Innovációval csökkentenék az építőipar környezetterhelését
Gazdaság

Innovációval csökkentenék az építőipar környezetterhelését

Portfolio
Bár a mélyépítés, mint az építőipar egyik speciális területe, jelentős környezetterheléssel jár, mindez nem jelenti azt, hogy nem művelhető fenntartható módon. A környezeti hatások pontos felmérése, a tudatos tervezés révén elérhető takarékosság és a fenntarthatóság fókuszú innováció együttesen eredményezheti új, nemzetközi szintű sztenderdek megjelenését az ágazatban.

Nem csupán az építőipar gazdasági jelentősége, hanem a környezeti hatása is mindinkább felértékelődik. Az ágazat egyik nemzetközi hátterű, Magyarországon is jelen lévő szereplője, a HBM Soletanche Bachy számos fontos lépést tett szolgáltatásai és termékei fenntarthatóságának javítása érdekében. Új technológiákat és kezdeményezéseket vezetett be, szorosabbra fűzte együttműködését a kiemelt partnereivel, adatokat gyűjtött és elemzett, összességében előremutató lépéseket tett az alacsonyabb környezetterhelésű működés érdekében. A környezetbarát szemléletmód indokolt ebben a tevékenységi körben is.

Tapasztalataink szerint, a speciális mélyépítés a magasépítéshez viszonyított logisztikai környezetterhelése jellemzően kisebb, de a magas cementtartalmú betonok nagy mennyiségű beépítése miatt az anyagfelhasználásból adódó fajlagos karbonlábnyoma magasabb

– nyilatkozta a Portfolio-nak Szepesházi Attila a HBM Soletanche Bachy műszaki vezetője. Kifejtette: „jobban gépesített a mélyépítés, mint a magasépítés, nagy fogyasztású vezérgépekkel, de kisebb létszámmal dolgozunk az építőipar többi ágához képest. Fenntarthatósági törekvéseink kulcsterületei így az alacsony karbonlábnyomú betonok és a korszerű, alacsonyabb környezetterhelésű gépláncok. Ma már ismerjük a beavatkozási területeket, tudjuk, hogy hogyan kell hatékonyan fellépnünk a fenntarthatóság érdekében.”

Már a takarékosság is nagy eredmény

Természeténél fogva a mélyépítés, a geotechnika egy empirikus iparág, emiatt az újdonságok bevezetése sok előkészítést, befektetést, illetve azt is igényli, hogy legyenek olyan partnerek, akik bizalommal állnak az újdonságok bevezetéséhez.  A mélyépítési piacon egyébként az utóbbi 1-2 évben kezdett fókuszba kerülni a fenntarthatóság, de alapvetően még egy útkeresés zajlik.

Fontos hangsúlyozni ugyanakkor, hogy valami attól is lehet környezetbarát, hogy a fejlődő tervezési módszereknek köszönhetően csökken az anyagfelhasználás, így csökken a karbon lábnyom

– vetette fel Szepesházi Attila. A tervezés során történő optimalizáció is már környezetvédelmi eredménnyel kecsegtet. A műszaki vezető elmondta:

a beszállítói lánc teljes egészét kell környezetbaráttá tenni ahhoz, hogy zöld építkezésről beszélhessünk. A HBM megteremti ezt az igényt a beszállítói láncon belül.

Nem minden megrendelőnek van direkt igénye a környezettudatos építkezésre, de ennek lehetőségét mindig örömmel fogadják. A HBM azért is dolgozik, hogy partnereket szerezzen a kivitelezők, beruházók között a fenntartható építkezésre.

A hatások felmérése

Az egyik legfontosabb kezdő lépés a fenntarthatóság megteremtésében az, hogy tudjuk, a tevékenységünk milyen hatással jár a környezetre nézve. A HBM munkaterületein mérhetővé tette a CO2-kibocsátást, hogy adatokat gyűjtsön fenntarthatóságának további javítása érdekében.

A rendelkezésre álló adatoknak köszönhetően megjósolhatja munkái becsült szén-dioxid-kibocsátását, és ami a legfontosabb, láthatja, hogy a munkák mely részei gyakorolják a legerősebb hatást a környezetre.

Ez segít jobb megoldások kidolgozásában a környezet védelmében. Becslések alapján optimalizálták már munkáinkat a 2021-es évben két kelet-magyarországi gyár fejlesztésénél, okos célokat tűztek ki, és adatalapú döntéseket hoztak, hogy elérjék az ügyfelekkel közös szén-dioxid-csökkentési céljaikat.

Konkrét eredményként a cég sikeresen hajtotta végre víztakarékossági kezdeményezést egy budapesti ingatlanfejlesztési projekt mélyépítési munkálatai során.

A magyar ingatlanszektor egyik legjelentősebb beruházásán dolgozva a mélyépítő a résfalon belül létesített vízkitermelő kutakból kinyert vizet használta fel a hálózati víz helyett. A kutakból származó víz felhasználásával összesen 90 kilogrammnyi szén-dioxidot tudtak megtakarítani. A pilot program során a módszert a HBM hatékonynak találta, és azt a célt tűzte ki, hogy a jövőben lehetőség szerint építkezésein ezt a módszert alkalmazza majd. Továbbá a vízminőségtől és adottságoktól függően más technológiáik vízigényét is ezzel, vagy ehhez hasonló alternatív módszerrel szeretnék kielégíteni.

Hamarosan hasonló témák is terítékre kerülnek a szakma egyik legfontosabb rendezvényén.

Együttműködés a felsőoktatással

Az egyik leginnovatívabb lépés ezen a téren a polimer zagy alkalmazása volt az elmúlt évben. A program keretében mélyépítő társaság Magyarországon először alkalmazott polimer zagyot résfalépítéshez egyik debreceni projektjénél. A technológiát a környezeti terhelés csökkentése érdekében vezették be, ugyanis a nemzetközi gyakorlat szerint a munka befejezése után hátramaradó polimer zagy vagy újra felhasználható egy következő projekten, vagy közcsatornába lehet engedni, és nem kell hulladéktárolóba szállítani, mint az egyébként használatos használt bentonitzagyot. A polimer zagy használata csökkenti a szállítással járó környezeti terhelését is, miközben már önmagában a technológia előállítása is környezetbarátabb, mint a bentonité.

A felhasznált anyag továbbá többször újrahasznosítható, és az anyagigény is kisebb.

A megoldás használatának bevezetése ahhoz is hozzájárult, hogy a mélyépítő szorosabbra fűzze együttműködését a Debreceni Egyetemmel, melynek a szakemberképzésben, és az utánpótlásban kiemelt szerepe van. Az egyetem laboratóriumi vizsgálatokban vett részt, hogy támogassa a szóban forgó technológia megfelelő bevezetését.

A cikk megjelenését a HBM Soletanche Bachy támogatta.

Fotó: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Kibertámadás érte a BKK online rendszerét