Prémium

A befektetők profitálnak a képzettebb tanácsadókból (x)

Portfolio
A Brexitnek a tőkepiacokra gyakorolt lehetséges hatásairól valamint a pénzügyi termékek fejlődésével kapcsolatos gondolatairól beszélgetett a Portfólió Thomas Krämer-rel, az EU-szerte tevékeny német alapkezelő társaság vezetőjével. A nyílt és zárt végű alapokat és vagyont kezelő Timberland Capital Management tevékenysége nagyon szélesen diverzifikált és a Timberland Investment GmbH-val többek között egyike a Németországban engedélyezett 122 alternatív befektetési alapkezelőnek (ABAK), melyek közül csak néhány tevékenykedik a nemzetközi piacon nyilvános szegmensben.
Hogyan ítéli meg a Brexitről szóló népszavazásnak a tőkepiacokra gyakorolt további lehetséges hatásait?

Még nem vált valósággá, de amióta június végén a britek úgy döntöttek, hogy kilépnek az Európai Unióból (EU), egyre gyülekeznek a baljós gazdasági jelek. Úgy tűnik, hogy ezeket a Bank of England is érzékeli, hiszen nemrégiben csökkentették az alapkamatot és komoly intézkedéscsomagot jelentettek be. Az új brit pénzügyminiszter kijelentette, hogy Nagy-Britannia támogatni fogja a gazdaságát a jelenlegi helyzetben.

Egy biztos: Nagy-Britanniában a bizonytalanság uralkodik, az pedig minden gazdaságot meg tud mérgezni.

Jelenleg még egyelőre nem tisztázott, hogy az Egyesült Királyság része lesz-e majd az EU belső piacának. Ez pedig kihatással van a fogyasztási kedvre és a gazdaságra is, illetve látszólagosan arra is, hogy hány új munkaerőt van kedve alkalmazni a brit vállalatoknak.

Lassan eloszlanak az első ködfelhők is, melyek a Brexit következményeit eltakarják és amelyek az elmúlt hetek során a pénzügyi piacokon olyan komoly ingadozásokat eredményeztek.

És ugyan még messze nem lehet tudni, hogy végül miben fog megállapodni az EU és Nagy-Britannia, illetve a Brexit körülményei sem nem láthatóak még; a Brexitről való döntést követően nyilvánosságra hozott első mutatószámok mégis érdekes referenciapontként szolgálhatnak: a félelmeknek megfelelően esett a fogyasztói bizalom, a vállalatok pesszimistán tekintenek a jövőbe és ez ennek megfelelően gyengébb időket jelez előre a brit gazdaság számára. Ennek megfelelően a Bank of England a kezdeti tétovázások után választ adott a Brexitre, méghozzá az értékpapír vásárlásai kiterjesztésével, illetve az irányadó kamatláb 0,25 %-os csökkentésével, mely így új rekordmélységre süllyedt (0,25 %-ra).

A befektetők profitálnak a képzettebb tanácsadókból
Thomas Krämer
Amennyiben azonban az európai konjunktúra adatokat a Brexittől függetlenül értékeljük, úgy azok igen kedvezőek voltak. A vállalkozások és a fogyasztók hangulata kis mértékben beárnyékolódott ugyan júniusban, de azok még mindig jónak mondhatóak.

A feldolgozóipari szektor beszerzési menedzseri indexének meredek növekedése sok piaci szereplőt meglepett. Németországban a munkanélküliek száma a kedvező konjunktúrahelyzet miatt 25-éves mélypontra süllyedt. A kiskereskedelmi mutatók is meredekebben emelkedtek, mint a közgazdászok várták. Amerikából szintén pozitív adatok érkeztek. Ennek megfelelően egyértelműen helyreállt a fogyasztói bizalom és a Conference Board kutatóintézet által közzétett hangulatindex 2015. október óta mért legmagasabb értékén áll. A fogyasztói kiadások mértéke is egymást követően a második alkalommal nőtt.

Ennek megfelelően véleményünk szerint a Brexitnek Amerikára és a világgazdaságra gyakorolt reálgazdasági hatásai áttekinthetőek maradnak majd.

Térjünk most rá a magyar piacra. Néhány hónappal ezelőtt a magyar tanácsadói piacot egy kezdeti konszolidáció után lassan magához térőnek ítélte meg. Változott a megítélése az aktuális piaci fejlemények nyomán?

A piaci helyzetet alapvetően változatlannak látjuk, sőt a néhány hónappal ezelőtti helyzethez képest még talán pozitívabbnak is. Az a jóslatunk, mely szerint hasonlóan, mint 2003-ban Németországban egy kezdeti konszolidációs időszak után a tanácsadók képzettségével kapcsolatos magasabb elvárások révén idővel a tanácsadók számának emelkedése következik majd be, beigazolódni látszik.

Ebből végeredményében a befektetők fognak majd profitálni, mert tovább emelkedik a tanácsadás minősége.

Hogyan látja a további fejlődési irányt Magyarországon a termék-diverzifikáció tekintetében?

Az elmúlt 70 év során mindig azt láthattuk, hogy a befektetési kultúra és a termék-diverzifikáció folyamatosan javult; ez a folyamat az USA-ból kiindulva, Nagy-Britannián, Németországon keresztül később a többi EU-államig jutott el. Vegyük csak például a részvénykultúra fejlődését és ezzel együtt a részvényesek számának növekedését az egyes országokban. Míg az Egyesült Államokban a részvénypiac az 1950-es évektől kezdve folyamatosan fejlődött, addig az Nagy-Britanniában nagyobb mértékben a British Telecom Margaret Thatcher általi 1984-es privatizációját követően fejlődött. Ugyanígy mérföldkőnek bizonyult a részvénykultúra németországi fejlődése tekintetében a Deutsche Telekom 1996-os privatizációja.

Ez az időbeli eltolódás gyakran tetten érhető egyéb befektetési formák esetében is. Így változott például a német biztosítók szövetsége (Gesamtverband der Versicherungswirtschaft - GDV) által közzétett adatok alapján a tőkebiztosítások részaránya az 1990-es 83,7 %-ról 2015-re folyamatosan csökkenve 38,1 %-ra. Hasonló fejlődési irány látható az alapokhoz kötött biztosítások (unit-linked) száma vonatkozásában is Németországban, melyek a 2009-es 4,881 millió szerződésről 20,38 %-os csökkenéssel 2015-re 3,886 millióra estek vissza.

Ehhez képest például a részvényalapokban a befektetések volumene a 2011-es 205,4 milliárd euróról 2015-re több, mint 57 %-kal, 322,8 milliárdra nőtt. Ugyanez a vegyes alapok esetében egyenesen 83 %-kal nőtt 134,6 milliárdról 246,8 milliárd euróra a Német Befektetési Alapok és Alapkezelők Szövetsége (BVI) adatai alapján.

Ahogy telik az idő, úgy látható, hogy a pénzügyi termékek fejlődése egyre inkább eltolódik a pénzügyi piacokhoz közelebbi befektetési formák irányába. Ez a fejlődési trend nem csupán Németországban, hanem például Magyarországon és egyéb országokban is tetten érhető.

Hogyan reagál a magyar tanácsadói piac Önök szerint erre a fejlődési trendre?

Ezt a trendet természetesen nem minden piaci szereplő üdvözli majd, de a fejlődés az egyes piaci szereplőktől függetlenül végbe fog menni. Véleményünk szerint egyre több tanácsadó ismeri majd fel ezt és pozícionálja magát ennek megfelelően. Ahogy ez például a német piacon is látható, elsőként azok a tanácsadók profitálhattak ebből a fejlődési irányból és az ügyfelek igényeiből, akik időben megfelelően pozícionálták magukat.

Ez a fejlődés valószínűleg a magyar tanácsadói piac magára találása révén tovább erősödik majd.

A befektetők profitálnak a képzettebb tanácsadókból


(x)
Kasza Elliott-tal

Solventum Corp. - ajándék

Nézegettem a számláimat ma, és az Ersténél észrevettem egy soha nem látott részvényt a portfóliómban. Solvenum Corp. (SOLV), valahol volt egy split, ami elkerülte a figyelmemet. Rákerestem a

Összkép

Merre visz a ballagók útja?

Hétfő reggel a lányokon matrózblúz, a fiúkon öltöny, előttük egy kitöltendő gondolattérkép Ady Endre veresiről. Élete eddig legfontosabb napjain van túl 75 ezer érettségiző diák. Múlt

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Elszálltak a bérek, elfogyott a munkaerő, egyetlen út előtt áll Magyarország

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hitelezés 2024
2024. május 14.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Hillside Bankers