A magyar agrárium mindeddig sodródott az eseményekkel
Podcast

A magyar agrárium mindeddig sodródott az eseményekkel

Portfolio
A támogatási rendszer, a gépesítés és a sokáig kitartó olcsó források miatt a magyar mezőgazdaság alapanyag-előállító és -exportáló üzemmódra rendezkedett be az elmúlt évtizedekben. A sokáig jól működő felállást azonban megkérdőjelezheti Ukrajna jelenléte, amely miatt máris pozíciókat vesztett Magyarország, és amellyel hosszútávon számolni kell.

Furcsa, és semmiképp sem kellemes időszakot él manapság a hazai agrofood-szektor, amelyben egyszerre játszanak szerepet geopolitikai, piaci, kereskedelmi és pénzügyi tényezők. Miközben a magas kamatszintek mellett visszaestek a beruházások, ugyanilyen okból egyelőre kérdéses a vidékfejlesztési források önrészének biztosítása is.

Olyan kihívások jelentkeznek az ágazatban, amelyek korábban nem, vagy legalábbis messze nem jelentettek olyan erős hatást, mint manapság.

A továbbra is kiugróan magas élelmiszerinfláció, az - egyelőre takarékra tett, de meg nem oldott – ukrán import, a piacot torzító árstopok és kötelező akciók komoly felfordulást okoznak az ágazatban, és egyelőre nem látszik megnyugtató megoldás ezekben a kérdésekben.

Ráadásul bár a májusi eső sokat segített az agrárium egészének, egyelőre nem látszik, hogy mindezt a közmondásos aranyra is tudnák váltani a termelők, hiszen a terményárak rég nem látott szintre zuhantak. Mindezekről az ellentmondásokról beszéltünk az Alapvetésben, a Portfolio agrár- és élelmiszeripari podcastjében, Hollósi Dáviddal, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatójával.

A műsor már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

KÖVESS MINKET

A cikk és a podcast megjelenését az MBH Bank támogatta.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.