A gyárkapun belülre kerülhet végre a Dunaferr új tulajdonosa
Gazdaság

A gyárkapun belülre kerülhet végre a Dunaferr új tulajdonosa

Sanjeev Gupta, a Liberty Steel Group ügyvezető elnöke ma a dunaújvárosi acélműben fogadta Novák Katalin köztársasági elnököt. Az államfő a városban tett látogatásának alkalmából kereste fel a vállalatot, Fónagy János és Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium miniszterhelyettese, illetve államtitkára, valamint Mészáros Lajos, a választókörzet országgyűlési képviselője kíséretében. A bejárást követő GFM-Liberty által szervezett sajtótájékoztatón kiderült: az új tulajdonos hivatalosan hétfőtől veheti át a gyárat az EU engedélyének megszerzése után.

Az új tulajdonos a legmagasabb szinten képviseltette magát a dunaújvárosi vasműben pénteken Novák Katalin köztársasági elnök látogatása alkalmával.

Tudomásom szerint hétfőtől belép a tulajdonosi jogokba a Liberty Steel

- jelezte a sajtóbejárással egybekötött tájékoztatón Mészáros Lajos, aki szerint a város meghatározó foglalkoztatója a vasmű. Korábban az egész város a gyár kiszolgálására épült, az emberek ezért ragaszkodnak ehhez a gyárhoz. A családok, a beszállítók, a szolgáltatók mind-mind profitálnak abból, hogy életben maradt a vasmű, ellenkező esetben szociális katasztrófa fenyegette volna az egész térséget - mondta a képviselő, aki megköszönte a GFM és a Liberty Steel illetékeseinek a rendkívüli segítséget.

liberty dunaújváros dunaferr
Forrás: Portfolio

Fónagy János felidézte, hogy korábban az ózdi acélműben töltött 15 évet, ezért pontosan tudja, mit jelent egy ilyen gyár a dolgozóknak, a családoknak a megélhetésük szempontjából és hogy mit jelent a kohászat fennmaradása a térség számára. A Liberty Steel aktív közreműködésével biztosítva látjuk a vasmű hosszú távú működtetését - fogalmazott a GFM miniszterhelyettese.

Betonacélra, hengerelt acélra minden országnak szüksége van. Ez a gazdaság szuverenitásának egyik fontos eleme - húzta alá Fónagy János, aki szerint nagyon fontos a kormány számára a munkakultúra fenntartása. Rendkívül fontos a magyar ipar számára az, hogy az acélgyár működjön - fűzte hozzá.

Mindenképpen gratulálok a dunaújvárosi dolgozóknak, hogy kitartottak a munkahelyük mellett és köszönöm nekik, hogy megőrizték hitüket a munkájukban - emelte ki a miniszterhelyettes.

Fábián Gergely szintén arról beszélt a sajtóeseményen, hogy az acélipar stratégiai ágazat a kormány számára. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára felidézte a kormány és a tárca lépéseit, amíg a lassan egy éve tartó hosszú folyamat, a működés fenntartásán, gyár megmentésén, a felszámoláson, az értékesítésén keresztül, eljutott a jelenlegi fázisig.

A zöld acélban látjuk az acélipar jövőjét.

Ehhez minden alapanyag megvan és a kiváló munkaerő is rendelkezésre áll - jelezte a miniszterhelyettes.

Ajay Aggarwall, a Liberty Steel Group európai elnöke az eseményen úgy fogalmazott, hogy megosztották Novák Katalinnal a zöld acélra vonatkozó terveiket, amit itt a dunaújvárosi vasműben terveznek megvalósítani. Itt a szakember a dekarbonizációs törekvéseket és az új elektromos ívkemence termelésbe állítását említette.

Erről nemrégiben részletesen írtunk:

Az alapítványunkról és a zöld acél akadémiáról is beszéltünk a köztársasági elnök asszonnyal, ezek a Libertynél működnek jelenleg is, ugyanis a család és az oktatás alapvető értékek a vállalatcsoportnál - mondta Ajay Aggarwall, aki a Portfolio azon kérdésére, hogy ahogy elhangzott korábban, hamarosan lezárulhat a tulajdonosi átadás-átvétel folyamata, úgy válaszolt: a következő héten kereshetjük ezzel a kérdéssel.

Ajay Aggarwall arról is beszélt, hogy nagyon fontos számukra, hogy a munkavállalók megtartották ezt az üzemet ebben az állapotban és ennek is volt köszönhető, hogy a gyár túlélje a nehéz időszakot. Emlékeztetett arra is, hogy a GFM-mel közösen mentették meg a dunaújvárosi vasműt, és most

elkezdődhet a munka a fenntartható jövő érdekében.

Fábián Gergely kérdésre válaszolva megemlítette: a zöld acél érdekében az új technológiára történő átállás 18-24 hónap lehet. Azt is hozzátette, hogy szerinte jó hír, hogy látni azt a trendet egész Európában, hogy a zöld acélt Európa szerte támogatják a kormányok és EU-források is rendelkezésre állnak ebben a folyamatban. A kormány is dolgozik ezen az ügyön - jelezte az államtitkár.

A gyár egyébként jelenleg augusztus óta áll, mivel a jelenlegi gyenge acélipari környezetben a felszámoló az új tulajdonos tudomásával arról döntött, hogy leállítja a termelést. Az akkori hírek arról szóltak, hogy az állás három hónapra szól.

dunaferr liberty steel
Forrás: Portfolio

A Dunaferr értékesítésének elmúlt néhány hónapban végbement folyamatáról, illetve annak hátteréről korábbi cikkeinkben részletesen írtunk:

dunaferr liberty steel
Forrás: Portfolio

Címlapkép forrása: Portfolio

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
hőhullám