Többet foglalkozunk a pénzügyeinkkel, ez pedig meghozza az eredményét
Gazdaság

Többet foglalkozunk a pénzügyeinkkel, ez pedig meghozza az eredményét

Portfolio

Többet foglalkozunk mostanában a pénzügyeinkkel, mint korábban, a ráfordított energia pedig meghozza az eredményét - mondta a Portfolio-nak Konkoly Miklós befektetési szakember, aki Konkolydirect néven indította el saját szakmai műhelyét, és vagyontervezési mentorként ad tanácsokat. Úgy látja: 2021-ben is érdemes figyelni arra, hogy ne legyen eltúlzott a kriptodeviza súlya egy befektetési portfólióban.

A statisztikák szerint jól jött a tavaszi koronavírus-válságot követő piaci fellendülés a magyar gazdagoknak, javarészt ennek köszönhető ugyanis, hogy 6500 milliárd forint fölé emelkedett a hazai privátbanki szolgáltatóknál kezelt vagyon. De mennyire van ez így a gyakorlatban is, vagy inkább azt lehet tapasztalni a vagyonos ügyfelek körében, hogy pénzük egy részét vállalkozásuk fenntartására kellett fordítaniuk az utóbbi hónapokban?

Vegyes a kép, de alapvetően úgy látom, hogy kimondottan dinamikusan változnak a dolgok. Egy biztos: jellemző, hogy

többet foglalkozunk most a pénzügyekkel, mint korábban. A több ráfordított energia meghozza az eredményét, akármit is hoz majd a jövő a gazdaságban.

A hosszú távú gondolkodás ebben az időszakban egyre jellemzőbb lett, ami mindenképp üdvözlendő befektetésszakmai szempontból.

2021-ben minden a vakcináról szól. Mit tapasztal, mennyire magas az oltási szándék a legvagyonosabb magyarok körében?

Reméljük, csak 2021-első negyedévére lesz igaz ez. Szerencsére velem a legvagyonosabb partnereim a pénzügyeikről beszélgetnek elsősorban, és bár tudom, fontos a vakcina, de ha még marad időnk, akkor sem ez a következő téma listánkon. Anélkül, hogy részleteket árulnék el beszélgetéseinkről, sokakkal a koronavírus helyett inkább az Austral Open kerül szóba.

Mit gondolnak a befektetők a forintról? Erősödést várnak vagy inkább külföldi devizában tartják a pénzüket? És mi a helyzet a bitcoinnal: népszerű befektetésnek számít a kriptodeviza a magyar milliomosok körében?

Leginkább aggódnak a forint miatt. Épp ezért, ha lehet, a devizákat preferálják, főleg akkor, ha euróban, dollárban, vagy svájci frankban jelentkezik a bevételük.

Ritkán látni olyat ebben az ügyfélkörben, hogy valaki devizabevételét hazai fizetőeszközre cserélné.

Ma már számos olyan lehetőségről tudunk beszélni velük, amely közvetlen devizaváltás nélkül tudja támogatni a devizadiverzifikációt a portfólióépítés során. A bitcoin miatt pedig inkább én aggódom. Persze nem konkrétan a kriptodeviza, vagy annak árfolyam-alakulása miatt - végső soron ez is csak egy befektetési eszköz -, hanem annak eltúlzott súlya miatt egy-egy "kezeletlen" portfólióban.

Javaslatom így szól: többet ésszel, mint tőkeerővel, ha ezeken a vizeken evezünk.

Milyen évre számít a részvénypiacokon? Várható a közeljövőben egy nagyobb részvénypiaci korrekció?

A részvénypiacon mindig jó, akármilyen évet is mutat a naptár. Kevésbé lehet hullámvasút jellegű 2021-ben, bár erre az elmúlt hetek inkább rácáfoltak, de összességében mégis így gondolom.

Ha hozamokat akarunk, akkor idén is érvényes a jelmondat: Stay Invested !

Várható, és a mértéke is érezhető lesz, de a visszarendeződés ezúttal sem marad el. A visszaesés olyan a részvénypiacon mint a kockázat általában: nem lehet elkerülni, de managelni igen! Persze, ha hozamot akarunk, ha nem akkor irány az állampapír, akár szuper, akár nem.

konkoly miklós
Konkoly Miklós Fotó: Bácsi Róbert László

Mi lesz az idei év sztárbefektetése, mi az, ami iránt most igazán nagy a kereslet, és ez kitarthat akár év végéig is?

A kriptodevizá(k)nak jó esélye van, hogy a dobogósok között legyen. Továbbra is népszerű lesz a tech szektor és az ehhez kapcsolódó befektetési lehetőségek, de nálam a dinamikus portfóliókezelésre építő befektetési alapok állnak nyerésre. Ez utóbbi nagy valószínűséggel ki is tart egész évben, már itthon is nagyon eredményes stratégiákkal találkozni.

Hogyan birkóznak meg az ügyfelek, illetve a privátbankárok a home office-szal? Mennyire tanultak meg a privátbankárok így új ügyfeleket bevonzani, és mennyire tudott megvalósulni a digitalizáció térnyerése a hagyományosan erős személyes kapcsolatokra épülő szektorban?

Ez attól függ, ki milyen keretek között privátbankárkodik. Jómagam már lassan egy éve a szabadabb modellt követem, ahol kötöttségek nélkül, rugalmasan tudom segíteni ügyfeleimet egy nehéz időszakban. Itt nincs semmi más téma, mint a befektetések. Fókuszáltak vagyunk, és ez segít a közös munkában, akár home office-ról van szó, akár nem.  És az sem mindegy a szakmai fókuszáltság mellett, hogy az ember "szabadprivátbankár" életmódban egy jó reggeli teniszről vagy szaunázásról érkezve kipihenve tudja meglátogatni, vagy fogadni vagyonos ügyfelét. Ebben a keretrendszerben a tudásom maximumát vagyok képes az ügyfél számára átadni.

Milyen változások jöhetnek 2021-ben a magyar privátbanki, privát vagyonkezelői szektorban? Vannak új tendenciák, amikre érdemes figyelni?

A teljes évre vonatkozóan nehéz konkrét jóslatot mondani, szóba került már a vakcina, a "kriptozás", és egyéb sztárbefektetések. De ami a szektort illeti, egy nagy merge van folyamatban: ez az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb hazai banki összeolvadása, mely nyilván a privátbanki szegmenst, annak kiszolgálási modelljét is befolyásolja majd. Komoly erők lépnek szinergiára, ez segíti a szektor fejlődését és az ügyfélkiszolgálás - elsősorban a hagyományos lakossági és vállalati - minőségének javulását, várhatóan hosszú távon.

Érdekes tendencia emellett, ha nem csak a hagyományos kereskedelmi privátbanki kiszolgálást figyeljük, hogy a befektetési szolgáltató cégek egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a vagyonosabb ügyfélkör kiszolgálásra, a kiszolgálási modellek pedig egyre több lehetőséggel segítik a vagyonosodó ügyfélkör választását, boldogulását. Öröm szemlélni az új szakmai műhelyek kibontakozását, melyek akár közvetlenül ezekben a cégekben, vagy szerződött partnereiken keresztül válnak elérhetővé a kiemelten vagyonos ügyfelek számára, ugyanabban a szabályozott környezetben, mint hagyományos elődjeik a kereskedelmi privátbanki rendszerben.

A cikk megjelenését a Konkoly direct támogatta.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Olyat lépnek nyugdíjügyben a lengyelek, ami Magyarországnak is példa lehet