dunaferr dunaujváros
Gazdaság

A gyárkapun belülre kerülhet végre a Dunaferr új tulajdonosa

Csiki Gergely
Sanjeev Gupta, a Liberty Steel Group ügyvezető elnöke ma a dunaújvárosi acélműben fogadta Novák Katalin köztársasági elnököt. Az államfő a városban tett látogatásának alkalmából kereste fel a vállalatot, Fónagy János és Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium miniszterhelyettese, illetve államtitkára, valamint Mészáros Lajos, a választókörzet országgyűlési képviselője kíséretében. A bejárást követő GFM-Liberty által szervezett sajtótájékoztatón kiderült: az új tulajdonos hivatalosan hétfőtől veheti át a gyárat az EU engedélyének megszerzése után.

Az új tulajdonos a legmagasabb szinten képviseltette magát a dunaújvárosi vasműben pénteken Novák Katalin köztársasági elnök látogatása alkalmával.

Tudomásom szerint hétfőtől belép a tulajdonosi jogokba a Liberty Steel

- jelezte a sajtóbejárással egybekötött tájékoztatón Mészáros Lajos, aki szerint a város meghatározó foglalkoztatója a vasmű. Korábban az egész város a gyár kiszolgálására épült, az emberek ezért ragaszkodnak ehhez a gyárhoz. A családok, a beszállítók, a szolgáltatók mind-mind profitálnak abból, hogy életben maradt a vasmű, ellenkező esetben szociális katasztrófa fenyegette volna az egész térséget - mondta a képviselő, aki megköszönte a GFM és a Liberty Steel illetékeseinek a rendkívüli segítséget.

liberty dunaújváros dunaferr
Forrás: Portfolio

Fónagy János felidézte, hogy korábban az ózdi acélműben töltött 15 évet, ezért pontosan tudja, mit jelent egy ilyen gyár a dolgozóknak, a családoknak a megélhetésük szempontjából és hogy mit jelent a kohászat fennmaradása a térség számára. A Liberty Steel aktív közreműködésével biztosítva látjuk a vasmű hosszú távú működtetését - fogalmazott a GFM miniszterhelyettese.

Betonacélra, hengerelt acélra minden országnak szüksége van. Ez a gazdaság szuverenitásának egyik fontos eleme - húzta alá Fónagy János, aki szerint nagyon fontos a kormány számára a munkakultúra fenntartása. Rendkívül fontos a magyar ipar számára az, hogy az acélgyár működjön - fűzte hozzá.

Mindenképpen gratulálok a dunaújvárosi dolgozóknak, hogy kitartottak a munkahelyük mellett és köszönöm nekik, hogy megőrizték hitüket a munkájukban - emelte ki a miniszterhelyettes.

Fábián Gergely szintén arról beszélt a sajtóeseményen, hogy az acélipar stratégiai ágazat a kormány számára. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára felidézte a kormány és a tárca lépéseit, amíg a lassan egy éve tartó hosszú folyamat, a működés fenntartásán, gyár megmentésén, a felszámoláson, az értékesítésén keresztül, eljutott a jelenlegi fázisig.

A zöld acélban látjuk az acélipar jövőjét.

Ehhez minden alapanyag megvan és a kiváló munkaerő is rendelkezésre áll - jelezte a miniszterhelyettes.

Ajay Aggarwall, a Liberty Steel Group európai elnöke az eseményen úgy fogalmazott, hogy megosztották Novák Katalinnal a zöld acélra vonatkozó terveiket, amit itt a dunaújvárosi vasműben terveznek megvalósítani. Itt a szakember a dekarbonizációs törekvéseket és az új elektromos ívkemence termelésbe állítását említette.

Erről nemrégiben részletesen írtunk:

Az alapítványunkról és a zöld acél akadémiáról is beszéltünk a köztársasági elnök asszonnyal, ezek a Libertynél működnek jelenleg is, ugyanis a család és az oktatás alapvető értékek a vállalatcsoportnál - mondta Ajay Aggarwall, aki a Portfolio azon kérdésére, hogy ahogy elhangzott korábban, hamarosan lezárulhat a tulajdonosi átadás-átvétel folyamata, úgy válaszolt: a következő héten kereshetjük ezzel a kérdéssel.

Ajay Aggarwall arról is beszélt, hogy nagyon fontos számukra, hogy a munkavállalók megtartották ezt az üzemet ebben az állapotban és ennek is volt köszönhető, hogy a gyár túlélje a nehéz időszakot. Emlékeztetett arra is, hogy a GFM-mel közösen mentették meg a dunaújvárosi vasműt, és most

elkezdődhet a munka a fenntartható jövő érdekében.

Fábián Gergely kérdésre válaszolva megemlítette: a zöld acél érdekében az új technológiára történő átállás 18-24 hónap lehet. Azt is hozzátette, hogy szerinte jó hír, hogy látni azt a trendet egész Európában, hogy a zöld acélt Európa szerte támogatják a kormányok és EU-források is rendelkezésre állnak ebben a folyamatban. A kormány is dolgozik ezen az ügyön - jelezte az államtitkár.

A gyár egyébként jelenleg augusztus óta áll, mivel a jelenlegi gyenge acélipari környezetben a felszámoló az új tulajdonos tudomásával arról döntött, hogy leállítja a termelést. Az akkori hírek arról szóltak, hogy az állás három hónapra szól.

dunaferr liberty steel
Forrás: Portfolio

A Dunaferr értékesítésének elmúlt néhány hónapban végbement folyamatáról, illetve annak hátteréről korábbi cikkeinkben részletesen írtunk:

dunaferr liberty steel
Forrás: Portfolio

Címlapkép forrása: Portfolio

Keddig még maradhat a semmittevés a forint piacán
Property Awards, kép forrása: Stiller Ákos/Portfolio
pfizer vakcina gyógyszergyártó
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
alkohol bor