Prémium

Mennyibe kerül a tiszta levegő? (x)

Portfolio
(Míg a légkondicionált otthon egészen néhány évvel ezelőttig a jómódúak kiváltsága volt, ma Magyarországon évente több tízezer klímaberendezés kerül felszerelésre. Hovatovább ez az újonnan épülő lakásoknál is egyre inkább az "alapfelszerelés"; része. A klímapiacon az egyszerű légkonditól a méregdrága, különleges funkciókkal ellátott készülékekig mindenki megtalálja az igényeinek és a pénztárcájának megfelelőt. )

Az emberek túlnyomó többsége számára a légkondicionálás olyan kényelmi szolgáltatás, amelyre érdemes áldozni, de természetesen nem létszükséglet.

Annál inkább a több száz olyan gyermeknek, akik számára a megfelelően klimatizált szoba élet-halál kérdése lehet. Ráadásul ezeknek a gyermekeknek csak egy egészen speciális berendezés, az úgynevezett steril klíma nyújthat biztonságot. Kik ezek a gyerekek, és miért olyan drága a nekik megfelelő tiszta levegő? A leukémiás gyermekek speciális igényeiről és a steril klímaberendezésről a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatóját, Dr. Harmat Györgyöt kérdezzük.

Miért fontos a leukémiás gyermekek számára a tiszta levegő?
A daganatos gyermekek gyógyítása során a beteg gyermek immunrendszerét agresszív immun- és kemoterápiás kezeléseknek kell alávetni. Az immunrendszer ilyen módon történő legyengítésére azért van szükség, hogy a

' title='
betegségért felelős leukémiás sejtek maradéktalanul elpusztuljanak. Az immunológiai szempontból védtelen szervezet nem tud megküzdeni a kórokozókkal, ezért ezeknek a gyermekeknek a szervezetében a levegőben terjedő baktériumok és gombák is életveszélyes fertőzéseket okozhatnak. Az intenzív osztályon kezelt betegeknek, a komoly műtét után lábadozóknak baktériumoktól és más kórokozóktól mentes levegőre van szükségük.

Mit kell tudnia egy ilyen speciális, kórházi gyermek-onkológiai osztályokon is használható klímaberendezésnek?
Ez a steril klímarendszer a hagyományos légkondicionáló berendezések hűtő, fűtő és általános tisztító hatásán túl a baktériumokat, gombákat és más mikroorganizmusokat is képes kiszűrni a levegőből. A steril klíma megfelelő védelmet biztosít az életveszélyes fertőzések ellen a súlyos állapotú, vagy komoly beavatkozás, műtét után lábadozó leukémiás betegeknek, így nagyban javítja gyógyulási esélyeiket.

Mennyibe kerül egy steril klíma?
A steril klimatizáló rendszereket az adott kórház, kórterem, osztály speciális igényeinek megfelelően, különböző bonyolult szűrőberendezésekkel ellátva kell kialakítani. Ezért ezek igen költséges és egyúttal mindig egyedi árazású berendezések. Mi a Heim Pál Gyermekkórház onkológiai osztályára szeretnénk egy modern rendszert vásárolni. Ez a berendezés mintegy 20 millió forintba kerülne.

Sterilszoba, immunsátor, szenvedő gyermekek... a legtöbben csak a filmekből ismerik a leukémiás gyermekek sorsát. Milyen a valóságban?
A rákbetegség a beteg gyerekek számára legtöbbször komoly fájdalommal, szenvedéssel jár, és hatalmas csapásként éri a családokat. A filmek a leginkább drámai motívumokat emelik ki, azt azonban kevesen tudják, hogy ma már a rákos gyermekek mintegy 75%-a sikeresen gyógyítható. A rákbeteg gyermekeket a teljes tünetmentességtől számított 5 év elteltével tekinthetjük ténylegesen gyógyultnak.

Magyarországon jelenleg mintegy 2000 rákos gyermek küzd az életéért. Ezeknek a gyerekeknek akár egy-egy napja is - például műtét utáni lábadozás időszakában - kemény próbatételt jelent. Ők ezt felnőtt emberektől is ritkán látott bátorsággal és kitartással, mondhatnám, zokszó nélkül viselik.

A Heim Pál Gyermekkórházról
Az 1908-ban alapított Heim Pál Gyermekkórház Magyarország legtöbb gyermeket ellátó intézménye. A kórház gyermek-onkológiáján évente több száz daganatos gyermek fordul meg. Ezek a beteg gyermekek hozzáértő segítségből nem szenvednek hiányt, de az elöregedett és hiányos géppark komoly esélycsökkenést jelenthet gyógyulásukban. A kórház az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány segítségével gyűjt támogatásokat gyógyászati és diagnosztikai berendezésekre, többek között steril klímarendszerre is. Az alapítvány honlapja: http://www.leukemias.hu
Számlaszám: 11702036-20689775
(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Béketárgyalás lesz az ukrajnai háború lezárásáról, de máris jött egy igazán rossz hír

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
shutterstock_1940409019