Lakásárak: letaszították Budapestet a trónról, ezek ma az ország legdrágább települései
Ingatlan

Lakásárak: letaszították Budapestet a trónról, ezek ma az ország legdrágább települései

Portfolio
Több cikkben is foglalkoztunk mostanában a vidéki lakáspiaccal, elsősorban annak okán, hogy a tavalyi évben a lakásárak változásában az olcsóbb kistelepüléseken indult el igazán az áremelkedés. Ennek köszönhetően mostanra több olyan településünk is van, ahol a lakásárak szintje a budapesti árakkal vetekszik. Éppen ezért az OTP Jelzálogbank adatai alapján összegyűjtöttük az ország legdrágább és legolcsóbb kisvárosait.

Az elemzések többsége főként Budapest és a megyeszékhelyek kapcsán foglalkozik a lakásárak alakulásával, azonban az utóbbi másfél év trendjei alapján kíváncsiak voltunk arra, hogy hol tartunk most négyzetméterárakban az ország kisebb településein. Ennek megválaszolásához az OTP Jelzálogbankot hívtuk segítségül, akik a NAV 2021 Q1-Q3-as adatait feldolgozó OTP Lakóingatlan Értéktérkép alapján osztották meg velünk azon települések átlagárát, ahol az említett időszakban legalább 50 tranzakció történt. Végül a listát kiegészítettük még néhány Balaton-parti településsel, ahol bár nem volt meg az 50 tranzakció, az átlagáraik miatt muszáj beszélni róluk.

Hosszú éveken át a budapesti kerületek kimagaslóan vezették az országos árrangsort, ami azt jelentette, hogy a legolcsóbb kerületek is drágábbak voltak a legdrágább megyeszékhelyeknél és a legdrágább kisvárosoknál is. Mára viszont ez változóban van, miután az élénk keresletnek köszönhetően egyre több település kezdi utolérni árakban is a fővárost.

A négy legdrágább megyeszékhelyen - Debrecen, Székesfehérvár, Győr és Veszprém - például már magasabbak a lakásárak, mint a három legolcsóbb budapesti kerületben: XX., XXI. XXIII. Emellett pedig több kistelepülésünk is van, ahol már a budapesti átlagot is meghaladják a számok. Nem meglepő, hogy ezek mindegyike Balaton-parti település.

Íme az eredmények

Ahogy az ábrán látszik, van négy olyan balatoni település, ahol a megvalósult tranzakciók adatai alapján az átlagár magasabb volt mint Budapesten. A magasabb kereslet okozta áremelkedés ugyan részben magyarázhatja ezt, de fontos azt is megjegyezni, hogy a Balaton mellett arányaiban is több új építésű lakás cserél gazdát, ami felfelé húzza az átlagot.

A másik meglepő település Paks, ahol bár mindig is országos átlag felett voltak az árak, mostanra a legdrágább megyeszékhelyt is megelőzte. Noha itt a vizsgált 9 hónapban több mint 50 adásvétel történt, feltételezhetjük, hogy az atomerőműben dolgozók kiemelt vásárlóereje mellett itt is új építésű, vagy az átlagnál jobb állapotú lakások húzhatják felfelé az átlagárat.

A Dunántúlról Sopron és Tata átlag feletti négyzetméterárai sem meglepők, mindkettő a települési élhetőségi rangsorok előkelő helyein szerepel, előbbi ráadásul az Ausztriába ingázók számára is ideális választás, ami egyértelműen erősebb fizetőképes keresletet jelent.

Április 26-án Építőipar 2022 konferencia. Részletekért kattints!

A lista másik végén két olyan település áll, amik periférikus elhelyezkedésüknek és kedvezőtlen munkaerőpiaci helyzetüknek köszönhetően a rendszerváltást követően mindig is a legolcsóbbak közé tartoztak. Mind Komló, mind Ózd olcsóbb, mint a legolcsóbb megyeszékhelyünk, Salgótarján. Előbbiben 120 ezer, utóbbiban 90 ezer forint körül alakultak 2021-ben az átlagos négyzetméterárak. És bár ez kiugróan alacsonynak számít, a 2013-as értékekhez képest itt is elmondható az, hogy közel háromszorosára növekedtek az árak.

Végül van egy terület, ami bár nem szerepel a statisztikában, de szintén a budapestit közelítik az árak, ez pedig maga a főváros vonzáskörzete. Az évtized végén, a budapesti ingatlanárak sokéves meredek emelkedése után elindult, majd a koronavírus járvány által katalizált elvándorlást már a kilencvenes években is megelőzte egy kiköltözési hullám a fővárosból a környező térségbe.

„Az agglomeráció népszerűségét ugyan nemcsak piaci törvényszerűségek irányítják, de bizonyos ciklikusság itt is megfigyelhető. A fővároskörnyéki települések közül néhánynak a piaca már a kilencvenes évek közepén fellendült, miután a privatizáció során jó áron megvásárolt tanácsi lakásukat sokan nagy haszonnal értékesítették és vidéki házra cserélték azokat. A szuburbanizáció a kilencvenes évek végére, a kétezres évek elejére volt a legjellemzőbb, amikor az éppen elérhetővé váló állami támogatások is elősegítették a lakáshoz jutást. Ez a tendencia változott meg akkor, amikor egyrészt egyre nagyobb számú befektetési célú vásárlót kezdett vonzani a lakáspiac, emellett Budapesten megjelentek a nagyobb magyar és külföldi befektetők  nagy ingatlanprojektjeikkel” – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A szakértő szerint 2021. III. negyedévében a fővárosi agglomerációban is megfigyelhető volt az az országos tendencia, hogy elsősorban az olcsóbb területek drágultak nagyobb mértékben, és figyelemreméltó, hogy az agglomeráció legdrágább, nyugati szektorának átlagos négyzetméterára már meghaladta a fővárosi peremkerületekét és a pesti átmeneti kerületek árszínvonalához közelít.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
DIVINUS DINGI TÁRSASHÁZ SIÓFOK

DIVINUS DINGI TÁRSASHÁZ SIÓFOK

7827 Siófok, Liszt Ferenc sétány 2-10.
70 db lakás
54 – 75 m2 alapterület
78 – 167 M Ft
Átadás:
2023. jún

Ajánlatot kérek

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kiszámoló

Örökség: beszélni kell róla

Apósom négy hónapja meghalt, ennyi idő alatt annyi történt, hogy kijött az értékbecslő, adott egy irreálisan magas árat az ingatlanra, amit meg akartunk támadni, mert messze nem ér annyit a h

MNB Intézet

Fánk-hatás 2.0

A Covid-járvány kitörése után kiköltözési hullám indult el a nagyvárosokból, jelentős áremelkedést okozva a környező településeken. Vajon mennyiben változott azóta a helyzet? Visszarend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a fordulat a Dunaferr

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
new york bank felhőkarcoló