digitális ujjlenyomat
Gazdaság

Így dolgozik a NAV-testvér, pár másodperc alatt azonosítja a renitenseket

Látványos digitalizációs tempót diktál a NAV az online fejlesztéseivel - derült ki az RSM Hungary nemrégiben rendezett online konferenciáján, ahol a tanácsadó cég szakértői mellett a Pénzügyminisztérium és a NAV szakemberei is előadást tartottak. Czinege Attila, a NAV ellenőrzésekért felelős szakfőigazgatója azt is felvillantotta prezentációjában, hogy a rendelkezésre álló hatalmas adatvagyonnak és informatikai rendszernek köszönhetően az adóhatóság ellenőrei nagyon gyorsan feltárják a belföldi láncolatokat és kiszűrik a nem jogkövető adózókat.

Fajcsák Gábor, az RSM partnere és adóüzletágának vezetője felvezető előadásában a Magyarországon az elmúlt években végbement adódigitalizációs folyamatot mutatta be. Ezek alapján egyértelmű a trend: a vállalati adózás digitalizálódik a (hazai és nemzetközi) szabályozás hatására.

A folyamatból kiemelte az online adatszolgáltatás 2018-as bevezetését, annak idén elindult továbbfejlesztett (2.0-ás) változatát, melynek folytatása lesz 2021-ben a NAV Online Számla 3.0. Egyúttal előrevetítette a 2022-es változások fő irányát az adódigitalizáció területén.

ado digitalizacio rsm
adodigitalizacio rsm hungary

Ezt követően Czinege Attila, a NAV ellenőrzésekért felelős szakfőigazgatója mutatta be, hogy az adóhatóság milyen tapasztalatokat szerzett az ellenőrzések során. Felsorolta a NAV online fejlesztéseit, így az e-ellenőrzést, a SAF-T fejlesztéseket, az elektronikus kapcsolattartást, a cégkaput, az e-bevallásokat, így az e-ÁFA-t, valamint az e-SZJA-t, az elektronikus adatszolgáltatásokat, mint például az online pénztárgép, az EKÁER, étel-ital automaták bekötését, valamint az online számlaadat-szolgáltatást. 

Ismertette ezentúl az online számla rendszer adatait is, így például, hogy az online számla rendszerben 1,013 millió regisztrált adózót tartanak számon, és 758 ezer adózó teljesít adatszolgáltatást. Eddig összesen 194 millió feletti számlát küldtek be az adózók, amiből elektronikus számlázó programból 186 millió darab érkezett. 

Emlékeztetett arra, hogy az online számla rendszer 2.0-s verziója élesben 2020 februárjában indult, majd a kötelező átállás idén július elsején valósult meg. A 3.0-s verzió, vagyis az e-ÁFA kiajánlás előkészítése már most tesztelhető, az éles indítás 2021 januárban várható, és a szankciómentes időszak április elsejéig tart.

Az e-ÁFA bevallással a digitalizáció teljesen új lépcsőfokára lépünk fel

- vélekedett Czinege Attila, aki további tervként ismertette a HEDI névre hallgató rövidítést, ami a helyi ellenőrzések digitalizációját jelöli, vagyis papírmentessé szeretnék tenni ezt a folyamatot is.

Külön szólt arról is, hogy a NAV jogkövetési eljárásai és ellenőrzési metódusai eltolódtak a támogató jellegű ellenőrzések irányába. 2020-ban már 38 milliárd forint bevétel keletkezett a támogató ellenőrzések utáni befizetésekből és ezek az eljárások néhány nap alatt lezárulnak - ismertette az eredményeket.

A NAV illetékese arról is beszélt egy látványos, cégek közötti kapcsolati hálót mutatva, hogy a rendelkezésre álló hatalmas adatvagyonnak és informatikai rendszernek köszönhetően az adóhatóság ellenőrei nagyon gyorsan feltárják a belföldi láncolatokat és kiszűrik a nem jogkövető adózókat. A valós idejű adatszolgáltatási rendszerek így tehát nagyon komoly eszközt adnak az adóhatóság kezébe.

Címlapkép forrása: Getty Images

orvosi eszközök
charlesgeske
finn helsinki koronavírus
lukasenka fehérorosz
budapest magyarország

Alapblog Soha ilyen jókedv!

Ilyet még nem látott a világ, az Egyesült Államokban olyan ütemben oltanak, hogy a vállalatok beszerzési menedzserei...

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető
Online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
finn helsinki koronavírus