Ingatlan

Végéhez közeledik a lakáspiaci szárnyalás?

Portfolio
Március 24-26. között tartják a Lakás 2017 kiállítás és vásárt a Millenárison, amelynek része a 24-i Lakás konferencia. Ennek apropóján a Portfolio Ingatlan első alkalommal készítette el a hazai lakáspiaci hangulatról szóló felmérését, melynek során a szakma leghitelesebb szereplőinek véleményére voltak kíváncsiak a piacon az elmúlt és a következő hat hónapban várható árakról és a jellemző trendek alakulásáról. A beérkezett válaszokon az látszik, hogy a szakértők egyre óvatosabbak a várható növekedéssel kapcsolatban, bizonyos szegmensekben pedig már egy stabilizálódó piacot vizionálnak - összegezte a Lakás 2017 és a Portfolio közös elemzése.
A Portfolio által szervezett Lakás Konferencia 2017 egyik kiemelt témájaként a hazai lakáspiac és az új építésű lakóparkok előtt álló lehetőségekkel és kihívásokkal foglalkozunk. Az árakkal kapcsolatban elkészítettük a Lakáspiaci Hangulatfelmérést, melyben a hazai ingatlanszakma legnevesebb szakértői osztották meg várakozásaikat az árak és a főbb lakáspiaci mutatók alakulásáról. A kutatás teljes hosszában a Portfolio Ingatlan oldalán olvasható.

A felmérésből kiderül, hogy az eddigi növekedés enyhülését várják a szakértők a lakáspiac szinte minden területén, országosan azonban jelentős különbségek vannak. Míg Budapesten a használt és az új építésű lakások ára - kisebb ütemben - tovább emelkedhet, addig a családi házak estében fokozatosan megállhat a növekedés. A budapesti lakásbérleti díjak ugyancsak tetőpontjukhoz közelítenek, a vidéki városokban mért - eleve kisebb ütemű - árnövekedés pedig tovább szelídülhet, miközben a kistelepülések többségénél az árak további stagnálása várható. A községek lakásárainak Budapesthez történő felzárkózására tehát nem mostanában kerülhet sor.

Végéhez közeledik a lakáspiaci szárnyalás?
A megkérdezett szakértők 90 százaléka a budapesti tégla és panellakások esetében is áremelkedésre számít a következő 6 hónap során. Ennek mértéke azonban alacsonyabb lehet az előző félévben tapasztaltnál. Ugyanez a fővárosi családi házakról már nem mondható el, ott a megkérdezettek kevesebb, mint harmada vár csak további áremelkedést, a többség szerint lassan megállnak az árak.

A megyeszékhelyek társasházi lakásaival kapcsolatban csak a szakértők 60 százaléka gondolja, hogy tovább nőhetnek az árak, míg a családi házaknál mindössze minden ötödik szakértő számít további áremelkedésre. A kisebb városokkal és községekkel kapcsolatban szinte mindenki pesszimistább volt, a megkérdezettek mindössze 10 százaléka számít csak áremelkedésre.

"Az általános piaci optimizmus összességében továbbra is megvan, bár többségében még mindig Budapestre korlátozódik. A lakáspiac hanyatlásától egyelőre nem kell tartani, ám a megkérdezett szakemberek egyetértenek abban, hogy az elmúlt két-három év töretlen optimizmusa fokozatosan alábbhagy majd, így az árak növekedése is egyre mérsékeltebb lesz." - tette hozzá Ditróy Gergely, a Portfolio Ingatlan vezetője, a Lakás 2017 szakértője.

A felmérés további részleteit a Portfolio Ingatlan pénteken megjelenő cikkében lehet elolvasni.
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
logisztika-raktár - pakolás