magánegészségügy kórház klinika
Gazdaság

Valami beindult: óriási áremelkedés az egészségbiztosításoknál

Balázs Iván, egészségbiztosítási szakértő
Napokban döntenek a cégek a jövő évi juttatásokról. Cikkünkben azt feltételezzük, hogy jelenleg a munkavállalók egészsége kiemelten fontos egy cég számára. Nehéz helyzetüket segítve összeszedtünk pár gondolatot arról, miként lehet egy új egészségügyi juttatást beilleszteni a juttatások közé és erre honnan lehet forrásokat előteremteni. Akiknek már van valamilyen egészségprogramja, az megtudhatja, hogy miért emelkednek az árak ilyen jelentősen.
Mi vár a hazai magánegészségbiztosítási piacra? A Portfolio konferenciáján ez is kiderül:

Az alábbiakban Balázs Iván egészségbiztosítási szakértő írását közöljük.

Olvastam a napokban egy kutatási eredményt, amit a KPMG készített üzleti vezetők körében. Hihetetlen, de igaz, hogy egyik pillanatról a másikra egy vállalkozás legnagyobb kockázata a munkaerő megszerzése és megtartása lett!

Ebbe a kockázati körbe tartozik a toborzás, munkavállalói jóllét (wellbeing), a kollégák fejlesztése és felkészítésük a jövőre, egy új világra. Nehézséget okozhat továbbá a motiváció fenntartása is ezekben az időkben.

Valószínűleg a fenti pontnak köszönhető az is, hogy a munkáltatók részéről jelentősen nőtt az egészségügyi juttatásokra az érdeklődés. Ezek a programok 36% adózás mellett nyújtanak megoldást a munkaerő megtartására, a munkavállalói jóllétre és közvetlen hatással vannak a vállalat teljesítményére is.

A magánegészségügyi piacon jelentős változások mennek végbe, ami a szolgáltatási árakat és ezáltal az egészségbiztosítások árait is jelentősen érinti.

Azok az alapszolgáltatások, amelyek még pár évvel ezelőtt havi 4-5 ezer forintért elérhetőek voltak fejenként, ma már 7-11 ezerért kerülnek kiajánlásra, amikor 1-1 vállalat megbízásából összehasonlításokat végzek.

Napokban kapták kézhez a már meglévő ügyfelek is az évfordulós értesítőjüket és szerencsés az a kevés ügyfél, aki nem kapott legalább 10%-os indexálási javaslatot biztosítójától. Nem ritkák azonban a 30-50, de akár a 70%-os díjemelések sem. Ezekre reagálni alig maradt pár napja a cégeknek.

A magyarázat az áremelkedésre:

 • jelentősen emelkednek az orvosi bérek az állami és a magán szektorban is,
 • megjelent egy új törvényjavaslat, ami az orvosok munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatásával és az összeférhetetlenséggel kapcsolatos, és bizonytalanságot okoz,
 • jelentős várólisták vannak az állami egészségügyben, ami a magán piacra tereli a betegeket,
 • egyre tudatosabbak a munkavállalók az egészségbiztosítások használatában,
 • sok helyen online időpont foglalási rendszerrel olyan munkavállalók is időpontot foglalnak magánklinikákra, akiknek eddig nem volt „kedvük” betelefonálni egy call centerbe,
 • esetenként, egyes biztosítóknál a Covid-19 tesztek is terhelik 1-1 ellátás költségét.

Az eddigi tendenciákból látszik, hogy évek óta 10-15 %-os az áremelkedés magánszolgáltatók árlistájában és nyilvánvaló következmény, hogy ezeket az egészségbiztosítási árak is lekövetik. Manapság egy szakorvosi vizsgálat 20-30 ezer forintba kerül, de vannak szakmák és elég sok olyan fővárosi klinika, ahol ez 50-70 ezer forintot is elér. Ezeknek a hatására egyre nehezebb helyzetben van egy magánszemély, amikor egészségügyi problémái vannak, hiszen nem csak a szervezés kihívásaival kell megküzdenie, hanem komoly anyagi nehézségekbe is ütközik kivizsgáltatnia magát, majd meggyógyulnia.

Biztosan merem állítani, hogy

manapság sok esetben egészségbiztosítás nélkül jelentősen kisebb esélye van a gyors és szövődmény nélküli gyógyulásnak.

Egy vállalatvezetőnek megoldás lehet az, ha adott biztosítóval több évre igyekszik fixálni az árakat, mert ezzel több célt is egyszerre érhet el.

Sokan vannak abban a nehéz helyzetben a cégeknél, hogy nincsenek plusz forrásaik egy új juttatás bevezetésére. Számukra összeszedtem az elmúlt időszak gyakorlati megoldásait:

 • béremelésre nincs keret, de az idei 2%-os SzocHo adócsökkentésből pont kijöhet az egészségbiztosítás, így lehet megtartani a munkavállalói elégedettséget,
 • idén több juttatás adózása is változott, illetve a vállalatok anyagi lehetősége is, ezért a 2021-es juttatási rendszert úgy alakítják át, hogy abban fix helye van az egészségügyi juttatásnak,
 • sok olyan juttatás vagy extra szolgáltatás van sok cégnél jelenleg, amit nem tudnak kihasználni a kollégák, így annak forrásai is átcsoportosíthatóak (masszázs, közös joga, karácsonyi buli, stb.)
 • a meglévő cafeteria keret sok helyen egyre nehezebben felhasználható, így a keret csökkentése nélkül, de abba fixen választandó elemként épül be ez a juttatás,
 • vannak cégek, ahol azt kell bizonyítani, hogy az egészséges munkavállaló magasabb teljesítményre képes, de lassan elvárás is egy interjún az egészségbiztosítás megléte,
 • helyenként megoldás lehet egy minimál (korlátozott) csomag bevezetése havi 2-3 ezer forintért és cafeteriában pedig felajánlja a cég egy alap csomagra való bővítését,
 • láttam már olyat is, hogy a költségeket megosztották a munkáltató és a munkavállaló között.

Összefoglalva egyre nagyobb kihívások előtt állnak a cégvezetők és kiemelten a HR vezetők is, ezekre pedig megoldásokat kell találniuk. Biztos vagyok benne, hogy meg fogják ezeket találni, de mit érnek egészség nélkül. Kijelenthetjük, hogy amennyiben a munkáltató nem köt egészségbiztosítást a dolgozókra, akkor annak egészségügyi ellátása a szervezési és finanszírozási nehézségek miatt valószínűleg az állami rendszerben fog megvalósulni.

egeszsegbiztositasok

Balázs Iván

Egészségbiztosítási szakértő

A vendégszerzőink írásai a szerzők véleményét tükrözik, és azok nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio álláspontjával.

covid kórház koronavírus járvány
bika spx csucs
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
párizs
amerikai elnökválasztás usa biden trump 2020
koronavírus maszk getty stock
foldgaz_futes
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Miként győzik le az indexkövető alapok az alapkezelőket?
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000