Így dolgozik a NAV-testvér, pár másodperc alatt azonosítja a renitenseket
Gazdaság

Így dolgozik a NAV-testvér, pár másodperc alatt azonosítja a renitenseket

Látványos digitalizációs tempót diktál a NAV az online fejlesztéseivel - derült ki az RSM Hungary nemrégiben rendezett online konferenciáján, ahol a tanácsadó cég szakértői mellett a Pénzügyminisztérium és a NAV szakemberei is előadást tartottak. Czinege Attila, a NAV ellenőrzésekért felelős szakfőigazgatója azt is felvillantotta prezentációjában, hogy a rendelkezésre álló hatalmas adatvagyonnak és informatikai rendszernek köszönhetően az adóhatóság ellenőrei nagyon gyorsan feltárják a belföldi láncolatokat és kiszűrik a nem jogkövető adózókat.

Fajcsák Gábor, az RSM partnere és adóüzletágának vezetője felvezető előadásában a Magyarországon az elmúlt években végbement adódigitalizációs folyamatot mutatta be. Ezek alapján egyértelmű a trend: a vállalati adózás digitalizálódik a (hazai és nemzetközi) szabályozás hatására.

A folyamatból kiemelte az online adatszolgáltatás 2018-as bevezetését, annak idén elindult továbbfejlesztett (2.0-ás) változatát, melynek folytatása lesz 2021-ben a NAV Online Számla 3.0. Egyúttal előrevetítette a 2022-es változások fő irányát az adódigitalizáció területén.

ado digitalizacio rsm
adodigitalizacio rsm hungary

Ezt követően Czinege Attila, a NAV ellenőrzésekért felelős szakfőigazgatója mutatta be, hogy az adóhatóság milyen tapasztalatokat szerzett az ellenőrzések során. Felsorolta a NAV online fejlesztéseit, így az e-ellenőrzést, a SAF-T fejlesztéseket, az elektronikus kapcsolattartást, a cégkaput, az e-bevallásokat, így az e-ÁFA-t, valamint az e-SZJA-t, az elektronikus adatszolgáltatásokat, mint például az online pénztárgép, az EKÁER, étel-ital automaták bekötését, valamint az online számlaadat-szolgáltatást. 

Ismertette ezentúl az online számla rendszer adatait is, így például, hogy az online számla rendszerben 1,013 millió regisztrált adózót tartanak számon, és 758 ezer adózó teljesít adatszolgáltatást. Eddig összesen 194 millió feletti számlát küldtek be az adózók, amiből elektronikus számlázó programból 186 millió darab érkezett. 

Emlékeztetett arra, hogy az online számla rendszer 2.0-s verziója élesben 2020 februárjában indult, majd a kötelező átállás idén július elsején valósult meg. A 3.0-s verzió, vagyis az e-ÁFA kiajánlás előkészítése már most tesztelhető, az éles indítás 2021 januárban várható, és a szankciómentes időszak április elsejéig tart.

Az e-ÁFA bevallással a digitalizáció teljesen új lépcsőfokára lépünk fel

- vélekedett Czinege Attila, aki további tervként ismertette a HEDI névre hallgató rövidítést, ami a helyi ellenőrzések digitalizációját jelöli, vagyis papírmentessé szeretnék tenni ezt a folyamatot is.

Külön szólt arról is, hogy a NAV jogkövetési eljárásai és ellenőrzési metódusai eltolódtak a támogató jellegű ellenőrzések irányába. 2020-ban már 38 milliárd forint bevétel keletkezett a támogató ellenőrzések utáni befizetésekből és ezek az eljárások néhány nap alatt lezárulnak - ismertette az eredményeket.

A NAV illetékese arról is beszélt egy látványos, cégek közötti kapcsolati hálót mutatva, hogy a rendelkezésre álló hatalmas adatvagyonnak és informatikai rendszernek köszönhetően az adóhatóság ellenőrei nagyon gyorsan feltárják a belföldi láncolatokat és kiszűrik a nem jogkövető adózókat. A valós idejű adatszolgáltatási rendszerek így tehát nagyon komoly eszközt adnak az adóhatóság kezébe.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
prima primissima