Ingatlan

Kiderült, kik vásárolják fel Budapestet

Bár a tavalyi év végén az ingatlan-tanácsadók többsége még félve merte kimondani, hogy az idei évre akár az 1 milliárd eurót is meghaladó ingatlanbefektetési volumenre számít, jelenleg már 2 milliárd euróról szóló várakozásokkal is találkozhatunk. 2016 első félévében 910 millió euró értékben köttettek tranzakciók a hazai kereskedelmi ingatlanpiacon, ami nagyobb összeg, mint a tavalyi év teljes volumene. Az idei év tranzakcióit böngészve két fő megállapítást tehetünk: a már korábban is aktív befektetők mellett új tőke is megjelent Budapesten, a transzparenciának pedig bőven van hova fejlődnie a befektetési piacon.

Az iroda a legkeresettebb termék

Az év első felének talán legfontosabb tranzakciójának keretében a KGAL Group német vagyonkezelő társaság vásárolta meg az Eiffel Tér Irodaházat az Europa Capitaltól. A komoly kiskereskedelmi területtel rendelkező irodaház megvásárlása mérföldkőnek tekinthető a budapesti befektetési piacon, hiszen a német intézményi befektetők visszatérését jelzi.

Szeptemberben került eladásra a Budapest ikonikus épületének számító Park Atrium irodaház. A vevő a szintén német befektetéskezelő Corpus Sireo által kezelt alap, míg az eladó a GLL Real Estate Partners által menedzselt Accession Fund volt. A vételárról a felek annyit árultak el, hogy az meghaladta az 50 millió eurót.

Az év legnagyobb volumenű tranzakciója egy osztrák befektetőhöz köthető. A CA Immo 175 millió euró értékben vásárolta meg az összesen 70 400 négyzetméter területű Millennium Towers négy irodaépületét. Az ingatlanokat a fejlesztő TriGranit és a Heitmann egyik leányvállalata tulajdonolta korábban. A Park Atrium eladásához hasonlóan ez a szeptemberi tranzakció is 7 százalék alatti hozamszinten zárult, ami mérföldkőnek számít a válság utáni budapesti irodapiacon.

Kiderült, kik vásárolják fel Budapestet
Számos egyéb fővárosi épület új tulajdonosai között is német, illetve osztrák befektetőket találunk. A dél-budai Office Garden irodaház I. épületét az osztrák székhelyű FLE GmbH vásárolta meg, a CIB Bank Szabadság téri volt székháza pedig egy meg nem nevezett német befektető kezébe került. A Horizon Development belvárosi, vegyes funkciójú - iroda és kiskereskedelmi - fejlesztése, a Váci 1 Bayerische Versorgungskammer portfóliójába került. Az ingatlant a müncheni központú ingatlanalap-kezelő csoport, a GLL gondozza majd.

Bár a magyarországi ingatlanpiac szereplői évek óta a biztos fellendülés jelét elhozó messiásként vártak a német alapok visszatérésére, a befektetési volumen bővüléséhez számos egyéb régióból érkező befektető aktivitása is elengedhetetlen volt 2016-ban. A görög hátterű Zeus Capital Management első magyarországi akvizíciójára idén márciusban került sor. A Kelet-Közép- és Délkelet-Európára összpontosító befektető a HB Reavis első budapesti fejlesztését, a Váci Corner Offices irodaházat vásárolta meg.

Részben ez az eladás is segíthette, hogy a HB Reavis májusban megvásárolta a Bem Palace projektet az UniCredit Csoporthoz köthető Európa Ingatlan Befektetési Alaptól. A fejlesztő a 32 ezer négyzetméteres fejlesztés mielőbbi kivitelezését jelentette be, azonban - részben a műemlék épület bontása miatti tiltakozások hatására - az illetékes hatóság utólagosan visszavonta a projekt építési engedélyét.

Szintén újdonságnak számít a régiós ingatlanalapok megjelenése a magyarországi befektetési piacon. Nemrég jelentették be, hogy a cseh ZFP Investments ingatlanalap vásárolja meg az Atenortól a Váci Greens irodaház "C" épületét. A szlovák IAD Investments csehországi leányvállalatának portfoliójában eddig csak csehországi ingatlanok szerepeltek.

A jövőben az új befektetők belépése tovább folytatódhat. Sokan számítanak arra, hogy a régiós számos országában már rendkívül aktív - sőt, sokszor a legfontosabb szereplőnek számító - dél-afrikai tőke is hamarosan megjelenik Magyarországon. A távolról érkező befektetők Romániában, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Horvátországban és Szerbiában már vásároltak, és hazánkban is nézelődnek, így elképzelhető, hogy előbb-utóbb itt is megjelennek.

Magyar befektetők

2016-ban is aktívak maradtak a magyar befektetők az irodapiacon, az év első bejelentett tranzakciójának keretében az Erste Ingatlan Kft. vásárolta meg a Budapest első modern irodaházaként számon tartott East-West Business Centert, a Skanska első magyarországi fejlesztését. Az Erste Alapkezelő Zrt. ingatlanalapjai pedig decemberben jelentették be, hogy megvásárolták a Skanska legújabb budapesti irodafejlesztését. A 26 200 négyzetméteres Nordic Light 67 millió euróért cserélt gazdát.

Május végén jelentették be, hogy a Diófa Alapkezelő a Torony Ingatlan Befektetési Alapon keresztül megvásárolja a 12 700 négyzetméteres V17 irodaházat a WING-től, ami azért fontos, mert ezelőtt hosszú éveken át nem láthattunk példát arra, hogy befektető még építés alatt álló ingatlant vásároljon. Ha rendszeressé válnak az ilyen jellegű tranzakciók, az nagyban segítheti a fejlesztői ciklusok felgyorsulását.

Nem ez volt a Diófa egyetlen idei irodapiaci vásárlása, az Infopark E épületének 2015-ös megvásárlása után az idén a G épület került a Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alap (MPTIA) tulajdonába. Szeptemberben a Tabán irodaház került az alap portfóliójába, a 2000 négyzetméteres épület eladója az Indotek Csoporthoz tartozó Reconcept Ingatlanalap volt.

A magyar befektetők sorát továbbra is erősítik a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pallas Athéné Alapítványok. Az Optima Zrt. által kezelt pénzcsapok az idén megvásároltak két irodaházat a Millenárison, a Széll Kálmán téri Buda Palotát (volt Postapalota) és egy debreceni irodaházat, szeptemberben pedig egy 7,5 hektáros Váci úti telekegyüttes megvételét jelentették be, melyen a budapesti piac legnagyobb irodafejlesztése indulhat el.

Kiderült, kik vásárolják fel Budapestet
Meg nem nevezett hazai befektetők is vásároltak az idén Budapesten. A CPI Hungary decemberben jelentette be, hogy egy magyar befektetői csoportnak értékesítette a CPI Hungary csapata a Váci úton elhelyezkedő V188 irodaházat, valamint a V190 fejlesztési területet.

Vidéken is van élet

A kiskereskedelmi és logisztikai piacon kisebb mozgolódásokat láthattunk csak, ugyanakkor ezekben a szegmensekben is kiemelkedő volt a magyar alapok aktivitása, amelyek újabb bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy Budapesten kívül is van élet a befektetési piacon. Tavasszal az OTP Ingatlanbefektetési Alap vásárolt meg egy újabb, mintegy 30 ezer négyzetméteres logisztikai ingatlant a Győri Ipari Parkon belül. A Diófa Alapkezelő által kezelt MPTIA pedig nyáron vásárolta meg a 26 ezer négyzetméteres kispesti Europarkot, a 14 ezer négyzetméteres Zala Parkot, illetve egy háromcsillagos pécsi szállodát is.

A külföldi befektetők is képviseltették magukat a logisztikai piacon. A cseh hátterű CTP két ingatlannal bővítette portfólióját az év elején, egy 34 ezer négyzetméteres raktárral Üllőn és egy 6 ezer négyzetméteres raktárral és üzemmel Tatabányán. Az év talán leginkább figyelemre méltó logisztikai tranzakciója a norvég olajalap magyarországi bevásárlása volt. A Norges Bank Real Estate Management 55,3 millió eurót fizetett a korábban 100 százalékban tulajdonos Prologisnak a lengyel, cseh és magyar eszközöket tartalmazó portfólió 50 százalékos részesedéséért. A portfólió nyolc épületet (összesen 148 ezer négyzetméteren), valamint fejlesztési telkeket (összesen 173 ezer négyzetméter) tartalmaz a lengyelországi Wroclawban, a csehországi Prágában és Budapesten.

A kiskereskedelmi és a logisztikai piacon is tényezővé vált első magyarországi vásárlásával egy Közép-Európában csak néhány hónapja aktív szereplő, az Európa-szerte jelentős portfólióban rendelkező M7 Real Estate. A befektető CEREF I névre hallgató alapja a CIB Csoporthoz tartozó Recovery Zrt.-től vásárolt egy ingatlanportfóliót, mely két kisebb - meg nem nevezett - bevásárlóközpontból és egy 11 500 négyzetméteres, jelenleg üresen álló városi logisztikai ingatlanból áll. Más befektetőkhöz hasonlóan ők is jelezték, hogy további vásárlásokat terveznek a célországaikban - így Magyarországon is, a befektetési piac tehát mindenképp egy izgalmas 2017-es év elé néz.

A cikk rövidített változata a Portfolio Ingatlanmagazin legújabb számában jelent meg.
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1