építész, építőipar, építkezés, digitalizáció, contech, getty
Ingatlan

Alapjaiban változtatja meg az építőipari anyaggazdálkodást az új magyar standard

Portfolio
Új magyar építőanyag-azonosítási szabvány és az erre épülő digitális terep-logisztika rendszer kialakítása van folyamatban, ami a gyártástól kezdve az építkezések befejezéséig segít költséget csökkenteni a láncban résztvevő összes szereplőnek. A standard a BauApp vezetésével és az építőipari szereplők széleskörű bevonásával készül.

Rengeteg költséget spórolhatnak meg az építőipari vállalatok a jobb tereplogisztikával, a kiszámíthatóbb anyaggazdálkodás, kevesebb pazarlás és részben ezeknek köszönhető kevesebb hulladéktermelés által. A tereplogisztika kezeli az építkezésen használt nyersanyagokat, amelyek egy tipikus építési projekt költségeinek 60 százalékát teszik ki.

Ahhoz képest, hogy az építőipar az egyik legnagyobb ágazat, meglepő módon logisztikája legtöbbször jelenleg is papír alapon történik, valós idejű adatok használata nélkül.

Ez szorosan összefügg azzal is, hogy miért az építőipar az egyik legnagyobb hulladéktermelő ágazat.

Az építőipar digitalizációjával kiemelten foglalkozunk a november 19-i Property Investment Forum 2020 konferencián. Részletekért kattints!

A probléma alapja az anyagok nem megfelelő címkézése, a megfelelő standardizált QR kód használatának hiánya, hiszen így a kivitelezők sokszor nehézkesen tudják digitálisan azonosítani az építkezésre beérkező építőanyagokat. Ennek hiányában az építkezéseken ma nincsen működőképes raktárrendszer, szállítólevél-adminisztráció, rendelésalkalmazás és hulladék gazdálkodási rendszer. A kivitelezőknek nem áll rendelkezésre naprakész készletnyilvántartás, nem tudják, hogy adott anyagokból mennyi van pontosan a telepen. Ezért gyakori a túlrendelés, pazarlás, vagy a hiány, ami miatt leáll az építkezés.

A BauApp anyagazonosítás standard egy egységes kódolási rendszert, termékjelölést és annak központi adminisztrációját hozza létre a magyar piacon forgalmazott építőanyag termékekre. Ehhez széleskörű konzultációt kezdett el gyártókkal, kereskedőkkel, fuvarozókkal és legfőképpen a generálkivitelezőkkel. Az új standardnak az építőipar teljes ökoszisztémája által használhatónak kell lennie. Ezért szükséges az összefogás és az együttműködés a standard kidolgozásában.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
Atenor - BakerStreet

Atenor - BakerStreet

1116 Budapest, Hengermalom út 18-20.
Kiadó terület: 17093 m2
Bérleti díj: 16 – 18 EUR
Átadás:
2022

Ajánlatot kérek

"A standardot támogató partnereinkkel közösen létrehozunk egy terep-logisztikai termékcsaládot a terepen, raktárban vagy a volán mögött dolgozó felhasználóknak, valamint az irodában dolgozók számára. Az új standard anyagazonosításra épülő terep-logisztikai megoldásokkal minden építkezésen könnyen lehet raktár nyilvántartást vezetni a beérkező és az alvállalkozóknak kiadott mennyiségek követésével. Kezelni lehet a szállítóleveleket, a rendeléseket és számos más folyamatot, amivel megtakarítás érhető el minden szereplő számára." - összegezte Dálnoki Ádám, a BauApp igazgatója.

Az építőiparban az értéklánc összetett és folyamatosan változnak a szereplői. Ezért egy-egy megoldást önállóan ritkán lehet bevezetni. Csak akkor működik jól a tereplogisztika, ha minden résztvevő tudja használni, és minden résztvevőnek előnyt jelent. Ezért van szükség az összefogásra, és széleskörű konzultációra az összefogásban résztvevő vállalatok szakembereivel.

Milyen megoldásoknál alkalmazható?

  • Raktár alkalmazás
  • Szállítólevél alkalmazás
  • Rendelés alkalmazás
  • Eszközkezelő alkalmazás
  • Szállítmány alkalmazás
  • Komissiós alkalmazás

Standard anyagazonosítás

A standard anyagazonosítás lényege, hogy minden építőanyaghoz egy egységes azonosítószám kerül a termék törzsadatbázis alapján. Központi adminisztráció biztosítja az adatok konzisztenciáját, frissességét, és ad további értékes információkat az építőanyagokról, mint például teljesítmény nyilatkozat, gyártó. Ezen azonosító alapján a külső raklap csomagolásra felkerül egy leolvasható QR kód. Ehhez az adatbázishoz hozzáférhetnek külső informatikai rendszerek is. A tereplogisztikai megoldások Android, iPhone, számítógép web böngészővel egyaránt használhatók.

Az új standard támogató partnerei között megtalálható az ÉVOSZ, a Market, a WHB, a Futureal, a Magyar Építő és a Biggeorge’s.

Címlapkép forrása: Getty Images

koronavírus_tévhitek
bicikli horvátország járvány koronavírus
filmforgatás Budapesten
globális felmelegedés jegesmedve jégtábla
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
kerékpár bicikli bicikliút kerékpárút