Itt a zöld-boom a beruházásoknál, finanszírozásnál és az egész üzleti szférában
Gazdaság

Itt a zöld-boom a beruházásoknál, finanszírozásnál és az egész üzleti szférában

Portfolio
Összefort a gazdasági élet és a fenntarthatóság minden területe, nincs finanszírozás a zöld szempontok nélkül, az energiapiac jövőjét is a megújuló energiamegoldások dominálják, az agrárium egyre inkább szakítani kénytelen a hagyományos, eddig megszokott megoldások alkalmazásával, de a közlekedésszervezés, a városok, épületek, ingatlanpiaci folyamatokat is a környezeti szempontok határozzák meg. Az üzleti világ legnagyobb vállalatai, és már a kisebbek is az ESG szempontoknak való megfelelés jegyében hoznak stratégiai döntéseket, ebben a szellemben választanak fejlesztési pályákat. Nem a jövő, hanem a jelenünk gazdasági folyamatai alakultak át. Minden iparág, minden szereplőjét érintik azok a kérdések, amiket a szeptember 12-i Sustainable World konferencián, a fenntartható üzleti élet találkozóján feszegetünk.

A őszi fenntarthatósági konferenciánk a legfontosabb, zöld átalakulásban érintett területekre, témákra fókuszál, úgymint a fenntartható gazdaság, a finanszírozás, az ESG, a megújuló energia, a zöld infrastruktúra, a nettó zéró vállalati célok, marketingstratégiák vagy a zöld agrárium.

Ha még nem ismered a Sustainable World konferenciát, most bemutatjuk, hogy miért érdemes eljönnöd, milyen témákra, szakmai programra és élményekre számíthatsz.

Fenntartható-e a jelenlegi gazdaság?

A gazdaság zöldítési lehetőségeiről a Sustainable World konferencián többek között Dr. Petri Bernadett, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda ügyvezető igazgatója tart előadást, valamint az OTP Bank Zöld Program Igazgatóságának ügyvezető igazgatója, Pókos Gergely. A különböző iparágak nagyvállalatainak képviselői egy vezetői kerekasztalban mutathatják be, hogy miként készülnek a zöld forradalomra, hogyan lehet stratégiai döntéseket hozni a fenntarthatóság jegyében, és, hogy az adott iparágban milyen nehézségekkel néznek szembe. Többek között a CPI Hungary, a Spar Magyarország, illetve a Waberer's képviselői azok, akik megszólalnak a saját tapasztalataikról.

ESG-nek megfelelően finanszírozni - Ez már a jelen

A konferencia délelőtti részében a klímakockázatok hitelezési kockázatairól, valamint a bankok, finanszírozási intézmények stratégiáiról lesz szó. A résztvevők megismerhetik többek között az ING Bank, az OTP Bank, a K&H álláspontját, valamint az ESG szempontoknak való megfelelésben az MBH Bank nettó zéró céljait is. Ezek azok az intézmények, amelyeknek a hosszú távú klímasemlegességi céljaik nagyban befolyásolják a tőkeallokációs mechanizmusokat, minden vállalat, amely valaha banki, hitelezési finanszírozási lehetőséget keres a jövőben, annak illeszkednie kell a hitelező stratégiájához, különben nem, vagy csak extra magas költségek mellett maradhat játékban.

A finanszírozás mellett az ESG követelményeket sem hagyhatjuk ki a szeptember 12-i Sustainable World 2023 konferencia témakörei közül, hiszen a közvetett és közvetlen kibocsátások, valamint a társadalmi és vállalatirányítási aspektusok már szabályozási szintre léptek sok-sok nagyvállalatnál. Az érintettek köre, illetve a megválaszolandó kérdések száma is egyre csak bővül.

Megújuló energia és zöld infrastruktúra

Megújuló energia nélkül nincs jövő, és fenntarthatósági konferencia sem. A délutáni előadásaink, illetve beszélgetéseink azt feszegetik, hogy Magyarország napenergia-boomja vajon milyen növekedési ütemet tud tartani, a volatilitással fémjelzett pénzügyi és rendelkezésre állási problémákra mi a válasz, milyen további aggasztó és akadályozó tényezőkre kell most igazán figyelni, valamint hogyan miként tudjuk a klímastratégiai szempontokat is beépíteni az energiapolitikába.

Az energiapiaci kihívások mellett az ingatlanszektor és a közlekedés is komoly átalakulások megy keresztül, az új technológiák a közlekedés jövőjét is meghatározzák, míg a régi és új épületek közötti fenntarthatósági és pénzügyi megfontolások is egyre inkább egymásnak feszülni látszanak. Ezek azok a kérdések, amelyek mellett nem mehet el egy-egy iparág, ha a jövőre nézve hoz döntéseket.

Marketing greenwashing nélkül

Új vizekre is evez az idén négyéves fenntarthatósági találkozónk, amely immár egy külön színpadon mutatja be azon vállalatok marketinggyakorlatait, amelyek élen járnak vagy a környezetbarát megoldásokban, vagy az ESG két igen nehezen megfogható, mérhető - társadalmi és vállalatirányítási - területein. Nem egyszerű a vállalati értékeket megfelelően átadni a jelenlegi, vagy a leendő munkatársaknak, főleg úgy, hogy a különböző generációknak egészen más elképzeléseik vannak a fenntarthatósági programok, célok mélységéről, hasznosságáról. Ezekről a nehéz, gyakran vitás helyzeteket eredményező kérdésekről is beszélgetni fogunk a legtapasztaltabb marketingvezetőkkel a Marketing Stage-en.

Zöld agrárium

A 2023-as Sustainable World konferencia egy másik újdonsága, hogy idén már a zöld agrárium is kitüntetett figyelmet kap. A precíziós gazdálkodás, a "no till" iskola, valamint a carbon farming csak néhány azon érdekes megközelítések közül, amivel a gazdálkodók napjainkban szembesülnek. Az agrárgazdaság, amely minden pillanatban ki van téve az éghajlatváltozásból eredő szélsőségeknek, az egész élelmezési rendszerünket, a vízgazdálkodásunkat alapjaiban határozza meg, így kétség sem fér hozzá, hogy a fenntarthatósági szemléletnek ebben az iparágban is nagy szerepe kell, hogy legyen.

Jövő vállalatai

A konferencia zárásaként olyan, általánosságban minden vállalatot érintő kérdéseket teszünk fel, mint az ellátási láncok zöldülése, vagyis az a folyamat, ami a nagyvállalatok beszállítóit tereli egy új irányba, valamint a digitalizáció, illetve a jövőről alkotott elgondolások feltárása, a gazdasági élet jól ismert szereplőinek véleménye alapján. A konferencia utolsó beszélgetésében a jövő gazdaságáról ifj. Chikán Attilát, az Alteo vezérigazgatóját kérdezzük majd meg.

Még mindig nincs vége!

A fenntarthatósági szakmai találkozó a Green Awards díjátadóval zárul. Az ünnepségen azokat a vállalatokat, programokat, zöld megoldásokat díjazzuk, amelyek valóban tesznek a környezetünkért, a társadalmunkért, és az élhetőbb jövő kialakításáért.

A Portfolio egyik legdinamikusabban növekvő konferenciája idén új helyszínre költözik, a környezetközeliséget, és a díjátadó ünnepi hangulatát a Millenáris Nemzeti Táncszínház biztosítja.

Így zajlott a tavalyi Sustainable World konferencia!

A cikk saját termék népszerűsítését szolgálja.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
verseny