Elkerülhető a szankció: nem minden esetben él a 8 napos számlakibocsátási határidő
Gazdaság

Elkerülhető a szankció: nem minden esetben él a 8 napos számlakibocsátási határidő

Portfolio
2020. július 1-től az áfaalanyoknak 15 helyett csak 8 nap áll rendelkezésükre, hogy számláikat szankció nélkül kibocsáthassák. A számlakibocsátási határidő lerövidítése azonban nem minden számlát érint: az adóalanyoknak ugyanis július 1-től csak azokról az ügyletekről kell a teljesítést követő 8 napon belül kiállítaniuk a számlát, melyekben áfa felszámítása történik – mondta el a Portfolio-nak Vincze Péter, a Saldo Zrt. adószakértője.

8 nap, de mikortól?

A számla kiállítás időpontjára vonatkozó változás az egyéb ügyletekről kiállított számlákat nem érinti. Az Áfa törvény általános szabályai szerint a számlát változatlanul az abban foglalt gazdasági esemény teljesítésének időpontjáig kell kiállítani. Közösségi termékértékesítésről az ügylet teljesítését követő hónap 15. napjáig, készpénzzel, készpénzhelyettesítő fizetési eszközzel történő vételár kiegyenlítés esetén pedig haladéktalanul kell az értékesítőnek eleget tennie a számlakibocsátási kötelezettségének.

A számlakibocsátók részéről sok esetben gondot okoz, hogy mely időponttól kell számítani a 8 napos határidőt. A számlakibocsátásra nyitva álló 8 napos határidőt a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás áfa törvény 55. § és 58. § szerint meghatározott teljesítési időponttól kell számolni. Az ügylet számviteli szabályok szerinti teljesítési időpontja a számla kibocsátási határidő vizsgálatára nincs hatással.

Időszaki elszámolású ügyletek teljesítési időpontját az áfa tv. 58. § rendelkezései alapján kell meghatározni. „Vegyünk egy konkrét példát: ha 2020. augusztus havi értékesítések ellenértékét a vevőnek 2020. október 10-ig kell megtérítenie, akkor az értékesítés áfatörvény szerinti teljesítési időpontjának a számla esedékességének időpontja, vagyis 2020. október 10-e tekintendő. Ebben az esetben az értékesítőnek legkésőbb 2020. október 18-ig kell a számla kiállításáról gondoskodnia” - mondta Vincze Péter a Saldo Zrt. adószakértője.

Vagyis

téves a következtetés, miszerint időszaki elszámolású ügyletek esetén a számla kiállításra nyitva álló 8 napos határidőt az elszámolási időszak utolsó napjától, vagy a felek közötti elszámolásról kiállított dokumentum dátumától vélelmezik,

mivel ebben az esetben kizárólag az áfa tv. 58. § szerint meghatározott teljesítési időpont a mérvadó.

A belső adminisztrációs teendők miatt termékértékesítések esetén gondot okozhat a 8 napos számlakibocsátási határidő betartása akkor, ha számla kiállítására ügyletenként kerül sor. Megoldás lehet a számlakibocsátó részéről, ha a termékértékesítésekről a felek egy meghatározott időszak vonatkozásában számolnak el. Az elszámolási időszak terjedelmét a felek szabadon határozhatják meg, így heti, havi vagy negyedéves elszámolás is kiköthető.

Amennyiben az értékesítő a vonatkozó időszakban teljesített értékesítéseiről állít ki számlát úgy, hogy az időszak utolsó napját követő hatvanadik napon belül kell a számla végösszegét kifizetnie a vevőnek, akkor a számlában szereplő gazdasági esemény teljesítési időpontja megegyezik a fizetési határidővel. Ha az ellenérték esedékessége az elszámolási időszak utolsó napját követő hatvanadik napot követő időpontra esik, akkor a teljesítés időpontja az elszámolási időszak utolsó napját követő hatvanadik nap lesz.

Érdemes lehet elszámolási időszakban megállapodni

A gyakorlat azt mutatja, hogy időszaki elszámolású ügyletek esetén a speciális teljesítési időpont meghatározása miatt nem okoz problémát a teljesítést követő 8 napon belül történő számlakibocsátási kötelezettség teljesítése.

Minden olyan termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás esetén, amelyhez kapcsolódóan problémát okoz a számlakibocsátás határidőben történő teljesítése megoldásként javasolható, hogy az ügyletekről a felek időszakonként számoljanak el

- javasolja az adószakértő.

A cikk megjelenését a Saldo Zrt. támogatta.

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
vallalati energiamenedzsment naperomu szeleromu