bevkozg_04
Gazdaság

Mi az a gazdasági növekedés és mitől van?

Portfolio
Az innováció, a magántulajdon védelme, a családi kapcsolatok, a társadalmi értékek egyaránt befolyásolják egy-egy ország növekedési képességét - mondja Major Klára, a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtani Intézetének vezetője. A szakember az Elemző közgazdász videósorozatunkban arról beszél, hogy mit gondol a közgazdaságtan a gazdasági fejlődésről. Mitől növekszik a GDP? Mitől fejlődik a technológiai egy országban, és miért nem egy másikban?

A gazdasági növekedés modern értelmezése nem is olyan nagyon régi - utal Major Klára a mintegy százéves múltra. Azóta is élénk a gondolkodás a közgazdaságtudományban, hogy mi határozza meg az egy főre jutó jövedelem növekedését. A válasz nem egyszerű, hiszen a technológiai fejlődés mögötti mozgatórugókat is fel kell tárni - mondja az egyetemi docens.

AZ ELEMZŐ KÖZGAZDÁSZ
A Portfolio hetente mutatja be az ELTINGA vezetőjének videósorozatát, ami a közgazdasági elemző gondolkodásba nyújt bepillantást. Rendszerváltó történetünk egyik öröksége, hogy a közgazdaságtan sok mindent jelent ma Magyarországon: praktikus, üzleti tanulmányokat, alkalmazott matematikát, fogalmak, állami szabályok, törvények naprakész ismeretét. A nemzetközileg economics-ként ismert – magyarul talán leginkább elemző közgazdaságtannak nevezett – terület gondolkodása és szerepe nem közismert. A sorozatban megmutatjuk a közgazdasági gondolkodás példáit. Szó lesz arról, hogyan kutatják a közgazdászok a vállalati versenyt. Hogyan jelzik előre a gazdasági növekedést? Miként próbálják megérteni és feltárni a gazdasági összefüggéseket? Mit keres egy közgazdász az iskolában? Ismerd meg te is az elemző közgazdász munkáját!

A sorozat első részét itt nézheted meg:

NÉVJEGY
Major Klára a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtani Intézetének vezetője. Ezen az egyetemen szerzett közgazdász diplomát és közgazdasági PhD. fokozatot. Disszertációját a nemzetközi jövedelem-egyenlőtlenségekről írta, makroökonómiai területen publikál. Elemzőként a Magyar Nemzeti Bankban és a HÉTFA kutatóintézetben dolgozott. A Corvinuson kívül oktatott az ELTEconon, az IBS-ben, és több szakkollégiumban is. Számos nagy sikerű kurzust dolgozott ki az alapképzéstől a doktori szinting. A Corvinus Egyetem többszörös kitüntetettje, a Rajk László szakkollégium állandó tanára.

Címlapkép: Gett Images

Eszaki Aramlat robbantas
tőzsde
Orbán Balázs interjú
budapest shutter 4
Putyin kifakadt: Ön megőrült? Soha nem adjuk vissza a Krímet
Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. szeptember 12.
Sustainable World 2023
2023. szeptember 12.
Követeléskezelési trendek 2023
2023. szeptember 19.
Private Health Forum 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Orbán Balázs interjú