Nemcsak a gáztárolókat kell feltölteni, a rendszert is át kell vizsgálni
Gazdaság

Nemcsak a gáztárolókat kell feltölteni, a rendszert is át kell vizsgálni

Portfolio
Az Európában kialakult bizonytalan energiapiaci környezetben a gázbeszerzés és a megfelelő gázmennyiség biztosítása központi kérdéssé vált, ugyanakkor az ellátásbiztonsággal összefüggésben kevesebb szó esett az ország energiaellátását biztosító, komplex és nélkülözhetetlen infrastruktúra megfelelő üzemeltetéséről, melyért hazánkban az FGSZ Földgázszállító Zrt. felel. Jó hír, hogy a földgáz mennyiségét és a földgázszállító rendszer technikai állapotát tekintve sincs ok aggodalomra.

A hazai földgáztárolók töltöttsége november 1-jére elérte az 5,38 milliárd köbmétert, azaz az összkapacitáshoz képest 85%-os volt a töltöttségi arány, és a betárolt mennyiség félmilliárd köbméterrel meghaladta a tavaly november eleji értéket is. Amint az alábbi ábra mutatja, a jelenlegi arány magasabb az ilyenkor átlagos értéknél.

magyar gaztaroloi toltottseg221006

Így a hónap elejére kötelezően előírt gázbetárolási minimumszintet közel 50%-kal sikerült túlszárnyalni Magyarországon és a fogyasztásarányos betárolás terén is a harmadik legmagasabb a magyar érték az uniós tagállamok között.

A hazai tárolók töltöttsége tehát jól áll. Kevesebb szó esik azonban arról, hogy

a földgázellátás biztonságának garantálásában a földgázszállító rendszer technikai oldalról való felkészítése is alapvető jelentőségű,

hiszen a Magyarországon felhasznált földgáz minden egyes molekulája ezen a rendszeren halad át. Ezt a feladatot a Földgázszállító Zrt. (FGSZ Zrt.) végzi, amely a nagynyomású földgázszállító rendszer tulajdonosa és üzemeltetője is egyben. A társaság – többek között – felel

  • a határkeresztező vezetékeken az országba érkező, illetve a hazai termelési pontokon betáplálásra kerülő földgáz szállításáért,
  • a tároló üzemeltetőjével együtt a földalatti gáztárolóba történő technikai le – és kitárolásáért,
  • a rendszer folyamatos üzemeltetéséhez szükséges megfelelő nyomás fenntartásáért
  • és a gáz nyomáscsökkentéséért annak érdekében, hogy az betáplálható legyen a lakossági hálózatot ellátó gázszolgáltatók rendszerébe.

Ahogy a fűtési szezon beköszönte előtt a lakossági felhasználók saját otthonukat felkészítik a biztonságos működésre, átnézetik a fűtőtesteket és tesztelik a fűtési rendszert, úgy az FGSZ is hasonlóan körültekintően jár el a nagynyomású földgázszállító rendszer vonatkozásában, azonban annak komplexitásából adódóan esetükben jóval nagyobb léptékű feladatról van szó.

„Gázszállítási rendszerünk felkészítése a téli fűtési időszakra minden évben komoly feladat, hiszen az ország teljes gázfogyasztásának 70%-a ebben a hat hónapban történik. Rendszerünket ilyenkor szigorított vizsgálatnak vetjük alá, hiszen egy hideg téli napon történő esetleges meghibásodás jóval nagyobb kockázattal jár, mint egy alacsonyabb gázfogyasztású nyári napon, amikor valószínűleg meg sem lehetne érezni egy időszakos gázkimaradást. Ilyenkor ugyanis a nagynyomású szállítórendszer kiadási pontjától, a gázátadó állomástól a gázszolgáltató társaságok átvételi pontjáig terjedő vezetékek úgynevezett „puffer” kapacitása fedezi a fogyasztást” – mondta a Portfolio-nak Meggyes Noémi, a társaság üzemvitel irányításért felelős vezetője.

A Földgázszállító Zrt. – amely a Mol-csoport leányvállalata – tulajdonolja és üzemelteti a Magyarország teljes területét behálózó közel 6000 km-es nagynyomású földgázszállító vezetékrendszert, amelynek a távvezetékrendszeren túl további fő elemei a 400 gázátadó állomás, 39 csomópont, 8 kompresszorállomás, 25 fizikai betáplálási pont, a nagybiztonságú zárt technológiai hírközlő hálózat, ami közel 140 ezer technológiai eszközt jelent.

Közel 20 ezer ellenőrzést végeznek évente

Habár ellenőrzések az egész év során történnek, a téli időszakra vonatkozó, célzott technikai felkészülés október 1 és november 15 között zajlik. Ezen időszak során az FGSZ a munkálatokat előre meghatározott, pontos és részletes ütemterv szerint végzi, és a felkészítés adatait szigorú feltételek mellett rögzíti.

„A felkészülés egy előkészítési fázissal indul, ennek során mérnökeink segítségével tételesen, mintegy 100 ezer rendszerelemre kiterjedően meghatározzuk, mely gázszállítási funkciókat szükséges megvizsgálni és ellenőrizni a téli felkészülés során” – tette hozzá Meggyes.

gáztároló
Meggyes Noémi, az FGSZ Zrt. üzemvitel irányításért felelős vezetője a városföldi kompresszorállomáson.

A legfontosabb a gáz szükséges, 45-70 bar közti nyomásának mindenkori biztosítása és annak a kiadási nyomásnak a szabályozása, ill. túlnyomásának biztosítása, melyen az elosztók, és a gázszolgáltató társaságok átveszik a gázt és továbbítják saját rendszerükön keresztül a fogyasztók számára. A nyomáskülönbség következtében fellépő hőmérsékletváltozás miatt a gázt ilyenkor melegítik, megszűrik a szennyeződésektől, illetve „szagosítják” (alapállapotában színtelen és szagtalan a gáz). A komplex gáztechnológia üzemeltetéséhez szükségesek az ipari informatikai rendszerek és a villamosenergia ellátás folyamatos rendelkezésre állása is.

Lényeges a gázmennyiség és -minőség mérése a pontos elszámolás végett, ezért a hideg beköszöntével a téli üzemmenetre alkalmas mérőág használatára állnak át. Az üzembiztos működés szavatolására

a 2022-es évben a téli felkészülés során összesen közel 20 ezer ellenőrzést végeztek el a rendszeren.

Egy konkrét példát említve, a Budapest gázellátásában kiemelt szerepet játszó Soroksár gázátadó állomáson például a téli felkészülés során 62 eszközt kellett átvizsgálni és azokon funkciópróbát végezni. Csak gázátadó állomásból 400 van rendszerben, nem említve a rendszer egyéb kiemelt elemeit, mint a kompresszorállomások, a csomópontok vagy a ki- és betáplálási pontok. Egy ilyen kiterjedésű rendszer átvizsgálásához közel 300 kolléga összehangolt munkájára van szükség minden évben, modern informatikai támogatással.

„Digitális rendszerünk lényeges eleme az az informatikai megoldás, amely tartalmazza a részletes téli felkészülés ellenőrzési-műszaki tervét. A gyakorlatban ezt úgy kell elképzelni, mint egy komplex naptári ütemezőt, ami objektumonként tartalmazza az adott ellenőrzés tervezett időpontját, az elvégzendő feladatokat és az azokat felügyelő felelős mérnök kolléga nevét; mindezt egy konkrét végrehajtási tervbe átültetve. Ezek a feladatok a technológiai szerelők telefonkészülékeire telepített speciális programban jelennek meg, akik a feladat elvégzése után ugyanitt tudják a teljesítést visszaigazolni” – mondta az üzemvitel irányításért felelős vezető.

gázvezeték

„A téli felkészülés lezárásaként készül egy jelentés, amelyben az érintett régió felelős műszaki vezetői nyilatkoznak arról, hogy a rendszer téli üzemmenetre alkalmas. Ez idén is sikeresen elkészült, így a gázszállítási rendszer készen áll a téli üzemmenetre” – mondta Meggyes. Ez a felkészülés lépésről-lépésre, minden évben így zajlik, az elmúlt egy év során azonban a földgázszállítást illetően új kihívásokkal szembesült a társaság: a határkeresztezők forgalmában a szállítási mennyiségek és irányok folyamatosan változtak, akár napon belül is.

Amíg délelőtt teljes kapacitáson üzemelt például az Ausztria irányából szállító HAG vezeték, óránként közel 600 ezer köbméter gázt táplálva a hazai rendszerbe, addig délutánra ezek a szállítások előfordult, hogy jelentősen visszaszorultak. De Csanádpalotán, a román-magyar határponton sem példa nélküli a napon belüli irányváltás. Ezek a hullámzások a rendszeregyensúly fenntartása szempontjából folyamatos éberséget és szakmai hozzáértését követelnek meg annak érdekében, hogy a gázvezeték rendszer minden pillanatban rendeltetés-szerűen működhessen az ország teljes területén, és így az ország ellátásának biztonsága szavatolva legyen.

A cikk megjelenését a Földgázszállító Zrt. támogatta.

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
olaszorszag-italia-szicilia-terkep