túl a bevallások készítése, finomhangolása, vagy elemzések összeállítása is megoldható lesz az XML fájlok alapján szoftveres támogatással. Az idő megspórolása mellett így a gépi logikára és tanulásra támaszkodva a hibákat is minimalizálni lehet.

Az online számla adatszolgáltatásban meghatározott módosításokkal a NAV - az eSZJA-hoz hasonlóan - a gazdálkodók áfabevallási tervezeteinek elkészítése felé (eÁFA bevallás) tesz újabb, fontos lépést. Ezért a 3.0 sémában az adóhatóság ismét picivel több adatot kér be a gazdálkodóktól. A pontos részletek még nem ismertek, de új típusú elvárások kerülnek bele a 3.0 sémába, miközben az online számla adatszolgáltatási szabályok és az áfatörvény nincs teljes mértékben átfedésben, minek és hogyan kell bekerülnie a számlára, számlajelentésbe. A két jogszabálynak ugyanakkor egyidőben kell megfelelni a NAV által validált adatriporthoz, így ismételten a technológiai és az adótanácsadói kompetenciák együttese szükséges a 3.0 implementálásánál.

Olyan irányba halad az adózás digitalizációja, mellyel az adatok elektronikus előállítása, küldése és feldolgozása a cél. Ez üdvözítő, pláne ha a járvány miatti új érintésmentes világra gondolunk, vagy ha a papírmentes, környezetbarát irodát tűzzük ki célul. De már most érdemes azt is átgondolni, mit tudnak a tenni a gazdálkodók és a szolgáltatók, hogyan tudnak nyertesként részt venni egy ekkora mértékű átalakulásban.

Németh Lilla, adóüzletág igazgató, RSM

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Mohai Balázs

commerzbank shutter
elefántcsontpart
biden trump
GettyImages-1227827589
számítógép chip mesterséges intelligencia számítástechnika
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
elefántcsontpart