építőipar 2020 közönség
Ingatlan

Az építőiparnál rosszabb digitális állapotban csak a mezőgazdaság és a vadászat van

Portfolio
Mindennapos munkaerőhiány és előforduló minőségi problémák az építőiparban. Megoldja-e ezt a digitalizáció? A hatékonyságnövelés, a fenntartatóság és az energiatudatosság kapcsán az  építőipari digitalizáció legfontosabb tudnivalóiról beszéltek a szakértők az Építőipar 2020 konferencián.

Az anyag és munkaerőköltség arányát nézve egyre dominánsabbá válik a munkaerőköltség: míg a válság alatt 30-70, addig ma 50-50 százalék az arány, éppen ezért egyre fontosabb szerepet kap a digitalizáció, ami pont ezt a munkaerőt tudja hatékonyabbá tenni. Ma Magyarországon az alvállalkozói szinteken 285 ezer fő, a generálkivitelezői szinteken 25 ezer fő, a fejlesztők szintjén pedig 5 ezer fő dolgozik az építőiparban. Az igazi potenciál a teljes munkaerő digitalizációjában van. Cégünkben dobozos építőipari szoftvereket fejlesztünk, hogy ebből építőipari cégek a folyamatok digitalizálása által profitálhassanak – mondta el Dálnoki Ádám, a BauApp Kft. igazgatója.

dálnoki ádám bau app építőipar 2020

A szakértő szerint a digitalizáció fentről indulhat, a megosztott rendszerhez szükséges:

  • lezárhatóság, diszkréció
  • nagy adatmennyiség kezelésének képessége
  • minden résztvevőnek adjon értéket
  • ne legyenek párhuzamos rendszerek

A digitalizációval 5-10 százalék megtakarítási potenciál érhető el. Egy 1 milliárdos építkezésen számoljunk csak 42 millió forinttal, amiből, 17 millió forint generálkivitelezői munkaerőköltség, 17 millió forint alvállalkozói munkaerőköltség és további 8 millió forint visszabontás, pótmunka költsége spórolható meg. Összességében kevesebb csúszás és jobb minőség, kevesebb állásidő, gyorsabb információáramlás, kevesebb félreértés, kevesebb vita, jobb alvállalkozó kiválasztás valósulhat meg. A digitalizáció azonban a felsővezető felelőssége, de ma még nincs beszerzési és bevezetési gyakorlata a digitalizációnak az építőiparban.

Mi a megoldás?

  • teszt bevezetés
  • megtérülés számítás
  • megtérülés visszamérés
  • felhasználó interjúk
  • on site training

Digitális transzformáció egy világcégnél

Az ipar 4.0, vagyis a negyedik ipari forradalom során a technológiák fúziója zajlik. Az elmúlt 30 évben átalakult az értékteremtési modell: ma az előállítási költség drasztikusan alacsony, miközben a marketing, a sales a tervezés és a kutatás+fejlesztés hozza a profitot. A gyártás hozzáadott értéke alacsonyabb lett, újfajta technológiai eszközökre kell építeni, ami újfajta képességeket és üzleti modelleket tesz szükségessé a vállalatok részéről – hívta fel a figyelmet Kaltenbacher Tamás, a HBM Kft. ügyvezetője.

kaltenbacher tamás építőipar 2020

A digitalizáció terjedését azonban több dolog is akadályozza, melyek között kulturális, munkaerőpiaci és szervezeti kérdéseket is meg kell említeni, de ezek a fiatalabb generációk piacra lépésével drasztikusan le fognak csökkenni. Bár az építőipar digitalizációja nagyon alacsony, de a változás már elindult. A cél a működési hatékonyság javulása (a legjobb dolgozók bevonzása a vállalatba), a kereskedelmi versenyelőnyök és az üzletfejlesztés. Mindezt olyan lehetőségekkel mint a digital site platform, ami a teljes kivitelezést végigköveti egy webalapú applikációval és ipad-del, a big data, amit például a hongkongi repülőtér új kifutópályájának alapozásakor használtak, ahol annyi adat keletkezett, hogy big data rendszerre volt szükség. A virtuális valóság főleg építkezéseken hasznos,  de az IoT mellett sem mehetünk el, ugyanis mára 50 milliárd hálózatba kötött eszköz van a világon - tette hozzá a szakértő.

Digitalizálódó építőipar

A BIM egy eszköz, de nem digitalizációs cél. Az ipar 4.0 nem egyenlő a digitalizációval. Az eseményből a rögzítés, összegyűjtés, rendszerezés során adat lesz, abból összegzés után információ, majd elemzés és szintetizálás után tudás, de abból haszon csak annak alkalmazása után keletkezik – emelte ki Báthory Balázs, a Market innováció és stratégiai fejlesztésekért felelős vezérigazgató-helyettese.

báthory balázs építőipar 2020

Magyarország 23. helyen áll az EU országai között a digitalizációt tekintve, egyedül internetelérésben vagyunk jobbak.

Az építőiparnál rosszabb digitális állapotban csak a mezőgazdaság és a vadászat van.

A digitalizáció az építőiparba leginkább a közösségi média, a big data, a felhőalapú szolgáltatások és az IoT terén tud betörni. A digitalizáció sem jelent azonban önmagában megoldást mindenre. A munkaerőhiány például kezelhető digitalizációval, de akkor meg előjön a képzett munkaerő hiánya, amit a vállalatok harmada, a gyártásban érdekelt vállalatok fele tapasztalt már.

A digitalizáció terjedéséhez hosszú távú stratégia és gondolkodás, megfelelő képzések és vezetői elkötelezettség szükséges. A vezetők 95 százaléka lát benne lehetőséget, de csak 25 százaléka tett érte konkrét lépéseket, az EU építőipari cégeinek pedig mindössze 10 százalékának van digitalizációért felelős vezetője. Fontos belátni, hogy a digitalizáció egy nagyon fontos eszköz, de nem cél, a cél a hatékonyság.

GettyImages-1213571549 (13)
fehér ház donald trump joe biden amerikai elnökválasztás 2020 usa
pag sziget horvatorszag
indiai mutáns koronavírus mutáció variáns
európai bizottság brüsszel eu európai unió
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
irodaház