Ingatlan

A magyar Las Vegas története

Soha véget nem érő történetnek tűnik a Magyarországra megálmodott kaszinóváros, az Eurovegas. A projekt beindulásának tervei ugyan már 2004 óta keringenek a sajtóban, érdemi lépésnek nevezhető előrehaladás azonban csak az elmúlt időszakban kezd látszódni. Az első ütemben is már 415 millió eurót igénylő beruházás körül sűrűsödnek az események és a legutolsó hírek szerint 2014 tavaszán átadásra kerül sor. Hogyan jutottunk a termőföldtől az élményvárosig? A bezenyei megaprojekt története.
"A projekt 1998-99-ben kezdődött, amikor a bezenyei tulajdonosoktól megvásárolta a földeket egy befektető társaság és ezeket belterületté minősítették át. 2001 végén, 2002 elején az összes külterületi szántó amit megvásároltak, ipari és építési területté lett minősítve. Ezekből a területekből Bezenyéhez összességében 245 hektár tartozik, további mintegy 60 hektár pedig Hegyeshalomhoz, így összesen 300-320 hektárról lehet beszélni. Az első hírek még egy úgynevezett "kristályváros" megépüléséről szóltak, ami azonban hamar elhalt, a kaszinóváros ötlete pedig 2004-ben kezdte el bejárni a sajtót." - mondta Kammerhofer Róbert, aki 2006 óta polgármestere Bezenyének. Bár az események a kilencvenes évek végén kezdtek felpörögni, a teljes területet Hans Asamer, a betoniparban ismert osztrák vállalkozó az 1990-es évek végétől kezdte felvásárolni; először egyedül, majd Alfred Supersbergerrel és Rudolf Seyfrieddel közösen.

A magyar Las Vegas története
Az Eurovegas életének egyik meghatározó állomása volt, amikor 2006-ban a Pénzügyminisztérium kiírt egy koncessziós szerződést, melynek nyertese "legfeljebb öt játékkaszinó egységet magában foglaló kaszinókomplexumot működtethet húsz éven át, de csak Győr-Moson-Sopron megye bizonyos településeinek közigazgatási területén belül." Pár héttel később pedig már arról cikkezett az osztrák sajtó, hogy a Magyar Állam 49 millió eurós támogatást ígért a bezenyei kaszinóváros mellett élményvárost fejlesztő Lukale Investment & Development AG-nek. Ezt akkor a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium nem erősítette meg, de a tárgyalások tényét elismerték.

Asamer eredeti ötlete szerint 5 kaszinó épült volna Las Vegas-i mintára, 25 ezer játékautomatával és 1200 játékasztallal, valamint öt luxushotel hatezer szobával. A negyven-ötven emeletes szállodák mellé pedig egy 140 méteres tornyot is megálmodtak, mindezeket öt ütemben megvalósítva. A Lukale partnere a konzorciumban a 25 százalékkal részesedéssel bíró Merryl Lynch volt, a kaszinók építésébe pedig nem kisebb játékost vontak be, mint a Las Vegas-i székhelyű Ellis Gaming-et, a finanszírozást mindehhez pedig a Citigroup nyújtotta volna. 2006 áprilisában nem kisebb lökést kapott a projekt, minthogy maga Kóka János, egykori gazdasági és közlekedési miniszter is megerősítette a fejlesztés megvalósulásának hírét, és fény derült arra is, hogy a kormány valóban támogatást nyújtott volna a Lukale Zrt. komplex idegenforgalmi szolgáltatásokat nyújtó szálloda- és bevásárlókomplexum, valamint élményváros projektjéhez. A fejlesztés megvalósítására a Lukale Zrt. egyébként még 2004-ben egy Doxeon Investment & Consulting Ltd. névre hallgató ciprusi bejegyzésű projektcéget is létrehozott.

Viták a háttérben A befektetői csoport eredeti terve a teljes projekt, és ezáltal különösen az ingatlanok nemzetközi kaszinóüzemeltető részére történő eladása volt, mivel maguknak a befektetőknek nem voltak tapasztalataik a kaszinóüzletben. Így 2006-ban átfogó ingatlan adásvételi szerződést kötöttek egy nagy Las Vegas-i kaszinóüzemeltetővel (Las Vegas Sands). Eszerint az adásvételi szerződés szerint a Las Vegas Sands terve az volt, hogy 300 millió euró vételárért megszerzi mindkét ingatlant, mivel a Las Vegas Sands részt vett a folyamatban lévő kaszinókoncesszióra kiírt pályázaton (a befektetői csoport nem vett részt a pályázaton). A Las Vegas Sands végül megnyerte a kiírt kaszinókoncessziót leányvállalata, a Venetian Hungary (ma Centrope Holdings Limited) által. Az adásvételi szerződést azonban nem foganatosították, mivel a Las Vegas Sands más projektek miatt elállt a szerződéstől. Az elállás során a Las Vegas Sands a koncessziós társaságot, és ezzel a Centrope Holdings Limited-et is a befektetői csoportra ruházta át. A növekvő pénzügyi válság miatt meghiúsult PBL/Guggenheim/Eighth Wonder tárgyalások után a projekttulajdonosok, Hans Asamer és Alfred Supersberger a rossz gazdasági környezet ellenére úgy döntöttek, hogy tovább fejlesztik a projektet. Ebben az időben alakult ki a nézeteltérés Rudolf Seyfrieddel, összprojektbeli részesedése kapcsán, különösen a Seyfried és gazdasági társasága általi tartozás, ennek nagysága és esedékessége esetében, egy belső átszervezés (az ingatlantársaságok eladása) tekintetében érvényességre juttatott követelés miatt. Asamer, Supersberger, valamint Seyfried egy alapvető megegyezést értek el e vitával kapcsolatban, melyet a közeljövőben véglegesen rendeznek.



A magyar Las Vegas története
2007 nyarán újabb hírek érkeztek, miszerint az akkor már Eurovegas Hungary Zrt. néven futó projekt kisebbségi tulajdonosa szerint a hatósági engedélyezési eljárástól függően 6 hónapon belül megkezdődhetett volna a projekt kivitelezése. Ez azért is volt fontos, mivel a Pénzügyminisztérium akkori tájékoztatása alapján az első egységnek legkésőbb 2010. november 1-jén meg kellett volna kezdenie a működését. A kitétel szerint amennyiben ez nem sikerül, úgy a szerződést a minisztérium felbonthatja. Majd újabb hosszú csend és hallgatás, valamint minden bizonnyal rengeteg háttérmunka következett. 2008 decemberében aztán a projekt még lassabb megvalósulását vizionálták, hiszen felmerült, hogy az osztrák hatóságok környezeti hatástanulmány készítésére kötelezik a beruházót. Ekkor Alfred Supersberger az Eurovegast fejlesztő Supersberger Projektentwicklungs GmbH ügyvezető igazgatója, még úgy nyilatkozott, nem tart jelentős késéstől. A környezeti hatástanulmány körüli aggályok pedig hamar eloszlottak.

Majd jött az újabb rémhír az Eurovegas számára. 2009 októberében a Demján Sándor tulajdonában lévő TriGranit bejelentette, hogy Pozsony határában mintegy 1,5 milliárd euró értékű szórakoztató megakomplexumot épít, vagyis a bezenyeihez hasonló kaszinó- és élményvárost. A szlovákok azonban meggátolták, hogy beinduljon a projekt, ezért először arról szóltak a hírek, hogy a vízió átköltözik Magyarországra, konkrétan Rajka és Bezenye térségébe. A TriGranit kaszinóberuházási tervei azonban hamarosan homályba vesztek. A következő akadályt 2010 októberében görgették az Eurovegas elé. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) ugyanis elkezdte vizsgálni a bezenyei beruházást is. Az Eurovegas azonban ezt is túlélte, nem úgy, mint a sukorói King's City, vagy a Hajógyári-szigetre tervezett Álomsziget, amik szintén a feledés homályába, illetve a tárgyalóterem falai közé merültek.


View Larger Map

Mintegy kétéves csend után úgy tűnt, Bezenye és az Eurovegas újjáéledése 2011 nyarán megindul. A fejlesztő akkori közlése szerint sikerült a komplexum első ütemére finanszírozást szerezni. Megkezdődött a tereprendezés, és átalakították a vasúti átjárót is a teherautók számára. Bár napokon belüli alapkőletételt és az építkezés beindulását ígérték, ez akkor elmaradt. Végül elérkeztünk 2012 végéhez, amikor elkezdtük írni a kaszinóváros fejlesztésének legújabb fejezetét. A fejlesztők pozitív változásokról számoltak be, és két új befektetővel kiegészülve 60%-ra tudták növelni a finanszírozáshoz szükséges önrészt. Tény, hogy manapság 50-60 százalékos önrész alatt szinte szóba sem állnak a bankok a fejlesztőkkel, így ez egy alapvető, de nem feltétlen elégséges feltétele a projekt megvalósításának.

A gigaprojekt fázisairól, a beruházás összköltségéről, a leendő szolgáltatásokról és megvalósuló funkciókról az eltelt mintegy 10 év alatt a legkülönbözőbb verziók keringtek. Az utolsó fejlesztő által közölt információk szerint az első ütem költsége 415 millió eurót (120 milliárd forintot) tesz ki, amelyben szálloda, kaszinó, és egyebek mellett koncert- és rendezvényközpont kerül megvalósításra. A projekt gerincét adó kaszinót a Hard Rock Cafe üzemelteti majd, amely világszerte 150 Hard Rock Cafét, és 56 országban kaszinókat is menedzsel.

A magyar Las Vegas története
A koncesszió megszerzése

A projekt lelkének számító koncessziós jog megszerzésére 2006 januárjában írt ki pályázatot a Magyar Állam pénzügyminisztere. A húsz évre szóló engedély tenderére a határidőig egyetlen pályázó, a Venetian Hungary Limited jelentkezett. A tendert konkrétan Bezenyére, vagyis az Eurovegasra írták ki. A korábbi információnk szerint a Venetian a meghatározott minimum koncessziós díjat meghaladó ajánlattal nyert, ami kaszinónként évi 1070 millió forint. A megnyert pályázatot még szerződéskötés előtt módosították, mivel a Venetian neve megváltozott és a cég Eurovegas Hungary néven működött tovább. A szerződés alapján legkorábban 2007 novemberében kezdhette volna meg maximum öt, első kategóriás kaszinó a működését.

Szórakozás felsőfokon Az Eurovegas Entertainment Komplex első üteme magában foglal egy Hard Rock kávézót, egy steakhouse-t, egy sörkerttel kombinált bajor sörözőt, egy 1000 fős befogadóképességű diszkót és 4000 fős koncert- és rendezvényközpontot, különböző üzleteket valamint egy Las Vegas-i stílusú kaszinót. A Hard Rock International üzemelteti majd az újonnan létesített turisztikai centrumot: az első osztályú kaszinó (First Class Gaming Opportunity) mellett többek között egy Hard Rock Live arénát is, amely 4000 fő szórakoztatását biztosítja. Az arénát a legújabb műszaki megoldások alkalmazásával tervezték, és az AEG-vel (O2 Arena London) közösen üzemeltetik majd. A központ hazai és nemzetközi sztárokat és show-kat vonultat majd fel, fél Európából vonzva majd a látogatókat. A tervek szerint hetente egy világszerte ismert sztár, illetve nemzetközileg ismert előadó lép majd fel. Az első építési fázis része továbbá a 350 szobás szállodaépület, valamint egy fürdő is. A "Hard Rock Hungary" szállodatorony magassága által már messziről szembetűnik majd, minden környező autópályáról és Pozsonyból is jól látható lesz, amely aztán az Eurovegas turisztikai központ egyik fő ismertetőjeleként is szolgál majd.



A magyar Las Vegas története
Mit jelent mindez Bezenyének

Az első ütemben megvalósuló fejlesztések üzemeltetéséhez mintegy 1200 új munkahely létesül, de Kammerhofer várakozásai szerint közvetve akár 11 ezer munkahely is teremtődhet a beruházás által. Az építkezés pedig közvetve 700 embernek ad majd munkát. Mindeközben a beruházó cég évente 62 millió forint adót fizet a településnek a földterületek után, amit a polgármester elmondása szerint még egyszer sem mulasztottak el. "Ennek köszönhetően pedig van iskolánk, óvodánk, az elmúlt 6 évben meg tudtuk valósítani az infrastruktúrafejlesztéseket, kerékpárutat építettünk, ami a Pozsonyt Béccsel összekötő kerékpárút része" - mondja Kammerhofer. Bár az új munkahelyeknek még mindig csak a híre van meg, a településen egykor földtulajdonnal rendelkezők közül sokan kimondottan jól jártak már, hiszen korábbi értesülések szerint 5-6 szoros áron értékesítették a rossz minőségűnek számító 5-6 aranykoronás földjeiket.

A település kasszájába folyamatosan befolyó több tízmilliós adóbevételen túl, ami a beruházás megvalósulása után várhatóan megsokszorozódik, egyéb pozitív, illetve negatív változásokkal és hatásokkal is számolniuk kell a helyieknek. Maga az építkezés is már önmagában komoly gazdasági potenciált jelent azoknak, akik a több száz munkás elszállásolására, étkeztetésére, kiszolgálására rendezkednek be. Eleinte a munkások tömegei, később pedig a vendégek tízezrei fogják várhatóan gyökeresen átalakítani a békés kistelepülés mindennapjait. Napokig lehetne sorolni a tömeggel járó különböző áldásos és kellemetlen hatásokat, ám az már most borítékolható, hogy amint a valóságban is beindul a nagyüzemi szerencsejáték, Bezenye repülőrajtot vesz a leggazdagabb magyar települések listájának teteje felé.

A magyar Las Vegas története
Az ingatlanárakat és a település népességének növekedését tekintve, a polgármester elmondása szerint egyelőre inkább Pozsony közelsége a befolyásoló tényező, mintsem a kaszinóprojekt árfelhajtó és új lakosokat vonzó hatása. Bezenye ma tulajdonképpen Pozsony agglomerációjaként értelmezhető, hiszen a magyar település alig 18 kilométerre fekszik Pozsonytól, és a belvárosba alig 20 perc alatt be lehet jutni, ami sokszor jóval gyorsabb, mint akár Pozsonyon belül a közlekedés. Az ingatlanárakon azért komolyan meglátszott a pozsonyi lakásárak elszabadulásának hatása. Egy 15-18 milliós családi ház ára 2-3 év alatt 40-50 millióra is felszökött a csúcsidőkben, ezért a pénzért akkoriban Pozsonyban csak egy panel lakást kapott az ember, meséli a polgármester. Az árak a válság hatására racionalizálódtak és a jelenlegi kínálatban leginkább 20-30 millió forint körüli családi házakat lehet találni.

A magyar Las Vegas története
A projekt számokban

Kérdéseinket a projekttel kapcsolatban feltettük a fejlesztőnek is, aki továbbra is azt tervezi, hogy az építkezést még 2013 telén elindítja, a megnyitóra pedig már 2014-ben sor kerülhet. A jelenlegi tervek szerint három projektfázis rendelkezik engedéllyel, melyből az elsőben a 355 lakosztályos hotel, a már említett 4000 férőhelyes rendezvényterem, az első kategóriás, és az 1200 fő befogadására alkalmas kaszinó 10 étteremmel és bárral, valamint egy éjszakai klubbal kerül kialakításra. Az első ütem tervezett összköltsége 415 millió euró, ám a további ütemek költsége egyelőre nem kiszámítható tételek, a fejlesztő elmondása szerint. A fejlesztő korábban azt nyilatkozta, hogy a projektet túlnyomórészt saját forrásból kívánják finanszírozni, ám január elején bejelentették, hogy két új beruházó is beszáll a projektbe. A bezenyei kaszinóprojekt új befektetői a Kimberly Group, valamint egy nem nevesített spanyol befektetői csoport. Az együttműködésnek köszönhetően az Eurovegas projekt immár 60 százalékos saját erőt tud felmutatni, ezáltal a fennálló összeg finanszírozása megvalósítható, közölte Alfred Supersberger a projekt egyik tulajdonosa.

Egy ilyen léptékű beruházáshoz szükségszerűen beindul az infrastruktúra nagyütemű fejlesztése is. A meglévő M15-ös autópályához lehajtó is létesült, amelyet 350 millió forint saját forrásból finanszírozott a fejlesztő. A lehajtó csatlakozást jelent az európai úthálózathoz, továbbá közvetlen busztranszfert terveznek létrehozni Bécsből és Pozsonyból, a környező repterekről, valamint a hegyeshalmi vasútállomásról. Az évi 100 millió eurós forgalomra és kb. 3 millió látogatóra számító projektnek szüksége is lesz a minden tekintetben egyedülálló lefedettség és elérhetőség fejlesztésére, hiszen a most már több ízben hangoztatott világsztárokkal akár egész Európa potenciális vonzáskörzete lehet, ami pedig komoly felkészültséget kíván.

A magyar Las Vegas története
A polgármester elmondása szerint a megvalósulás valószínűségét növeli az is, hogy a területek megvásárlásába ölt százmilliókon túl már a közműveket is elvitték a területig, és a tervezések is jelentős költséget jelentettek eddig. Nagy lökésnek gondolták Bezenye vezetői a tavaly módosított szerencsejáték törvényt is, ami egy tollvonással betiltotta az országban a játékautomaták működését, és csak a koncesszióval rendelkező három hazai élő kaszinó működését engedélyezi. Az ötletgazda-tulajdonos Hans Asamer azonban ezzel kapcsolatban óvatosságra intett. Véleménye szerint, ha ezt meg lehetett tenni, akkor az Eurovegas projektet hátrányosan érintő szabályt is bármikor hozhat az aktuális hatalom. A fejlesztő által jelenleg tulajdonolt koncesszió a megnyitástól számítva 20 évig érvényes, és közös megállapodással további 10 évre meghosszabbítható. "Én egyébként eléggé szkeptikus voltam, de a befektetőkkel tartott találkozók után azt tudom mondani, hogy a jelenlegi helyzetben - különösen annak fényében, hogy a szerencsejáték törvény is változott - szerintem ők most el fognak indulni." - zárta a kaszinóváros megvalósulásának realitására vonatkozó szavait Kammerhofer.
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Liberty Hotel_big, tribe